Ciekawostki

Czym się różni Arabica od Robusty?

ziarna kawy
Arabica

Być może zauważyłeś, że na niektórych etykietkach z kawą napisane jest, że ziarna kawy to w 100% Arabica. Faktycznie, odnosi się do rodzaju gatunków kawy, z których pochodzą ziarna.

Istnieje ponad 100 gatunków kawy, jednak istnieją dwa główne gatunki, które są najpopularniejsze: Arabica i Robusta.

Jaka jest różnica między nimi? To ważne i pomocne przy wyborze kawy.

Oto lista różnic pomiędzy tymi dwoma gatunkami kawy

Robusta ma więcej kofeiny niż Arabika. Co może brzmieć jak pozytywna rzecz, ale kofeina ma gorzki smak, który sprawia, że jest ten rodzaj kawy jest mniej smaczny. Robusta zawiera 2,7% kofeiny, czyli prawie dwukrotnie więcej niż 1,5% arabiki.

Robusta uprawiana jest wyłącznie na półkuli wschodniej, głównie w Afryce i Indonezji. Arabika uprawiana jest głównie w Ameryce Łacińskiej ale również w Afryce i Papui Nowej Gwinei czy Kolumbii. Brazylia i Indie, produkują obie te odmiany.

Większość kawy z supermarketu to wyłącznie robusta, a kawy rozpuszczalne i tanie kawy mielone to z pewnością robusta. W sklepie spożywczym nadal można znaleźć kawę Arabika, ale to, że jest oznaczona jako Arabika, nie oznacza, że jest wysokiej jakości.

Ostatecznie jest to kwestia osobistego smaku. Niektóre mieszanki arabiki są dla nas zbyt „kwieciste”.

Arabika zawiera prawie 60% więcej lipidów i prawie dwukrotnie więcej cukru niż Robusta. Ten czynnik ma prawdopodobnie również duży wpływ na to, dlaczego preferujemy smak Arabiki.

Z perspektywy cenowej, Robusta jest o połowę tańsza od Arabiki na rynku.

Ziarno kawy Robusta jest znacznie bardziej okrągłe, podczas gdy Arabika jest bardziej owalna.

Wysokość roślin: Arabika osiąga zazwyczaj około 3 – 4 metra w porównaniu z 5 – 6 metrową wysokością odmiany Robusta.

Robusta jest łatwiejsza do utrzymania w gospodarstwie, ma wyższe plony i jest mniej wrażliwa na owady. Wszystkie te czynniki pomagają zwiększyć podaż i obniżyć koszty produkcji ponoszone przez rolników.

Co ciekawe, około 75% światowej produkcji kawy to Arabika, a około 25% to Robusta.

Arabika jest powszechnie uważana za najbardziej popularną kawę wśród większości osób pijących, głównie dlatego, że łagodniejszy smak jest łatwiejszy do rozkoszowania się przez większą liczbę osób. Ameryka Łacińska, a w szczególności Brazylia, jest obecnie największym producentem kawy Arabica, a Wietnam jest liderem w produkcji kawy Robusta.

Podsumowując

Ziarna kawy arabiki są bardziej owalne i płaskie, a ich smak jest słodszy i lżejszy. Mają też więcej olejów w samych ziarnach, dzięki czemu mogą posiadać więcej smaków owocowych i słodkich .

Ziarna kawy Robusta są nieco mniejsze i bardziej okrągłe, a ich smak jest gorzki i mocniejszy. Ponieważ mają mniej olejów, często mają więcej naturalnych, ziemistych, cięższych smaków.

Czytaj dalej