10 Ciekawostek o Sikorkach

sikorka

Ciekawe jest to, że sikorki najbardziej dają o sobie znać zimą. Niby w tym nic nadzwyczajnego nie ma, bo zima zwłaszcza śnieżna i mroźna to najgorszy dla ptaków czas. Pożywienia mało i trzeba o nie walczyć z innymi ptakami.

Niby wszystko jasne i zrozumiałe, a jednak sikorki zimą jakoś bardziej rzucają się w oczy. Może jest to wina ich kolorowego upierzenia co w przypadku przebywania na śnieżnych połaciach sprawia, że są bardziej widoczne.

1. Sikorka bogatka bywa też zwaną zwyczajną. Kolorowe upierzenie sprawia że bardzo łatwo ją rozpoznać. Czarny łepek z białymi policzkami plus żółtawo zielony brzuch to najbardziej charakterystyczne cechy tego ptaka.

2. Wielkością przypomina wróbla, jest od niego troszkę mniejsza. Dla przeciętnego obserwatora nie ma różnicy między samcem i samiczka. Pasjonat ptaków od razu zauważy drobny szczegół jakim jest dłuższy i szerszy krawat jakim samiec odróżnia się od samiczki.

3. Sikorka potrzebuje sporą dawkę pożywienia, w ciągu dnia potrafią zjeść tyle różnego pokarmu ile same ważą. Latem nie mają z tym problemu gorzej jest zimą.

4. Sikorki budują gniazda w różnych ciekawych miejscach poczynając od szczelin w murze, dziur po ubytkach ceglanych, dziupli na norach w ziemi kończąc.

5. Okres lęgowy trwa u sikorek dość długa bo od Kwietnia do lipca. W tym czasie samica składa od 6-14 jaj, robiąc to dwa razy. Wzrost i samodzielność pisklęta zyskują bardzo szybko.

6. Wyliczona że rodzina sikorek potrafi w ciągu lata zjeść około 75 kilogramów pożywienia na które składają się różnej maści owady. Jeśli przeliczy się wagę na sztuki wychodzi, że rodzina sikorek zjada likwidując za razem jakieś 3 miliony sztuk owadów.

7. Sikorki zaliczane są do jednych z inteligentniejszych ptaków. Dowiedziono, ze potrafią zapamiętywać różne rzeczy. Dzięki tej umiejętności i obserwacji potrafią odnajdywać miejsca magazynowania pokarmów robione przez inne ptaki czy zwierzęta.

8. Sikorki są stosunkowo jak na ptaki długowieczne. Udało się dowieść, że przeżywają do 15 lat.

9. Szacuje się, że w Polsce żyje około 4 milionów par lęgowych.

10. Na terenie Polski sikorki znajdują się pod ścisłą ochroną.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *