6 najlepszych miejsc z makaronami w Lublinie

makarony lublin

Lublin to miasto o niezwykle bogatej historii. Pierwsze wzmianki na jego temat pochodzą z XII wieku, a zatem nic dziwnego w tym, że miasto tak bardzo intryguje i przyciąga turystów z całej Polski i nie tylko. Usytuowane jest w zachodniej części Polski. To miasto o niezwykle dużym potencjale turystycznym, który na szczęście jest doskonale wykorzystywany. Z całą pewnością warto wybrać się do Muzeum Wsi Lubelskiej i Państwowego Muzeum na Majdanku. Sprzyjająca pogoda zachęca do spaceru po pięknie zaaranżowanym Ogrodzie Saskim oraz do zwiedzania Placu po Farze, na którym mieszczą się ruiny średniowiecznego kościoła. Lublin to także miasto, które zachwyci prawdziwego smakosza. Pełno tutaj klimatycznych miejsc, w których po prostu warto się zatrzymać po intensywnym dniu zwiedzania. Gdzie znajdziemy najlepsze makarony w Lublinie? Oto kilka wybranych propozycji.

1. Restauracja Giuseppe

Będąc w Lublinie warto wybrać się na ulicę Hipoteczną 3. To właśnie pod tym adresem znajdziemy restaurację Giuseppe. Właściciele mogą poszczycić się dwudziestoletnim doświadczeniem i ogromnym zaufaniem klientów, którzy regularnie wracają w to miejsce. Specjalnością restauracji są oczywiście doskonale przygotowywane pizze oraz makarony. Warto podkreślić, że w przypadku makaronów mamy do czynienia z produktem świeżym i wyrabianym każdego dnia przez kucharzy. Z całą pewnością warto się skusić na Spaghetti Con Gamberetti w sosie winno-maślanym z tygrysimi krewetkami, pepperoncino, czosnkiem, pomidorkami koktajlowymi i cukinią. Miłośnicy mięsnych smaków mogą z kolei zdecydować się na papardelle z polędwiczką wieprzową w sosie śmietanowym z borowikami, rozmarynem, czosnkiem, szalotką, rukolą i grana padano.

2. Trattoria Bagatto

Peowiaków 2 to kolejny adres, który warto zapamiętać, wybierając się do Lublina i poszukując restauracji, w której będzie można delektować się rozmaitościami włoskimi. Na szczegółną uwagę zasługują właśnie makarony, które w tutejszym wydaniu są po prostu niebiańskie. Kucharze z ogromną starannością podchodzą do swojej pracy, a zatem możemy być pewni, że finalnie otrzymamy talerz z daniem, który przez długi czas nie da o sobie zapomieć. Jednym z popisowych dań jest pasta z borowikami w sosie pomidorowym i dodatkiem aromatycznego parmezanu. Warto dodać, że głównym dowodzącym kucharzem w tym miejscu jest Esposito Rosario. Ten wybitny włoski kucharz słynie z tego, iż jest w stanie wyczarować prawdziwe włoskie cuda. Nic zatem dziwnego w tym, że dla wielu mieszkańców Trattoria Bagatto jest najlepszą włoską restauracją w Lublinie.

3. Arte del Gusto

Arte del Gusto to restauracja znajdująca się właściwie w samym centrum Lublina. Mieści się przy ulicy Okopowej 3. To lokal odznaczający się bardzo przyjemnym wystrojem wnętrza i prawdziwym zamiłowaniem do kuchni włoskiej. Wszystkie potrawy powstają ze sprawdzonych i przede wszystkim oryginalnych składników włoskich. Z całą pewnością warto zwrócić uwagę na doskonale przygotowywaną pizzę, która podawana jest wprost z pieca opalanego drewnem. Margherita w wydaniu Arte del Gusto jest wiernym odzwierciedleniem pizzy podawanej w tradycyjnych włoskich restauracjach. Składa się wobec tego z odpowiednio wypieczonego ciasta, sosu pomidorowego, bazylii oraz mozzarelli. Interesujących pozycji nie brakuje również wśród makaronów. Sporym uznaniem cieszy się tagliatelle al ragu z sosem wieprzowo-wołowym i pecorino romano. Linguini allo scolio to z kolei makaron z krewetkami, kałamarnicą, mulami, ośmiorniczkami baby i pomidorkami koktajlowymi.

4. Che Pasta

Che Pasta znajduje się przy ulicy Radości 4. Aż trudno uwierzyć, że taki adres może być zbiegiem okoliczności, biorąc pod uwagę fakt, iż w tym miejscu faktycznie radość gra pierwsze skrzypce. Radość wynikająca ze spotkania z najbliższymi oraz radość będąca efektem delektowania się przepysznym jedzeniem. Jedną z największych zalet tego miejsca jest świeży makaron, który każdego dnia jest własnoręcznie wyrabiany przez kucharzy. W tym miejscu zetkniemy się z wybitnie podanymi daniami kuchni włoskiej. Nie brakuje klasycznych propozycji, np. w postacu spaghetti bolognese czy raviola ricotta a spinaci. Warto skusić się na makaron boscaiola. Samo słowo oznacza w języku włoskim leśnika lub gajowego. Grzybowe skojarzenie jest zatem jak najbardziej trafione. Boscaiola to makaronowe danie z dodatkiem podgrzybków, pomidorów oraz mięsa.

5. Zona Ristorante

Zona Ristorante znajduje się na Krakowskim Przedmieściu 51. Jest to miejsce, do którego warto zaglądać o każdej porze dnia. Lokal specjalizuje się w przygotowywaniu wybitnych dań kuchni neapolitańskiej, która przez wielu ludzi uważana jest za najwspanialszą odmianę całej kuchni włoskiej. Największą zaletą tego miejsca jest prawdziwe zamiłowanie do kuchni znanej w południowej części Włoch oraz korzystanie z oryginalnych produktów. Będziemy mogli skosztować tutaj pysznej pizzy Con Bufala z sosem powstałym na bazie pomidorków San Marzano i z dodatkiem prawdziwego sera Di Bufala, który pochodzi z Kampanii. Jedną z obowiązkowych pozycji makaronowych jest oczywiście Aglio e Olio, czyli makaron spaghetti z dodatkiem oliwy, czosnku, paryczki chilli i grana padano. Parma e Tartufo to z kolei makaron z dodatkiem borowików, szynki crudi di parma, cebuli, czosnku, borowików oraz sosu śmietankowego z truflami. Właściciele kładą ogormny nacisk na smak oraz jakość swoich kulinarnych dzieł, a taka postawa musi zakończyć pełnym sukcesem.

Oceń artykuł

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.