6 najlepszych miejsc z sushi w Lublinie

sushi lublin

Jedzenie sushi to rytuał, który sam w sobie zachęca wiele osób do odkrywania bogactwa azjatyckiej kuchni. Jak jeść sushi? Kawałki japońskiej potrawy najlepiej jeść pałeczkami, którymi należy delikatnie unieść wybrany kąsek do ust. Aby poprawić smak dania, w miseczkach podawane są przyprawy – głównie sos sojowy i ostry chrzan wasabi. Ważnym dodatkiem jest też marynowany imbir, który oczyszcza kubki smakowe (ma to ogromne znaczenie wtedy, gdy w zamówionej porcji znajduje się sushi z różnymi dodatkami). Z jakich opcji mogą skorzystać miłośnicy sushi w Lublinie? W jakich lokalach można zamawiać takie danie?

1. Restauracja Sushi — Takami Sushi & Thai

„Takami Sushi & Thai” to jedno z ciekawszych miejsc na mapie Śródmieścia. W restauracji tej skupiono się na jedzeniu japońskim i tajskim, tworząc bogate menu pełne orientalnych smaków. Co można zjeść na Okopowej 6? Tajskie specjały godnie reprezentuje zupa Tom-Kha z kurczakiem (lub tofu w wersji wege), miso (z tofu lub łososiem) oraz słodki ryż z mango. Kusi też makaron udon z kurczakiem i warzywami oraz padthai z tofu. Uwagę przyciągają desery z ryżem lib lodami w roli głównej oraz sałatki (m.in. z marynowanych warzyw). Miłośników rolek mogą z kolei zachwycić ciekawe zestawy sushi (zarówno na lunch, jak i na imprezę). Wśród polecanych tu maków nie brak hosomaków (z tykwą, rzepą, surimi lub rybą), godnie reprezentowane są też nigiri. Ciekawymi smakami przyciągają też rolki California, podawane m.in. z kalmarem w tempurze i sosem żurawinowym oraz z serkiem tofu, liczi, miętą, tykwą i sezamem.

2. Kobi Sushi

Urządzone w japońskim stylu wnętrze, korzystna lokalizacja i ciekawe menu – oto czynniki, dzięki którym „Kobi Sushi” jest jednym z popularniejszych punktów w Lublinie. Restauracja ta działa od 2008 roku, kusząc swych gości pysznymi daniami. Co można zjeść w tym miejscu? Pikantną zupę na bulionie krewetkowym lub kokosową zupę z kurczakiem, krewetki w tempurze lub panko, pożywne dania z makaronem udon lub okonomiyaki – japoński placek z boczkiem i warzywami. W „Kobi Sushi” nie brak też zestawów rolek, kusi też bogata oferta maków. Ibodai Maki z porem i rybą maślaną, Kappa Maki z ogórkiem, serkiem i sezamem, Oshinko Maki z marynowaną rzodkiewką oraz Negi Salmon Tamago Maki z tatarem z łososia i surimi w tempurze – oto wybrane specjały, na które warto postawić w tym miejscu.

3. MusiSushi Lublin

MusiSushi to dobre miejsce dla tych, którzy lubą przestronne wnętrza i bogate menu. Można tu zamówić klasyczne nigiri (m.in. z marynowaną wołowiną i sezamem, krewetką lub smażonym tofu), futomaki (np. z krewetką i sałatką lub grillowanym łososiem i awokado) oraz hosomaki (z awokado, łososiem lub krewetkami). No gości czekają tu również ciekawe zestawy oraz dania sashimi. Zestaw sushi można poszerzyć o orientalną zupę, np. o Koko Tori z kurczakiem, mlekiem kokosowym i pędami bambusa lub Spice Musi – ostry bulion paprykowy, podawany z krewetkami. Do zestawów sushi pasują też japońskie przystawki, np. bułeczka bao ze smażonym tofu, oraz orientalne sałatki, np. z glonów wakame.

4.NOTO Sushi

W pobliżu Centrum Spotkania Kultur czeka NOTO Sushi – kolejne miejsce, które przyciąga wielu miłośników azjatyckich smaków. W miejscu tym czekają zupy miso oraz pierożki gyoza, kuszą też nigiri, hosomaki, futomaki i uramaki w różnych smakach. Wybór rolek jest ogromny, zatem każdy może stworzyć z nich idealny zestaw dla siebie i swych bliskich. Można tu również zamówić jeden z kilku gotowych zestawów lunchowych, w których pyszne maki pojawiają się w towarzystwie zupy miso lub krewetek w tempurze. Lokal ten docenią również miłośnicy kuchni roślinnej, dla których przygotowano rolki wege, oraz ci, którzy chcą spróbować japońskiego piwa ryżowego.

5. DajTo Sushi Kuchnia Japońska

„DajTo Sushi” to ciekawy lokal z japońskimi przysmakami, który kusi pięknym wnętrzem i bliskością lubelskiej starówki. Rolki o różnych smakach sprawiają, że można z nich tworzyć rewelacyjne zestawy, idealne na spotkanie w gronie znajomych lub szybki lunch. W miejscu tym warto skosztować azjatyckich sałatek oraz przystawek (np. warzyw lub krewetek w tempurze), kuszą też zupy miso oraz specjalność szefa kuchni – zupa udon nudle, przygotowana z rybnego bulionu z makaronem udon, kurczakiem, krewetką i glonami wakame. Na większy głód świetnie sprawdzą się takie dania jak torikatsu (kotlet z kurczaka faszerowany czosnkiem i imbirem, podawany z sosem tonkatsu, ryżem oraz sałatką wakame) lub Cha Han – danie ze smażonym ryżem, kurczakiem, warzywami i orientalnym sosem.

6.Panda Sushi

Kto chce nacieszyć się smakiem Azji bez konieczności oddalania się od Ogrodu Botanicznego, ten doceni lokal przy ulicy Tarasowej 4. „Panda Sushi” to miejsce, w którym można zamawiać ciekawe zestawy, np. Set Nigiri z surowym i opalanym łososiem, Set Krewetka lub Set Futo, w skład którego wchodzą futomaki z różnymi dodatkami. Można też zamawiać małe porcje rolek, np. guncan w ogórku lub nori czy california maki z surowym łososiem, opalanym tuńczykiem lub krewetką w tempurze.

Oceń artykuł

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.