45 ciekawostek o Pszczołach Miodnych

Pszczoły miodne są powiązane z wieloma faktami i wydarzeniami historycznymi. Zawsze jest coś nowego, czego można się nauczyć o pszczołach miodnych i ich wpływie na nasze społeczeństwo na przestrzeni lat. Oto kilka niesamowitych ciekawostek, o których należy pamiętać, gdy dowiadujemy się więcej o pszczołach miodnych.

1. Przeciętna pszczoła za życia wyprodukuje tylko 1/12 łyżeczki miodu.

2. Około jedna trzecia spożywanej przez nas żywności jest wynikiem zapylania przez pszczoły miodne.

3. Pszczoła miodowa odwiedza od 50 do 100 kwiatów w czasie jednej wyprawy.

4. Pszczoły miodne komunikują się między sobą tańcząc.

5. Kolonia pszczół składa się z 20000-60000 pszczół miodnych i jednej królowej. Pszczoły pracujące są samicami i żyją około 6 tygodni wykonują całą pracę.

6. Miód jest niezwykle zdrowy ponieważ zawiera enzymy, witaminy i minerały. Jest to jedyny pokarm, który zawiera „pinocembrynę”, przeciwutleniacz związany z poprawą funkcjonowania mózgu.

7. Naturalne cukry owocowe w miodzie – fruktoza i glukoza – są szybko trawione przez organizm. Dlatego sportowcy i sportowcy używają miodu.

8. Pszczelarze używają dymu do uspokojenia pszczół, gdy zbierają miód lub przenoszą ul.

9. Toksyna w jadu pszczół zwana melittyną może zapobiegać HIV.

10. Pszczoła miodna jest jedynym owadem, który produkuje żywność spożywaną przez człowieka.

11. Miód jest jedynym środkiem spożywczym, który zawiera wszystkie składniki odżywcze niezbędne do podtrzymania życia.

12. Pszczoły miodne są bardzo ważnymi zapylaczami kwiatów, owoców i warzyw. Oznacza to, że pomagają innym roślinom rosnąć.

13. Praktyka pszczelarstwa sięga co najmniej 4500 lat wstecz.

14. Pszczoły miodne nie rodzą się z wiedzą, jak produkować miód. Uczą ich tego w ulu starsze pszczoły.

15. Pszczoły produkują miód, aby nakarmić swoje młode i mieć coś do jedzenia w zimie.

16. Ukąszenia pszczół mogą złagodzić ból spowodowany reumatoidalnym zapaleniem stawów. Naukowcy z Uniwersytetu w Sao Paulo odkryli, że cząsteczki jadu pszczoły zwiększają poziom glukokortykoidu, hormonu przeciwzapalnego w organizmie.

Pasieki

17. Mózg pszczoły jest owalny i wielkości nasiona sezamu, ale ma niezwykłą zdolność uczenia się i zapamiętywania różnych rzeczy. Na przykład, jest w stanie wykonać skomplikowane obliczenia dotyczące przebytej odległości i wydajności żerowania.

18. W ciągu ich 6-8 tygodni życia, robotnica pszczoła będzie latać na odległość równą 1,5-krotności obwodu Ziemi.

19. Szacuje się, że w Stanach Zjednoczonych jest prawie 212 tysięcy pszczelarzy.

20. Miód się nie psuje. Odkrywca, który znalazł w egipskim grobowcu słoik z miodem sprzed 2000 lat, powiedział, że smakuje pysznie!

21. Pszczoły miodowe nie śpią. Zamiast tego, spędzają noce nieruchomo, oszczędzając energię na następny dzień.

22. Niektóre gatunki pszczół umierają po użądleniu, ponieważ ich żądła, które są przymocowane do brzucha haki. Kiedy ten typ pszczół próbuje odlecieć po użądleniu, część brzucha jest oderwana.

23. Królowa wyrusza w tak zwany „lot godowy”, gdzie opuszcza ul i leci do dowolnego miejsca z od 5 do 45 różnymi trutniami. Królowa musi odbyć tylko 1 lot godowy w swoim życiu.

24. Pszczoły miodne lecą z prędkością około 25 km na godzinę i uderzają skrzydłami 200 razy na sekundę.

25. Starożytni Grecy i Rzymianie postrzegali miód jako symbol miłości, piękna i płodności.

26. Na świecie jest około 20 tysięcy różnych gatunków pszczół.

27. Podczas chłodniejszych dni pszczoły pracownicze mogą żyć przez dziewięć miesięcy. Ale latem rzadko żyją dłużej niż sześć tygodni. Dosłownie przepracowują się na śmierć.

28. Królowa pszczół może przeżyć do 5 lat i jest jedyną pszczołą, która składa jaja. Jest najbardziej ruchliwa w miesiącach letnich, kiedy ul musi mieć maksymalną wydajność. Znosi do 2500 jaj dziennie.

29. Jad pszczół jest stosowany jako lek na kilka dolegliwości, w tym zapalenie stawów i wysokie ciśnienie krwi.

30. Miód ma właściwości antyseptyczne i był historycznie stosowany jako opatrunek na rany oraz jako środek pierwszej pomocy w przypadku oparzeń i skaleczeń.

miod

31. Pszczoły widzą wszystkie kolory z wyjątkiem koloru czerwonego.

32. Miód jest o 25% słodszy niż cukier.

33. Jeśli królowa pszczół umrze, robotnicy stworzą nową królową,

wybierając młodą larwę i karmiąc ją specjalnym pokarmem zwanym „mleczko pszczele”. Dzięki temu larwa może rozwinąć się w królową.

34. W mitologii greckiej, Apollo jest uważany za pierwszego pszczelarza.

35. Pszczoły miodne produkują miód od 150 milionów lat.

36. Natura nie chciała, by kofeina została zdegradowana do porannego dzbanka kawy. Jest to substancja chemiczna chroniąca rośliny, która odstrasza szkodliwe owady i wabi zapylaczy. Naukowcy z Newcastle University odkryli, że nektar z dodatkiem kofeiny pomaga pszczołom zapamiętać, gdzie jest kwiat, zwiększając szanse na powrót do domu.

37. Pszczelarstwo uważane jest za drugi najstarszy zawód.

38. Kiedy pszczoła znajdzie dobre źródło nektaru, wraca do ula i pokazuje swoim kompanom, gdzie znajduje się źródło nektaru, tańcząc.

39. To i ich zmysł węchu pomaga im znaleźć kwiaty, których potrzebują do zbierania pyłku.

40. Pszczoły są na stałe zaprogramowane do wykonywania pewnych prac. Pszczoły zwiadowcze, które poszukują nowych źródeł pożywienia, są stworzone do tegp. Żołnierze pszczoły, odkryte w 2012 roku, pracują jako strażnicy bezpieczeństwa przez całe życie. Jeden procent wszystkich pszczół w średnim wieku staje się przedsiębiorcami pogrzebowymi – genetyczny wzór mózgu zmusza je do usuwania martwych pszczół z ula. Jednak, co najbardziej zadziwiające, regularne pszczoły miodne – które wykonują wiele prac w ciągu swojego życia – zmienią skład chemiczny mózgu przed podjęciem nowego „zawodu”.

41. Miód zawsze był wysoko ceniony jako lek. Uważa się, że pomaga we wszystkim, od bólu gardła i zaburzeń trawiennych po problemy skórne.

42. Starożytni ludzie wierzyli, że pszczoły powstały ze zwłok martwych zwierząt.

43. Pojedynczy ul może wyprodukować od 30 do 60 kilogramów miodu rocznie.

44. Kiedy starzejące się pszczoły wykonują prace zarezerwowane zwykle dla młodszych członków, ich mózg przestaje się starzeć. W rzeczywistości ich mózg starzeje się w odwrotnym kierunku. Naukowcy z Arizona State University uważają, że odkrycie to może pomóc nam spowolnić pojawienie się demencji.

45. Niestety, w ciągu ostatnich 15 lat kolonie pszczół znikały, a powód pozostaje nieznany. Miliardy pszczół miodnych na całym świecie opuszczają swoje ule, by nigdy nie wrócić. W niektórych regionach zniknęło nawet 90% pszczół.




Sprawdź też:
Berno jest stolicą Szwajcarii i czwartym co do wielkości miastem…