34 Zaskakujące Ciekawostki o Zeberkach

Ptak zeberka

Zeberki są malutkimi ptakami, więc łatwo je przeoczyć. Jednak te małe piękności są jednymi z najpopularniejszych i najczęściej hodowanych typów ptaków domowych na świecie. Poznajcie zaskakujące informacje i ciekawostki o zeberkach.

1. Ptaki te zostały wprowadzone na odizolowane obszary w Stanach Zjednoczonych, Portoryko, Portugalii i Brazylii.

2. Naukowa nazwa zebra finch to Taeniopygia.

3. Żyją tylko około 3 do 5 lat, a przy odrobinie szczęścia nieco dłużej.

4. W przeciwieństwie do papug, zeberki nie radzą sobie specjalnie dobrze z dotykiem człowieka. Chociaż zawsze istnieją wyjątki, ogólnie zaleca się, aby osoby trzymające zeberki dotykały ich w jak najmniejszym stopniu, aby nie straszyć ptaków i nie powodować u nich stresu.

5. Lubią budować swoje gniazda w narożniku klatki.

6. Ptaki te są wysoce zdolne do adaptacji i nie są zagrożone, a w rzeczywistości ich zasięg zwiększył się wraz z rozwojem sztucznych źródeł wody.

7. Tańczą i śpiewają podczas zalotów.

8. Ptaszki te mogą urosnąć nawet do 10 centymetrów.

9. Zeberki są powszechne w suchych obszarach zarośli i łąk w całej środkowej Australii i podobnych siedliskach w południowej Indonezji, choć unikają gęstych lasów i regionów tropikalnych.

10. W wieku od 8 do 10 miesięcy ptaki te zaczynają się rozmnażać

11. Podczas gdy istnieje wiele różnych typów małych ptaków, które są powszechnie trzymane jako zwierzęta domowe, zeberki należą do najmniejszych z nich wszystkich.

12. Gatunek ten od pokoleń jest eksportowany i hodowany w niewoli, co czyni go jednym z najpopularniejszych ptaków w klatkach na świecie.

13. Zeberki często piją wodę.

14. W okresie gniazdowania spędzają noc przytulając się.

15. Samiec zeberki bardzo chroni samicę podczas składania jaj.

16. Zeberki żyją w niewoli od 8 do 10 lat.

17. Do budowy gniazd używają sznurków i liści roślinnych.

18. Samce mają szarą głowę i kark z widocznym pomarańczowym naszywką na policzku i czarnym „łzowym” paskiem pod okiem.

19. Są bardzo aktywne i stale żerują, choć ze względu na swoje suche, pustynne siedliska są bardziej aktywne rano i późnym wieczorem, kiedy temperatury są chłodniejsze.

20. Mogą żyć w swoim naturalnym środowisku do 5 lat.

21. Ptaki te nie są wprawdzie silnie migrujące, ale często podążają za najlepszym pokarmem i źródłami wody.

22. Są głośnymi śpiewakami, zwłaszcza w grupie.

23. Podobnie jak ludzie, samce żyją, aby zaimponować swojej żeńskiej płci przeciwnej.

24. Ich ulubionym nasieniem jest proso.

25. Jedzą różne nasiona i ziarna. W okresie lęgowym zjadają więcej owadów, które dostarczają białka do prawidłowego tworzenia się jaj oraz zdrowszych piskląt.

26. Koty są powszechnie znane jako największe zagrożenie dla ich przetrwania.

27. Samice zeberek  są kiepskimi śpiewakami.

28. Łatwo się rozmnażają i są dobre dla początkujących, łatwym w pielęgnacji i wymagającym minimalnego zaangażowania. Ponieważ zazwyczaj trzyma się je w parach, zeberki nie będą potrzebowały towarzystwa.

29. Samce dzioby mają czerwone, a samice pomarańczowe.

30. Mogą gromadzić się w dużych stadach liczących sto lub więcej ptaków.

31. Żyją głównie na łąkach w pobliżu wody.

32. Zeberki składają od 2 do 7 jaj.

33. Potrzeba 3 miesięcy, aby zeberki w pełni urosły.

34. Wylęganie się ich jaj trwa około 14-16 dni.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *