Drozd – 10 Ciekawostek i Faktów o których nie słyszeliście

drozd

Odgłosy ptasich treli najlepiej są słyszalne w miejscach występowania licznych zarośli i drzew. Od lat w obszarach miejskich miejscem gromadzenia się ptaków są parki, skwery, cmentarze. Rejony podmiejskie to w głównej mierze ogrody i ogródki przydomowe w dzielnicach domów jednorodzinnych. Niestety moda na obsadzanie terenów zielonych różnego rodzaju drzewami z rodziny tujowatych i tym podobnych nie są sprzyjające licznym różnogatunkowym ptakom. Drzewa i krzewy to dla większości ptaków naturalne miejsca gniazdowania i ptasiego życia. Minie jeszcze wiele lat zanim popularne „drzewne” ptaki przystosują się do nowych warunków. Póki co pozostają lasy, parki jako miejsca ptasich koncertów. Przedstawiamy ciekawostki o drozdach o których być może nie słyszeliście.

1. Drozd śpiewak jako jeden z przedstawicieli drozdowatych zamieszkuje prawie cały obszar Polski.

2. Uznawane są za ptaki wędrowne zimujące w rejonach południowej Europy. Coraz częściej pozostają na swoich letnich terenach przez okres całego roku.

3. Ulubionym miejscem zakładania gniazd są dla drozdów drzewa, krzewy. Gniazda buduje w kształcie zbliżonej wyglądem do filiżanki. Głównym materiałem używanym do budowy gniazd jest błoto.

4. Drozdy są ptakami wszystkożernymi. Głównymi składnikami jego pożywienia są dżdżownice, ślimaki, a w okresie braku tych stworzeń z chęcią spożywa owoce jarzębiny oraz różne odmiany jagód.

5. Drozdy potrafią wydawać dźwięki naśladujące różne odgłosy „zbierane” z otoczenia. Czasami słuchając odgłosów drozdów można odnieść wrażenie, że naśladują ludzkie słowa. Jednym z dostarczycieli nowych dźwięków są dla drozdów, te które dobiegają z telefonów.

6. Drozdy śpiewaki są średniej wielkości ptakami w ramach analogicznych populacji. Osiągają około 23 centymetrów długości i wagę około 70 gram.

7. Po raz pierwszy drozd śpiewak został opisany w roku 1831 przez niemieckiego ornitologa.

8. Latem drozdy z chęcią zjadają owoce jemioły przyczyniając się tym samym do rozprzestrzeniania tej rośliny uznawanej przez wielu jako pasożyta drzewnego.

9. Drozdy są zaliczane do ptaków „terytorialnych”, oznacza to, że niejako wyznaczają obszar swojego urzędowania, związane jest to z określeniem terenu rozrodczego.

10. Drozdy nie są ptakami stadnymi, trzymają się raczej w pewnej odległości od osobników tego samego gatunku, najlepiej zaobserwować to można w przypadku migracji. Przemieszczając się nie łącza się w wielkie stada, a starają się utrzymywać odległości dobiegania odgłosów poszczególnych osobników.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *