Morsy – informacje, ciekawski i fakty

mors

Mors jest niewątpliwie jednym z najbardziej majestatycznych i rozpoznawalnych zwierząt na Arktyce. Są cenione wśród miłośników dzikiej przyrody na całym świecie. Oto ciekawe fakty i ciekawostki na temat morsów.

1. Mors nie jest nazywane Gigantami ani Królami Arktyki bez powodu. Dorosłe morsy mają zazwyczaj od 2 do 3 metrów wysokości i mogą ważyć do 1,5 tony.

2. Żyją na wolności do 40 lat.

3. Obie płcie hodują te imponujące kły, które mogą rozciągać się na 90 centymetrów długości i ważą kilka kilogramów.

4. Używają swoich kłów do przecinania lodu i wydostawania się z wody, a także do obrony i aby zademonstrować dominację. Im większe kły, tym bardziej dominuje samiec.

5. Ponieważ ich ulubione potrawy, zwłaszcza skorupiaki, znajdują się w pobliżu ciemnego dna oceanu, morsy wykorzystują jako urządzenia wykrywające swoje niezwykle czułe wąsy.

6. Jego ogon jest schowany w skórze. Kły to w rzeczywistości dwa zęby górnej szczęki zwierzęcia i rosną one około 15 lat.

7. Morsy jedzą małże, mięczaki, robaki, ślimaki, kraby z miękką skorupą, czy krewetki.

8. Największe stado morsów w Kanadzie występuje w Foxe Basin. Stado ma około 5000 morsów.

9. Mors ma wygląd cynamonowo-brązowy.

10. Mors jest odporny na mróz do temperatury -35°C. Warstwy przechowywane pod skórą pomagają izolować je od zimna. Są one również w stanie spowolnić bicie serca, aby wytrzymać temperaturę, pozwalając im komfortowo żyć na Arktyce.

11. Samce morsów pacyficznych osiągają długość 3,6 m. Morsy potrzebują tłuszczu, aby pozostać przy życiu.

2 morsy

12. Obecnie tylko rdzenni Amerykanie mogą polować na morsy, ponieważ przetrwanie tego gatunku było zagrożone w wyniku przeszłych polowań. Ich kły, olej, skóra i mięso były poszukiwane w XVIII i XIX wieku.

13. Gromadzą się w dużych ilościach, z grupami morsów zwanych stadami. Stada są zazwyczaj segregowane według płci, z samicami i samcami, z których każda ma swoje własne stado.

14. Morsy spędzają w wodzie około dwóch trzecich swojego życia.

15. Morsy mają od 400 do 700 wąsów, które mogą urosnąć do 30 centymetrów.

16. Istnieją dwa podgatunki morsów. Morsy atlantyckie zamieszkują przybrzeżne obszary Kanady i Grenlandii, a mors pacyficzny występuje na morzach północnych u wybrzeży Alaski i Rosji. Jest jeszcze mors pośredni – podgatunek z Morza Łaptiewów, przez część systematyków nie jest uznawany za odrębny podgatunek.

17. Rozmiar kłów pomaga określić status społeczny danego morsa, przy czym najbardziej szacunkiem cieszą się na ogół morsy obdarzone dużymi kłami.

18. W przeciwieństwie do morsów pacyficznych, morsy atlantyckie wolą wypoczywać na lądzie, ponieważ większość żerowisk na Atlantyku znajduje się bliżej lądu.

19. Wychodzą do wody w mniejszych grupach, aby szukać żywności, tak aby każdy miał szansę na znalezienie czegoś do jedzenia.

20. Światową populację morsów szacuje się na 250 tysięcy. Morsy atlantyckie stanowią tylko około 20 tysięcy całkowitej populacji morsów.

21. Morsy są mięsożercami.

22. Topnienie lodu morskiego oznacza, że więcej morsów pacyficznych odpoczywa na lądzie, dalej od żerowisk. Te stale rosnące skupiska mogą być zabójcze, zwłaszcza dla młodych cieląt. A ponieważ Arktyka otwiera się na więcej żeglugi, turystyki, przemysłu i hałasu, morsy atlantyckie są bardziej zagrożone.

23. Większość morsów żyje tam, gdzie temperatura powietrza wynosi od około -15° do 5°C.





Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *