28 szokujących ciekawostek o gepardach

odpoczywający gepard

Gepard jest najszybszym zwierzęciem lądowym na świecie. Może osiągać maksymalną prędkość około 113 km na godzinę. Oto najlepsze ciekawostki o gepardach.

1. Prawie wszystkie dzikie gepardy można spotkać w Afryce Subsaharyjskiej, gdzie wędrują po otwartych, trawiastych równinach sawanny i otwartych lasach. Niewielka populacja mieszka w północno-wschodnim Iranie, choć pozostało tu ich tylko kilkadziesiąt.

2. Ten duży kot jest łowcą, który czerpie korzyści ze skradania się i charakterystycznej plamistej sierści, która pozwala mu łatwo wtapiać się w wysokie, suche trawy.

3. Gepard może przyspieszyć od 0 do 113 km w zaledwie kilka sekund.

4. Łacińska nazwa geparda to Acinonyx jubatus.

5. Gepardy są mięsożercami i żyją z innych zwierząt, które znajdują na afrykańskich równinach, w tym z królików, guźców, gazel i ptaków.

biegnący gepard

6. Zanim gepardy uwolnią swoją prędkość, używają wyjątkowo przenikliwego wzroku, aby sprawdzić swoje najbliższe środowisko w poszukiwaniu ofiar, a zwłaszcza antylop i zajęcy.

7. Ogon jest używany jako ster podczas pościgu.

8. Samice są samotne, mieszkają same lub z młodymi. Samce żyją jednak w małych grupach.

9. Ponieważ sprint przy takich mega prędkościach zużywa dużo energii, pogoń gepardów jest zazwyczaj ograniczona do 200-300 metrów i trwa mniej niż minutę.

10. Ich liczba w stanie dzikim jest tak niska. W 2016 roku wynosiła ona około 7100 osobników.

Gepard

11. Samiec dojrzewa w wieku 12 miesięcy, a samica w wieku 24.

12. Gepardy mają bladożółty płaszcz z czarnymi kropkami na górnych partiach i są białe na podbrzuszu.

13. Czarne „ślady łzawienia”, które pokrywają twarz geparda, zapobiegają przenikaniu słońca i oślepieniu zwierzęcia podczas polowania.

14. Gepard może dożyć dwunastu lat na wolności, a dwadzieścia w niewoli.

15. Zwierzęta te ewoluowały, aby żyć w środowisku, w którym brakuje wody i mogą przetrwać na jednym napoju od trzy do czterech dni.

16. Gepardy są jedynymi dużymi kotami, które nie mogą ryczeć. Mogą jednak mruczeć i zazwyczaj mruczą najgłośniej, gdy pielęgnują lub siedzą w pobliżu innych gepardów.

wielki kot

17. Te duże koty osiągają długość od 1,1m do 1,4m, a ich ogon mierzy od 65cm do 80cm.

18. Samce gepardów nie pozostają z samicami po kryciu i nie odgrywają żadnej roli w wychowywaniu młodych. Samice natomiast są troskliwymi, czułymi i oddanymi matkami.

19. Gepardy wolą polować wcześnie rano lub późno w nocy, kiedy nie jest tak gorąco

20. Plamki geparda służą do kamuflażu.

21. Gepardy są najbardziej zagrożonym dużym kotem w Afryce.

młody gepard

22. W przeszłości polowano na gepardy dla ich sierści, a obecnie jednym z największych zagrożeń dla ich przetrwania jest utrata siedliska i rywalizacja o zasoby. Gepardy potrzebują dużych obszarów ziemi do przetrwania, dlatego wzmożone osadnictwo ludzkie i budowa dróg w ich siedliskach naraża je na ryzyko.

23. Prawie 90% młodych gepardów umiera w ciągu pierwszych trzech miesięcy.

24. Gepardy są mniejsze od innych członków rodziny dużych kotów, ważą tylko 45 – 60 kilogramów. Samice są nieco lżejsze i ważą od 35 -55 kilogramów.

25. Samice mają zwykle miot trzech młodych i mieszkają z nimi od półtora roku do dwóch lat. Młode spędzają pierwszy rok ucząc się od matki i ćwicząc techniki łowieckie.

26. Twarze gepardów wyróżniają się wyraźnymi, czarnymi liniami, które zakrzywiają się od wewnętrznego kącika każdego oka do zewnętrznych kącików ust.

27. Samice zazwyczaj rodzą od dwóch do ośmiu młodych na raz.

28. Podczas pościgu gepard może wziąć do 150 oddechów na minutę.




1 komentarz. Czytaj komentarze lub napisz nowy komentarz

  • 1 czerwca 2020 o 14:06

    Fajne ciekawostki o gepardach

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *