6 najlepszych miejsc z makaronami w Katowicach

makarony katowice

Katowice znajdują się w południowej części Polski i są stolicą województwa śląskiego. To prężnie rozwijające się miasto ma sporo do zaoferowania gościom z innych zakątków kraju. To właśnie tutaj mieści się Muzeum Śląskie, w którym można podziwiać dzieła najwybitniejszych malarzy, w tym Zdzisława Beksińskiego. Również w Katowicach znajduje się Legendia Śląskie Wesołe Miasteczko czy wspaniały Ogród Zoologiczny. Jak na tak wielkie miasto przystało, można się tutaj spodziewać również doskonałej oferty gastronomicznej. Katowice w tej materii mają sporo do powiedzenia począwszy od kuchni polskiej, a na azjatyckiej i amerykańskiej kończąc. Warto również podkreślić, że w tym mieście natychmiast zakocha się każdy miłośnik kuchni włoskiej, zwłaszcza perfekcyjnie przygotowanych makaronów. Do jakiego miejsca warto się udać w pierwszej kolejności? Oto kilka wybranych propozycji.

1. Bar a Boo

Bar a Boo znajduje się przy ulicy Mariackiej 37, a zatem w samym sercu imprezowego życia Katowiczan. To lokal, w którym będziemy mogli skosztować wyjątowo dobrej pizzy przygotowywanej według włoskich receptur, pyszną focaccię serową czy krem z pomidorów pelati. Istotnym elementem karty dań tego lokalu są także wybitne makarony tworzone na bazie doskonałych składników. Warto zwrócić uwagę na linguine verdure z dodatkiem liści szpinaku, marchewką, cukinią, szparagami, czerwoną cebulką, pastą truflową, czosnkiem i serem emilgrana. Niezwykłe połączenia mistrzów kuchni zrobią wrażenie nawet na najbardziej wymagających klientach. W menu znajdziemy również sporo klasyków w postaci Aglio E Olio czy Spaghetti Bolognese. Entuzjaści owoców morza zdecydowanie powinni skosztować Tagliatelle Nero Gamberi z krewetkami, cukinią, czosnkiem i sosem winno-maślanym.

2. Prosciutto Pizza

Prosciutto Pizza znajduje się przy ulicy Plebiscytowej 22. Już sama nazwa tej restauracji zwiastuje prawdziwą włoską ucztę. W takim miejscu jak to nie może zabraknąć doskonałej pizzy włoskiej, która stała się w pewnym sensie znakiem rozpoznawczym tego lokalu. Właściciele kładą ogromny nacisk, by pizza odzwierciedlała dzieła kulinarne najlepszych włoskich mistrzów. W karcie dań znajdziemy również wiele innych godnych polecenia propozycji. Na mniejszy głód sprawdzą się lekkie i pożywne sałatki. Doskonałym wyborem będą także rewelacyjne makarony. Warto skusić się na Penne Pollo Picante, czyli makaron z kurczakiem, pomidorem, szpinakiem, śmietaną i grana padano. Lokal oferuje także makarony w wersji wegetariańskiej.

3. Pod Drewnianym Bocianem

Pod Drewnianym Bocianem to restauracja znajdująca się przy ulicy Gliwickiej 49. Lokal otwarty jest przez siedem dni w tygodniu, choć nie zmienia to faktu, że niemal zawsze jest wypełniony po brzegi gośćmi spragnionymi wyjątkowej kuchni włoskiej. Warto tutaj zajrzeć i po prostu skosztować tutejszych specjałów. Poza wyjątkową pizzą można się tutaj delektować klasycznymi makaronami, np. spaghetti bolognese. Właściciele kładą duży nacisk na unikatowy smak potraw. W tym przypadku liczy się prostota, odpowiednie proporcje i składniki pochodzące ze sprawdzonych dobrych źródeł.

4. Basiliana Italian Bistro

Basiliana Italian Bistro to pewnego rodzaju żywa legenda włoskiej kuchni na śląskiej ziemi. Lokal znajduje się przy ulicy Mariackiej 24 i nie będzie przesadą stwierdzenie, iż niemal zawsze jest wypełniony po same brzegi. Warto jednak uzbroić się w cierpliwość lub dokonać wcześniejszej rezerwacji, by móc delektować się rarytasami serwowanymi przez szefa kuchni. Zdecydowanie warto skosztować tutejszej pizzy, aczkolwiek można również dla odmiany zdecydować się na makarony. Parma e nocci to makaron casarecce, prosciutto di parma, nerkowce, suszone pomidory, śmietana i pecorino romano. Ciekawie prezentuje się także Salmone e pomodori secchi z dodatkiem łososia wędzonego na gorąco oraz suszonych pomidorów i cytryny. W lokalu korzysta się z oryginalnych i sprawdzonych produktów, dzięki którym każda potrawa odznacza się wyjątkowym smakiem.

5. La Tavola

to restauracja mieszcząca się przy ulicy Bażantów 6/3. Nowoczesny wystrój wnętrza pozwala poczuć wewnątrz pewnego rodzaju pierwiastek luksusu. Mimo wszystko, jest to jednak bezpretensjonalne miejsce, w którym bardzo szybko poczujemy się jak w domu. Swoją wizytę w tym miejscu warto zacząć od antipasti, czyli smakowitych przekąsek podawanych w każdej włoskiej restauracji przed daniem głównym. Może skusić się deskę wędlin, serów lub małże nowozelandzkie. Lokal serwuje doskonałe potrawy rybne, aczkolwiek warto również na dłużej zatrzymać się przy makaronach. Wielkim uznaniem cieszy się spaghetti carbonara przygotowywane według włoskich przepisów. Warto także zwrócić uwagę na papardelle z borowikami, demi glace, jalapeno, czosnkiem i płatkami parmezanu. Miłośnicy owoców morza z pewnością zachwycą się makaronem Frutti di Mare. W karcie dań znajdziemy również propozycje dla wegan i wegetarian. Przykładem może być wyśmienita lasagne z grzybami leśnymi, beszamelem, parmezanem i pesto. Z całą pewnością jest to lokal, który ma szansę zachwycić zarówno miłośników włoskiej kuchni, jak i tych, którzy są dopiero na początku swojej włoskiej przygody. Dania powstają na bazie doskonałych jakościowo produków, a obsługa zawsze staje na wysokości zadania.

4.5/5 - (liczba ocen: 2)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.