50 Zaskakujących Ciekawostek o Niedźwiedziach

miś

Na przestrzeni lat niedźwiedzie przyciągały uwagę wielu osób i oto przedstawiamy ciekawostki i faktów, o których być może nie wiedzieliście o tych niesamowitych zwierzętach!

1. Istnieje tylko osiem żywych gatunków niedźwiedzi i można je znaleźć na całym świecie.

2. Niedźwiedzie mają duże ciała, krępe nogi, długi ryj, kudą sierść, łapy z pazurami i krótki ogon.

3. Najpopularniejsze współcześnie gatunki to: Ursus americanus – niedźwiedź czarny, Ursus arctos – niedźwiedź brunatny, Ursus maritimus – niedźwiedź polarny i Ursus thibetanus – niedźwiedź himalajski.

4. Czarne niedźwiedzie występują tylko w Ameryce Północnej. Gatunek ten występuje od Kanady na północy do Meksyku na południu i żyje głównie w lasach, żywiąc się owocami, orzechami i roślinnością.

5. Uważa się, że na całym obszarze Ameryki Północnej populacja czarnego niedźwiedzia wynosi około 800 tysięcy.

6. Niedźwiedzie to niezwykle inteligentne zwierzęta. Posiadają o wiele lepsze umiejętności nawigacyjne oraz używają narzędzi w różnych kontekstach, od zabawy do polowania.

7. Młode są znane z jęczenia i płaczu po oddzieleniu od matki. Może to trwać tygodniami, jeśli ich matki są zabijane przez myśliwych.

8. Niedźwiedzie posiadają 2 rodzaje sierści. Krótsza sierść zapewnia izolację od warunków atmosferycznych, podczas gdy dłuższa sierść zapobiega przedostawaniu się wody do krótkiej warstwy sierści i skóry. Każdaz tych warstw służy innemu celowi i pozwala niedźwiedziom rozwijać się w mroźnych warunkach.

9. Niedźwiedzie były często honorowane w kulturach wielu wczesnych cywilizacji. Były one postrzegane jako symbol władzy, siły i miłości.

10. Wikingowie i Celtowie mają wiele legend o sile, ochronie i waleczności niedźwiedzi.

niedźwiedzie polarne

11. Niedźwiedź jest wspólną narodową personifikacją dla byłego ZSRR i Niemiec.

12. Niedźwiedzie mogą chodzić na krótkich dystansach na tylnych nogach, co doprowadziło niektórych rdzennych Amerykanów do określenia ich jako „bestie, które chodzą jak człowiek”. Niedźwiedzie zazwyczaj stoją na tylnych łapach, aby uzyskać lepszy widok lub zapach tego, co znajduje się przed nimi.

13. Niedźwiedzie są duże i mogą być dość zastraszające, więc nie mają wielu wrogów. Ich największymi wrogami są ludzie i inne niedźwiedzie.

14. Głównym drapieżnikiem, o którego wszystkie gatunki niedźwiedzi muszą się martwić, jest człowiek. W wielu częściach świata niedźwiedzie są atakowane ze względu na niektóre organy, takie jak pęcherzyk żółciowy, w celu wykorzystania ich w tradycyjnych lekach. Na niektóre z nich poluje się ze względu na ich piękne futro.

15. Niedźwiedzie mają doskonałe zmysły węchu, wzroku i słuchu. Potrafią czuć jedzenie, młode lub drapieżniki z odległości wielu kilometrów.

16. Masa ciała czarnego niedźwiedzia jest bardzo różna w zależności od wieku, płci i pory roku – jesienią może on być o 30% cięższy niż wiosną.

17. Dorosłe niedźwiedzie czarne mogą ważyć od 45 do 250 kg. Według jednego z badań przeprowadzonych w Kalifornii, dorosłe samice czarnych niedźwiedzi ważyły średnio 58 kg, podczas gdy samce ważyły średnio 86 kg. Czarne niedźwiedzie żyjące na Alasce, które mogą intensywnie żerować na łososiu, ważą o około 30 kg więcej.

Niedźwiedzie grizzly

18. Niedźwiedzie grizzly zwykle żyją na bardziej otwartych obszarach, podczas gdy niedźwiedzie czarne wolą gęsto zalesione regiony górskie, ale nadal istnieje znaczne nakładanie się tych dwóch obszarów.

19. Ich świetny wzrok pozwala im wykryć, kiedy owoce są dojrzałe.

20. Niedźwiedź brunatny jest narodowym zwierzęciem Finlandii.

21. Pływający niedźwiedź polarny może wyskoczyć 2,4 metra z wody, aby zaskoczyć fokę.

22. Brzuch niedźwiedzia polarnego może wytrzymać 68 kilogramów mięsa.

23. Dieta niedźwiedzia pandy składa się głównie z bambusa. Mogą one jeść około 13,5 kg jedzenia dziennie. Mogą jeść mięso, jeśli da się im taką szansę. Niestety dla wielkiej pandy, lasy bambusowe są niszczone przez ludzi, którzy wycinają lasy, aby zrobić miejsce dla domów, gospodarstw i centrów handlowych.

24. Ponieważ niedźwiedzie przygotowują się do hibernacji, muszą zjadać dwa razy więcej pokarmu, niż normalnie potrzebują. Jeśli samica niedźwiedzia nie jest wystarczająco gruba, nie będzie w stanie urodzić żadnego młodego.

niedźwiedź śpi

25. Niedźwiedzie są jednymi z najbardziej inteligentnych zwierząt lądowych na świecie Mają największy i najbardziej złożony mózg w porównaniu z innymi ssakami lądowymi.

26. Niedźwiedzie Panda mają dodatkowy „kciuk”, który jest w rzeczywistości bardzo dużą kością nadgarstka tylko do trzymania się na łodygach bambusa.

27. Normalne bicie serca niedźwiedzia to 40 uderzeń na minutę. Tętno hibernującego niedźwiedzia spada do 8 uderzeń na minutę.

28. W przeciwieństwie do wielu ssaków, niedźwiedzie widzą w kolorze.

29. Misie Koala nie są tak naprawdę misiami.

30. Zimą, gdy pożywienie jest niewystarczające, większość niedźwiedzi ma skuteczne rozwiązanie na przetrwanie: hibernację, stan fizyczny, w którym tętno, temperatura ciała, metabolizm i oddychanie są obniżone. Grizzly i czarne niedźwiedzie mogą żyć przez około 100 dni bez jedzenia, picia, oddawania moczu i kału. Żyją z warstwy tłuszczu, którą gromadzą latem i jesienią.

31. Owady, orzechy, jagody, soki, gałęzie i korzenie stanowią dużą część diety niedźwiedzia.

32. Niektóre gatunki niedźwiedzi azjatyckich budują gniazda na drzewach. Mogą ich używać do ukrywania się, jedzenia, a nawet spania.

33. Niedźwiedzie bardzo dbają o członków rodziny. Będą ryzykowały życie, a nawet walczyły na śmierć i życie, aby uchronić młode lub rodzeństwo przed niebezpieczeństwem.

2 niedźwiedzie polarne

34. Niedźwiedzie, które żyją w pobliżu rzek, mogą łowić łososie i mają tendencję do wzrostu znacznie większego niż inne gatunki niedźwiedzi z powodu tego specjalnego, pysznego przysmaku.

35. Niedźwiedzie polegają na mleku matki w pierwszym roku życia, a w przypadku niektórych gatunków nawet dłużej.

36. Niedźwiedzie grizzly mogą pamiętać miejsca w których znalazły jedzenie nawet po 10 latach.

37. Jeśli niedźwiedź grizzly i niedźwiedź czarny mieliby dostać się do walki, zdecydowanie większe szanse ma niedźwiedź grizzly. Niedźwiedzie grizzly są znacznie większe, silniejsze i bardziej agresywne – czarny niedźwiedź może być w stanie podjąć walkę, ale nie wygra.

38. Niedźwiedzie czarne żyją na wolności średnio 18 lat, ale rekord to imponujące 39 lat. Najstarszy trzymany w niewoli czarny niedźwiedź miał 44 lata, kiedy zmarł.

39. Niedźwiedzie grizzly posiadają siłę gryzienia, która wystarcza do zmiażdżenia kuli do kręgli lub żelaznej patelni.

40. Niedźwiedzie polarne, największy ze wszystkich gatunków niedźwiedzi, mogą ważyć od 450 do 750 kilogramów.

41. Niedźwiedzie żyją na wolności aż 30 lat. Jeden trzymany w niewoli niedźwiedź brunatny dożył 47 lat.

42. W wielu rejonach świata zostały uchwalone prawa mające na celu ochronę niedźwiedzi przed myśliwymi i zniszczeniem ich siedliska.

niedźwiedź brunatny

43. Niedźwiedzie są wszystkożerne, tak jak ludzie. Będą polować na zwierzęta takie jak jelenie, karibu i łosie, ale są też padlinożercami, co oznacza, że lubią resztki i chętnie zjadają padlinę.

44. Jako padlinożercy niedźwiedzie sprawdzają kubły na śmieci i często są zauważane na wysypiskach śmieci i polach kempingowych.

45. Mimo że niedźwiedzie są duże i ciężkie, potrafią biegać bardzo szybko, a także są dobre we wspinaczce i pływaniu.

46. Większość niedźwiedzi żyje samotnie, z wyjątkiem sytuacji, gdy samica ma młode. Matka niedźwiadka będzie bronić swoich młodych.

47. Niedźwiedzie mogą osiągać prędkość do prawie 50 kilometrów na godzinę, czyli wystarczająco szybko, aby złapać biegającego konia. Najszybszym znanym dzisiaj człowiekiem jest Usain Bolt, który potrafi biegać do prawie 40 kilometrów na godzinę.

48. Niedźwiedź czarny jest najmniejszym, ale najbardziej pospolitym z trzech gatunków niedźwiedzi występujących w Ameryce (po niedźwiedziu polarnym i niedźwiedziu grizzly).

49. Czarne niedźwiedzie są świetnymi wspinaczami i często są fotografowane na drzewach. Ich pazury dają im świetną przyczepność, a gałęzie zapewniają bezpieczeństwo przed drapieżnikami. Młode mogą być bardzo śmiałe, wspinając się wysoko na korony drzew.

50. Zanikanie lodu morskiego prawdopodobnie doprowadzi do wyginięcia niedźwiedzi polarnych jeszcze w XXI wieku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *