15 Ciekawostek o Niedźwiedziu Czarnym

czarny niedźwiedź amerykański

Niedźwiedzie żyją w lasach, ale czarne niedźwiedzie występują również w górach i na bagnach. Poznajcie fascynujące ciekawostki i mało znane informacje o niedźwiedziu czarnym.

1. Niedźwiedzie robią swoje siedliska w jaskiniach, norach lub innych osłoniętych miejscach. Czasami robią je nawet w dziurach wysokich drzew nad ziemią.

2. Samice czarnych niedźwiedzi mogą urodzić do sześciu młodych, ale zazwyczaj mają od dwóch do trzech i zazwyczaj rozmnażają się co drugi rok. Młode pozostają u matki przez około 18 miesięcy.

3. Ich głównym siedliskiem są lasy umiarkowane i borealne, ale można je również znaleźć w podzwrotnikowych rejonach Florydy i Meksyku. Są one zdolne do życia w bardzo różnych warunkach, od suchych pustyń Meksyku do subarktycznej tundry.

4. Folklor niedźwiedzi jest mylący, ponieważ opiera się na karykaturach, z Miśkami i miłym Kubusiem Puchatkiem z jednej strony i dzikimi rysunkami na okładkach czasopism z drugiej. Dominującymi tematami naszego folkloru jest strach przed nieznanym i człowieka przed naturą, a niedźwiedzie tradycyjnie przedstawiane są jako złoczyńcy, niepotrzebnie demonizując je.

5. Czarny niedźwiedź ma około 1.2 metra do 2 metrów od nosa do ogona. Ma małe oczy, zaokrąglone uszy, długi ryj, duże ciało, krótki ogon i kudłaty włos.

6. Amerykański czarny niedźwiedź znajduje się tylko w Ameryce Północnej. Populację szacuje się na 750,000.

7. Niedźwiedź czarny może stracić do 30 procent swojej wagi podczas hibernacji.

8. Niedźwiedzie są jednymi z pierwszych zwierząt, które dzieci uczą się rozpoznawać.

9. Chociaż amerykańskie niedźwiedzie czarne są na ogół mniejsze i mają inny kolor niż niedźwiedzie grizzly, czasami trudno jest odróżnić je od siebie. Niektóre czarne niedźwiedzie mogą być tej samej wielkości lub większe niż niedźwiedzie grizzly. Co więcej, w niektórych przypadkach czarne niedźwiedzie mogą mieć kolor brązowy podobny do grizzly.

10. Niedźwiedzie grizzly mają wyraźny garb między ramionami, którego brakuje u czarnego niedźwiedzia. Nos niedźwiedzia grizzly jest również bardziej wklęsły niż czarnego niedźwiedzia, który jest bardziej spłaszczony. W końcu pazury czarnego niedźwiedzia są wyraźnie krótsze niż pazury niedźwiedzia grizzly.

11. Czarny niedźwiedź amerykański jest wszystkożerny, spożywa wiele traw, owoców, korzeni, orzechów, ssaków, ryb, padliny i miodu. Są one oportunistycznymi zjadaczami, żywiącymi się tym, co w danym momencie jest dostępne.

12. Być może żadne inne zwierzęta nie pobudziły ludzkiej wyobraźni tak bardzo jak niedźwiedzie. Odniesienia do niedźwiedzi znajdują się w starożytnej i współczesnej literaturze, pieśniach ludowych, legendach, mitologii, opowieściach dla dzieci i komiksach.

13. Podobnie jak niedźwiedzie grizzly, wchodzą w głęboki sen zimowy, dlatego latem muszą zgromadzić wystarczające zapasy tłuszczu. W związku z tym ryby są ważnym składnikiem letniej diety niedźwiedzi czarnych z dostępem do łososia.

14. Amerykański niedźwiedź czarny można spotkać w całej Ameryce Północnej od Kanady po Meksyk i w co najmniej 40 stanach USA. Ze względu na utratę siedliska i polowania, ich zasięg został zmniejszony do około 75% ich historycznego rozmieszczenia.

15. Niedźwiedzie czarne są niezwykle zwinne, poruszają się z prędkością do 50 km na godzinę.





Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *