Zdrowe odżywianie w podróży – jak o nie zadbać?

Zdrowe odżywianie

Podróżowanie daje możliwość nabycia nowych doświadczeń, nawiązania znajomości, a także poznania lokalnej kultury oraz kuchni. W tym czasie zdrowe odżywianie często ulega rozregulowaniu. I chodzi nie tylko o kulinarne pokusy, na które turysta jest ciągle wystawiony, ale również jedzenie w tanich miejscach o wątpliwej jakości. W taki sposób bardzo łatwo można nabawić się niedogodności żołądkowych. Organizm osłabiony zmianą klimatu, czasu i rytmu dobowego, zniesie to znacznie gorzej niż w domu. Z tego powodu o właściwym odżywianiu warto pomyśleć jeszcze przed podróżą.

Konsultacja w gabinecie dietetyka

Częstą obawą osób, które wybierają się na urlop do do ciepłych krajów, jest ryzyko zaprzepaszczenia efektów diety i wielomiesięcznego wysiłku, które w nią włożyły. W czasie wakacji bardzo łatwo jest zapomnieć o regularnych posiłkach i zdrowym odżywianiu. Szczególnie, że dookoła czyha wiele pokus, chociażby w postaci ulicznego jedzenia, deserów oraz słodkich owoców. Do kwestii jedzenia w czasie podróży warto podejść z głową. Osoby, którym zależy na utrzymaniu diety, mogą umówić się na konsultację dietetyczną. Profesjonalny dietetyk w Lublinie nie tylko rozwieje wszelkie wątpliwości pacjenta, ale także doradzi mu, w jaki sposób powinien się odżywiać. To wszystko nie oznacza jednak, że urlop ma być katorgą oraz odmawianiem sobie przyjemności. Specjalista dostosuje jadłospis w taki sposób, aby pacjent nie miał problemów z zapewnieniem sobie zdrowych, pełnowartościowych posiłków. W krajach śródziemnomorskich można z powodzeniem kupić lokalne warzywa, owoce i ryby na straganach lub bazarach. W restauracjach zaś warto wybierać takie posiłki, które dostarczą odpowiednich wartości odżywczych i energii na zwiedzanie. Przed konsultacją u dietetyka, należy upewnić się, czy posiada on odpowiednie kwalifikacje do wykonywania zawodu, np. ukończoną uczelnię wyższą lub szkołę policealną w Lublinie.

Jakich produktów w czasie podróży lepiej unikać?

Urlop spędzony w łóżku z uwagi na niedogodności żołądkowe, z pewnością nie będzie miłym wspomnieniem. Z tego powodu dobrze jest zaplanować, jakich produktów spożywczych lepiej unikać. Szczególnie, że problemy jelitowe w czasie podróży są powszechnym zjawiskiem, a wpływ na nie mają przede wszystkim obca flora bakteryjna, zanieczyszczona woda i niedogotowane potrawy. Uliczne jedzenie, choć z pewnością kusi niezwykłymi zapachami, nie zawsze przygotowywane jest w higieniczny sposób. Z tego powodu warto zwrócić uwagę na czystość miejsca i sposób podania posiłku. Niekorzystnie na zdrowiu może także odbić się spożycie niemytych owoców i warzyw, niepasteryzowanych soków, przetworów mlecznych oraz surowego mięsa i owoców morza. Najbezpieczniejszym wyjściem dla podróżującego jest kupowanie żywności i jedzenie w tych miejscach, które chętnie odwiedzają miejscowi. Jeśli knajpa lub stragan jest oblegana przez licznych lokalsów, możemy mieć pewność, że posiłek będzie pyszny, świeży oraz bezpieczny.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *