Niedźwiedź brunatny – 10 Fascynujących Ciekawostek

niedźwiedź brunatny

Niedźwiedź brunatny to drapieżnik, którego znajdziemy w Azji, Ameryce Północnej oraz północnych obszarach Europy. Mimo że w kulturze niedźwiedzie często przedstawiane są jako łagodne i niezdarne stworzenia, są bardzo niebezpieczne dla ludzi i zdecydowanie lepiej podziwiać je z daleka.

1. Niedźwiedzie brunatne jedzą wszystko, co znajdą oraz są w stanie upolować. Są to między innymi grzyby, nasiona, jaja ptaków, dżdżownice, małe leśne zwierzęta, ślimaki czy ryby. Oczywiście, uwielbiają również miód.

2. W szesnastym i siedemnastym wieku w Polsce organizowano szkoły dla niedźwiedzi. Akademia Smorgońska, która znajdowała się na terenie dzisiejszej Białorusi, była ośrodkiem, w którym Cyganie tresowali te zwierzęta.

3. W przeciwieństwie do większości ssaków, niedźwiedzie rozpoznają kolory. W naturze nic nie dzieje się bez przyczyny. Niedźwiedzie rozpoznawać barwy, ponieważ żywią się owocami i ta umiejętność pozwala im łatwo znaleźć je w liściach i trawie.

ssak

4. Niedźwiedzie mają lepszy węch niż człowiek, a nawet lepszy od psów. Dzięki temu, że ten zmysł jest u nich świetnie rozwinięty, mogą się porozumiewać ze sobą na poziomie zapachów.

5. Niedźwiedzie brunatne mogą wiązać się i rozmnażać z niedźwiedziami polarnymi, a naukowcom raz na jakiś czas zdarza się obserwować hybrydy obu gatunków.

6. Dorosłe samce niedźwiedzia brunatnego ważą nawet 800 kilogramów, a a ich samice około 500 kilogramów mniej.

7. Ciąża niedźwiedzicy trwa osiem miesięcy, a jej zwieńczeniem są narodziny dwóch lub trzech niedźwiadków. Co ciekawe, poród następuje podczas zimowego snu niedźwiedzicy.

niedźwiedź

8. Pierwsze tygodnie życia małe niedźwiedzie spędzają dosłownie na swojej matce. Są wtedy tak bezbronne, że wtulają się mocno w jej futro, żeby nie mieć styczności z zimnym podłożem. Dzięki tej ochronie są w stanie przetrwać.

9. Gawry to legowiska w jaskiniach, w których niedźwiedzie zapadają w sen zimowy. W związku z tym, że zimy nie bywają już tak ostre, jak kiedyś, niedźwiedzie mają dziś problemy z zapadnięciem w zimowy sen, a jeśli im się udaje, za wcześnie się z niego wybudzają.

10. Aby zaznaczyć swoje terytorium, niedźwiedzie zdrapują korę z drzew, a następnie tarzają się w swoim moczu i ocierają o nagie drzewa.





Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *