CiekawostkiPodróże

10 fascynujących ciekawostek o zmysłach

wąchanie

Zobacz ciekawostki o pięciu głównych zmysłach dotyku, zapachu, smaku, słuchu i wzroku.

Dowiedz się o innych zmysłach postrzeganych w ludzkim ciele, różnych zmysłach różnych zwierząt.

1. Wśród zwierząt o najlepszym węchu wyróżnia się motyl pawica grabówka, należący do rodziny pawicowatych. Samiec potrafi wyczuć samicę z odległości nawet 11 km. Co ciekawe, samica wytwarza tylko 0,0001 mg substancji zapachowej.

2. Najlepszym słuchem może poszczycić się barciak większy, nocny motyl z rodziny omacnicowatych. Odbiera on ultradźwięki o częstotliwości 300 kHz.

3. W przypadku ludzi jeden z najbardziej czułych zmysłów słuchu miała Brytyjka Julie Redfern. Cierpiała ona na bardzo rzadką chorobę ucha wewnętrznego. Powodowała ona, że kobieta słyszała nawet ruch własnych gałek ocznych.

4. Podstawowymi zmysłami człowieka są węch, wzrok, słuch, dotyk i smak. Wyróżnia się ponadto zmysł temperatury, zmysł równowagi, percepcję czasu, nocycepcję związaną z odczuwaniem bólu oraz propriocepcję odpowiadającą za orientację ułożenia części własnego ciała.

5. W świecie zwierząt występują dodatkowe zmysły. Należą do nich: echolokacja, która wykorzystuje zjawisko echa akustycznego do określania położenia obiektów, linia boczna u płazów i ryb, dzięki której zyskują wiedzę o kierunku i sile prądu wody, elektrorecepcja pozwalająca wytwarzać i rozpoznawać pola elektryczne oraz magnetorecepcja służąca rozpoznawaniu pola magnetycznego.

6. Ptaki drapieżne należą do zwierząt o najlepszym wzroku. Potrafią wypatrzeć swoją ofiarę nawet z wysokości 4 km. Wiele z nich potrafi widzieć dwa obiekty jednocześnie, dzięki dwóm dołkom środkowym w siatkówce oka.

7. Wśród ludzkich rekordzistów z najlepszym wzrokiem znajduje się Chińczyk Ling Thang Zuar. Jego niesamowite możliwości pozwalają mu na czytanie książki z odległości 32 m.

8. Oko ważki potrafi rozpoznać około 300 obrazów na sekundę. Ludzie potrafią rozpoznać około 20 obrazów, a filmy produkowane są w standardzie 24 klatek na sekundę.

9. Smaki ludzie wyczuwają przy pomocy górnej powierzchni języka, ale również podniebienia i gardła. Rozróżniają 5 podstawowych smaków: słodki, słony, gorzki, kwaśny i umami czyli mięsny. W każdej brodawce smakowej na języku znajduje się ok. 200 kubków smakowych.

10. U dorosłych ludzi wzrok odpowiada za 80 % informacji przyswajanych przez mózg. Najdłużej w pamięci pozostają jednak bodźce węchowe. Ponadto według badań słuch odpowiada w 65% za nasz nastrój.