10 najlepszych restauracji w Giżycku

kwietnik w Giżycku

Giżycko znajduje się w województwie warmińsko-mazurskim, położone w centrum Mazur słusznie jest nazywane stolicą polskiego żeglarstwa. Otoczone czterema połączonymi ze sobą kanałami z jeziorami Kisajno, Niegocin, Tajty oraz Wojsak.

Znana miejscowość turystyczna i wypoczynkowa jest rajem dla żeglarzy, znajduje się tutaj aż 11 portów żeglarskich. Poza walorami przyrodniczymi jakie oferuje Kraina Wielkich Jezior w Giżycku znajdziemy dużo innych atrakcji turystycznych w postaci zabytków i cudów architektury.

Przepiękna okolica nie pozwala na chwilę nudy bez względu na pogodę. Napływ turystów z całej Polski i Europy spowodował rozbudowę ośrodków i całej infrastruktury turystycznej w tym regionie. Znajdziemy też wiele cudownych miejsc, w których możemy się rokoszować smakami regionalnej kuchni posiadającej bogatą tradycję.

1.„PodKładka Resto Bar” To nowa restauracja powstała na Pasażu Portowym znajdująca się przy wejściu na giżyckie molo. Pomimo krótkiej historii restauracja szybko znalazła uznanie wśród turystów. Nowoczesne wnętrz, dwie kondygnacje i największy bar w mieście a do tego taras z widokiem na port Ekomarina i jezioro Niegocin zapewniają mile spędzony czas. Nowoczesne menu składa się z dań z mięsa wołowego i naciskiem na owoce morza i ryb kryjących się w czystych mazurskich jeziorach. Zjemy pyszne steki, burgery, włoskie makarony a uzupełnieniem są desery i najróżniejsze trunki serwowane w barze.

2.”Tawerna Marina” cieszy się dużą popularnością wśród żeglarzy ale również turystów podziwiających cumujące łodzie i panorama na jezioro Niegocin. Wnętrze restauracji urządzone na styl marynistyczny już samo w sobie jest nie lada atrakcją. Chwile spędzone w Marinie uprzyjemnią dania z tutejszych ryb, swojskich pierogów z różnymi nadzieniami i regionalnych placków. Degustacje wyśmienitych posiłków uprzyjemniają liczne koncerty z różnorodna muzyką. Jak w każdej szanującej się restauracji nie zapomniano również o najmłodszych uczestnikach rodzinnych biesiad.

3.”Puzzle Smaku” restauracja połączyła w idealny sposób tradycje kulinarne z nowoczesnością tworząc atrakcyjne menu. Dla osób chcących poznać nowatorskie pomysły na dania jest to idealne miejsce, z puzzli regionalnych produktów szef kuchni tworzy niezapomniane, nowatorskie obrazy smaków i aromatów na tle mazurskich lasów i jezior tworzy barwną mozaikę Dla maluchów przygotowano menu przy którym na pewno nie będą grymasić.

4. Restauracja „Papryka” jest usytuowana w przepięknym miejscu tuż przy Kanale Giżyckim. Restauracja jest często odwiedzana nie tylko ze względu na menu ale również na widok mostu obrotowego i zamku krzyżackiego XII i XIX wieku. Uzupełnieniem wspaniałych widoków jest menu ferujących tradycyjna kuchnie wzbogaconą o nowe kompozycje smakowe.

5. „Rybaczówka” to okazała restauracja charakteryzująca się atrakcyjnym wystrojem utrzymanym w klimacie mazurski jezior i chat rybaków. Jak na rybaczówkę przystało restauracja proponuje głównie dania z ryb występujących w mazurskich jeziorach takich jak sielawa, sandacz, okoń, szczupak ale również rarytasem jest sum z piecz czy pieczony pstrąg. Znajdziemy tu ryby w każdej postaci, menu jest bardzo urozmaicone, dla osób nie przepadającymi za rybami szef kuchni oferuje dziczyznę.

6.”Karczma Stary Młyn” znajduje się w Upałtach koło Giżycka. W młynie z przełomu XIX i XX wieku położonym nad samym jeziorem zgromadzono pamiątki młynarskie, z tarasu rozciąga się cudowna panorama jeziora i lasów. To niezwykłe, klimatyczne miejsca zachęca do spożycia tradycyjnych potraw na bazie naturalnych składników co zapewnia niezapomniane doznania smakowe. Stary Młyn jest laureatem wielu nagród m. in. wygrał w konkursie „Cztery Kąty” czy Najlepsza usługa gastronomiczna w konkursie „Najlepszy produkt i usługa Warmii i Mazur”.

7.”Omega”Restauracja istnieje od kilkudziesięciu lat, nazywana przez miejscowych „kultową” co ma odzwierciedlenie w przepięknym położeniu wystroje a przede wszystkim w ofercie składanej przez szefa kuchni. Chociaż w nazwie figuruje nazwa baru to z barem „Omega” ma niewiele wspólnego. Jakość serwowanych dań zaskakuje profesjonalizmem kucharzy i wyczuciem smaku i gustów klientów.

8. Tawerna „Siwa Czapla” jest miejscem o klimacie niepowtarzalnym, umieszczonym w drewnianej chacie wpisanej do rejestru zabytków ziemi warmińsko – mazurskiej. Restauracja jest członkiem Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmii i Mazur, pierwsze miejsce za najlepszy wystrój i puchar Burmistrza miasta Giżycka w konkursie „Mazurski Przysmak”. Podobnie jak wystrój kuchnia nawiązuje do tradycji regionalnych, ryby, grzyby, dziczyzna, produkty z okolicznych zbiorów tworzą esencję smaków i aromatów regionu.

9. Restauracja „Porto” Giżycku jest zlokalizowana w pobliżu Twierdzy Boyen i mostu obrotowego. Z tarasu rozciąga się widok na Kanał Giżycki przez który latem przypływają statki i żaglówki do portu oddalonego w odległości około 300 metrów. Nowoczesna restauracja podzielona jest na obszerny taras i duża słoneczną salę.

10. „Wieprz & Pieprz” Restauracja specjalizująca się w kuchni amerykańskiej tak modnej szczególnie wśród młodzieży. W menu znajdziemy steki burgery różnego rodzaju z sosami i dodatkami według gustu klienta. W restauracji możemy przekonać się, że nawet burger może stać się sztuką kulinarną.





Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *