11 Interesujących Ciekawostek o Mikrofalach

mikrofale
źródło: Adrian Pingstone / Wikipedia

Wśród kuchennych sprzętów występują takie, które używane są od czasu do czasu, a mimo to trudno wyobrazić sobie bez nich życie. Przykładem może być urządzenie, które znane jest z możliwości podgrzewania jedzenia, a to dopiero początek ciekawostki – mikrofale, bo o nich mowa, mogą mieć więcej zastosowań, niż się człowiekowi wydaje.

1. Wielu uważa, że kuchenki mikrofalowe gotują jedzenie od środka, ale działa to w drugą stronę. Mikrofale pobudzają cząsteczkę wody i nagrzewają się tylko na powierzchni zewnętrznej. Wewnętrzna część potrawy nagrzewa się, gdy ciepło jest przekazywane z zewnątrz do środka. Podczas gotowania grubego kawałka surowego mięsa ciepło może wnikać tylko na głębokość 3 cm.

2. Mikrofale zabijają składniki odżywcze. Im dłużej gotuje się jedzenie, tym więcej składników odżywczych ulega rozkładowi.

3. Mikrofale to nie to samo, co promieniowanie z elektrowni jądrowej.

4. Kuchenka mikrofalowa została wynaleziona przez przypadek w latach czterdziestych XX wieku. Stojąc przed aktywnym zestawem radarowym działającym na magnetrony, Percy Spencer zauważył, że batonik w jego kieszeni się stopił. Zaintrygowany Spencer, ówczesny czołowy ekspert w dziedzinie projektowania rur radarowych, postanowił poeksperymentować. Skończyło się na stworzeniu pola elektromagnetycznego o dużej gęstości w metalowym pudełku, które przetrwałoby w niesławie jako sposób, w jaki podgrzewamy burritos.

5. Popcorn był pierwszym pokarmem testowanym w kuchence mikrofalowej. Kiedy zbudowali to magiczne pudełko z mikrofalami, Spencer oczywiście musiał je przetestować, a jego pierwszy wybór nie mógł być bardziej doskonały: popcorn.

6. Pierwsza kuchenka mikrofalowa kosztowała 5000 dolarów. Nikt nie chciał go kupić, kiedy się pojawił.

7. Wkładanie plastiku do kuchenki mikrofalowej rzadko jest dobrym pomysłem, ponieważ chemikalia przedostaną się do żywności, gdy pojemniki się zepsują. Należy jednak pamiętać, że mikrofale nie są wypełnione rakotwórczym promieniowaniem ani nie rozlewają się w powietrze po otwarciu drzwi.

8. Włożenie metalowego przedmiotu nie poskutkuje wybuchem. Promieniowanie mikrofalowe urządzenia odbija się, przyciągając wszystkie elektrony metalu. Jeśli utkną w ślepym zaułku (jak widelec) lub załamaniu (folia aluminiowa), tworzy skoncentrowany obszar ładunku ujemnego, który wariuje, gdy uderzy w powietrze. Grubsze, płaskie kawałki metalu nagrzewają się powoli, więc nie są zbyt niebezpieczne, ponieważ działają podobnie jak same ściany mikrofal. Rzeczy wykonane z materiałów, takich jak ceramika czy szkło, nie pochłaniają fal radiowych o tej częstotliwości, więc gdy się nagrzewają, nie wystarczy wpaść w szał.

9. Różne produkty żywnościowe różnie reagują na podgrzewanie w kuchence mikrofalowej. Zrównoważenie mocy gotowania i czasu gotowania jest kluczem do przezwyciężenia różnic między żywnością a składnikami i uzyskania dobrego wyniku. Na przykład żywność z dużą ilością wody, soli, cukru lub olejów/tłuszczów gotuje się szybciej ze względu na wyższy współczynnik wchłaniania MW.

10. Kuchenki mikrofalowe zużywają mniej energii (do 80% mniej) niż tradycyjne kuchenki. Oprócz oszczędzania energii, kuchenki mikrofalowe na ogół gotują jedzenie znacznie szybciej i nie generują tak dużo ciepła w kuchni, więc można zaoszczędzić na kosztach klimatyzacji w okresie letnim.

11. Pierwsza dostępna na rynku kuchenka mikrofalowa miała 1,8 metra wysokości i ważyła 340 kilogramów. Zużywała trzy razy więcej energii niż dzisiejsze kuchenki mikrofalowe i była chłodzona wodą.

Oceń artykuł

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *