10 Zaskakujących Ciekawostek o Sardynkach
O sardynkach w puszcze słyszało wiele osób — część nawet poczuła się jak ona, podróżując komunikacją miejską — ale gdyby zapytać o to, co się wie na temat sardynek, spora część pytanych wzruszyłaby ramionami. A zwierzęta te, wbrew pozorom, to bardzo interesujący temat. Oto 10 najlepszych ciekawostek o sardynkach:
1. Pilchard
Sardynka to nazwa kilku gatunków ryb, zwłaszcza tłustych. Inna nazwa tych ryb to Pilchard. Wszystkie te ryby są dość małe i są spokrewnione ze śledziem.
2. Clupeidae
Łacińska nazwa rodziny tych ryb to Clupeidae. Jednak nazewnictwo nie jest precyzyjne. Fishbase, baza danych o wszystkich rodzajach ryb, zawiera sześć gatunków o nazwie sardynki. Jest ich kilkanaście z nazwą sardynki. Istnieje znacznie więcej z podstawowymi nazwami kwalifikowanymi przez przymiotniki.
3. Sardynia
Ryby noszą nazwę wyspy Sardynii. W przeszłości można je było tam bez problemu łowić.
4. Ryby szkolne
Są to pelagiczne ryby szkolne, żyjące do 13 lat, ale większość sardynek ma mniej niż 6 lat.
5. 40 centymetrów długości
Sardynki mogą dorosnąć do 40 centymetrów długości, ale najczęściej spotyka się takie mające do 23 centymetrów długości.
Wiele sklepów i supermarketów sprzedaje sardynki w puszkach. Bardzo często nie są to sardynki, ale raczej szproty lub okrągłe śledzie.
6. Co jedzą
Sardynki żywią się prawie wyłącznie zooplanktonem, „planktonem zwierzęcym”, i gromadzą się tam, gdzie jest go obficie.
7. Powszechnie spożywane
Sardynki są powszechnie spożywane przez ludzi. Świeże sardynki są często grillowane, marynowane, wędzone lub konserwowane w puszkach.
8. Bogate w witaminy i minerały
Sardynki są bogate w witaminy i minerały. Mała porcja sardynek raz dziennie może dostarczyć 13% witaminy B2; mniej więcej jedna czwarta niacyny; oraz około 150% zalecanej dziennej wartości witaminy B12. Wszystkie witaminy z grupy B wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i są wykorzystywane do metabolizmu energetycznego.
9. Mało zanieczyszczeń
Ponieważ są one nisko w łańcuchu pokarmowym, sardynki zawierają bardzo mało zanieczyszczeń, takich jak rtęć, w porównaniu z innymi rybami powszechnie spożywanymi przez ludzi.
10. Napoleon Bonaparte
Sardynki sięgają niepamiętnych czasów, ale to cesarz Napoleon Bonaparte pomógł spopularyzować te małe rybki, inicjując konserwowanie sardynek, pierwszej ryby, jaką kiedykolwiek konserwowano, aby nakarmić obywateli ziemi, której przewodniczył.