Polska

6 Najlepszych Miejsc z Makaronami w Lublinie 馃崫

makarony lublin

Lublin to miasto o niezwykle bogatej historii. Pierwsze wzmianki na jego temat pochodz膮 z XII wieku, a zatem nic dziwnego w tym, 偶e miasto tak bardzo intryguje i przyci膮ga turyst贸w z ca艂ej Polski i nie tylko. Usytuowane jest w zachodniej cz臋艣ci Polski. To miasto o niezwykle du偶ym potencjale turystycznym, kt贸ry na szcz臋艣cie jest doskonale wykorzystywany. Z ca艂膮 pewno艣ci膮 warto wybra膰 si臋 do Muzeum Wsi Lubelskiej i Pa艅stwowego Muzeum na Majdanku. Sprzyjaj膮ca pogoda zach臋ca do spaceru po pi臋knie zaaran偶owanym Ogrodzie Saskim oraz do zwiedzania Placu po Farze, na kt贸rym mieszcz膮 si臋 ruiny 艣redniowiecznego ko艣cio艂a. Lublin to tak偶e miasto, kt贸re zachwyci prawdziwego smakosza. Pe艂no tutaj klimatycznych miejsc, w kt贸rych po prostu warto si臋 zatrzyma膰 po intensywnym dniu zwiedzania. Gdzie znajdziemy najlepsze makarony w Lublinie? Oto kilka wybranych propozycji.

Zobacz te偶 ->聽Popularne Restauracje w Lublinie lub o najlepszych miejscach na 艣niadania w Lublinie

1. Restauracja Giuseppe

B臋d膮c w Lublinie warto wybra膰 si臋 na ulic臋 Hipoteczn膮 3. To w艂a艣nie pod tym adresem znajdziemy restauracj臋 Giuseppe. W艂a艣ciciele mog膮 poszczyci膰 si臋 dwudziestoletnim do艣wiadczeniem i ogromnym zaufaniem klient贸w, kt贸rzy regularnie wracaj膮 w to miejsce. Specjalno艣ci膮 restauracji s膮 oczywi艣cie doskonale przygotowywane pizze oraz makarony. Warto podkre艣li膰, 偶e w przypadku makaron贸w mamy do czynienia z produktem 艣wie偶ym i wyrabianym ka偶dego dnia przez kucharzy. Z ca艂膮 pewno艣ci膮 warto si臋 skusi膰 na Spaghetti Con Gamberetti w sosie winno-ma艣lanym z tygrysimi krewetkami, pepperoncino, czosnkiem, pomidorkami koktajlowymi i cukini膮. Mi艂o艣nicy mi臋snych smak贸w mog膮 z kolei zdecydowa膰 si臋 na papardelle z pol臋dwiczk膮 wieprzow膮 w sosie 艣mietanowym z borowikami, rozmarynem, czosnkiem, szalotk膮, rukol膮 i grana padano.

2. Trattoria Bagatto

Peowiak贸w 2 to kolejny adres, kt贸ry warto zapami臋ta膰, wybieraj膮c si臋 do Lublina i poszukuj膮c restauracji, w kt贸rej b臋dzie mo偶na delektowa膰 si臋 rozmaito艣ciami w艂oskimi. Na szczeg贸艂n膮 uwag臋 zas艂uguj膮 w艂a艣nie makarony, kt贸re w tutejszym wydaniu s膮 po prostu niebia艅skie. Kucharze z ogromn膮 staranno艣ci膮 podchodz膮 do swojej pracy, a zatem mo偶emy by膰 pewni, 偶e finalnie otrzymamy talerz z daniem, kt贸ry przez d艂ugi czas nie da o sobie zapomie膰. Jednym z popisowych da艅 jest pasta z borowikami w sosie pomidorowym i dodatkiem aromatycznego parmezanu. Warto doda膰, 偶e g艂贸wnym dowodz膮cym kucharzem w tym miejscu jest Esposito Rosario. Ten wybitny w艂oski kucharz s艂ynie z tego, i偶 jest w stanie wyczarowa膰 prawdziwe w艂oskie cuda. Nic zatem dziwnego w tym, 偶e dla wielu mieszka艅c贸w Trattoria Bagatto jest najlepsz膮 w艂osk膮 restauracj膮 w Lublinie.

3. Arte del Gusto

Arte del Gusto to restauracja znajduj膮ca si臋 w艂a艣ciwie w samym centrum Lublina. Mie艣ci si臋 przy ulicy Okopowej 3. To lokal odznaczaj膮cy si臋 bardzo przyjemnym wystrojem wn臋trza i prawdziwym zami艂owaniem do kuchni w艂oskiej. Wszystkie potrawy powstaj膮 ze sprawdzonych i przede wszystkim oryginalnych sk艂adnik贸w w艂oskich. Z ca艂膮 pewno艣ci膮 warto zwr贸ci膰 uwag臋 na doskonale przygotowywan膮 pizz臋, kt贸ra podawana jest wprost z pieca opalanego drewnem. Margherita w wydaniu Arte del Gusto jest wiernym odzwierciedleniem pizzy podawanej w tradycyjnych w艂oskich restauracjach. Sk艂ada si臋 wobec tego z odpowiednio wypieczonego ciasta, sosu pomidorowego, bazylii oraz mozzarelli. Interesuj膮cych pozycji nie brakuje r贸wnie偶 w艣r贸d makaron贸w. Sporym uznaniem cieszy si臋 tagliatelle al ragu z sosem wieprzowo-wo艂owym i pecorino romano. Linguini allo scolio to z kolei makaron z krewetkami, ka艂amarnic膮, mulami, o艣miorniczkami baby i pomidorkami koktajlowymi.

4. Che Pasta

Che Pasta znajduje si臋 przy ulicy Rado艣ci 4. A偶 trudno uwierzy膰, 偶e taki adres mo偶e by膰 zbiegiem okoliczno艣ci, bior膮c pod uwag臋 fakt, i偶 w tym miejscu faktycznie rado艣膰 gra pierwsze skrzypce. Rado艣膰 wynikaj膮ca ze spotkania z najbli偶szymi oraz rado艣膰 b臋d膮ca efektem delektowania si臋 przepysznym jedzeniem. Jedn膮 z najwi臋kszych zalet tego miejsca jest 艣wie偶y makaron, kt贸ry ka偶dego dnia jest w艂asnor臋cznie wyrabiany przez kucharzy. W tym miejscu zetkniemy si臋 z wybitnie podanymi daniami kuchni w艂oskiej. Nie brakuje klasycznych propozycji, np. w postacu spaghetti bolognese czy raviola ricotta a spinaci. Warto skusi膰 si臋 na makaron boscaiola. Samo s艂owo oznacza w j臋zyku w艂oskim le艣nika lub gajowego. Grzybowe skojarzenie jest zatem jak najbardziej trafione. Boscaiola to makaronowe danie z dodatkiem podgrzybk贸w, pomidor贸w oraz mi臋sa.

5. Zona Ristorante

Zona Ristorante znajduje si臋 na Krakowskim Przedmie艣ciu 51. Jest to miejsce, do kt贸rego warto zagl膮da膰 o ka偶dej porze dnia. Lokal specjalizuje si臋 w przygotowywaniu wybitnych da艅 kuchni neapolita艅skiej, kt贸ra przez wielu ludzi uwa偶ana jest za najwspanialsz膮 odmian臋 ca艂ej kuchni w艂oskiej. Najwi臋ksz膮 zalet膮 tego miejsca jest prawdziwe zami艂owanie do kuchni znanej w po艂udniowej cz臋艣ci W艂och oraz korzystanie z oryginalnych produkt贸w. B臋dziemy mogli skosztowa膰 tutaj pysznej pizzy Con Bufala z sosem powsta艂ym na bazie pomidork贸w San Marzano i z dodatkiem prawdziwego sera Di Bufala, kt贸ry pochodzi z Kampanii. Jedn膮 z obowi膮zkowych pozycji makaronowych jest oczywi艣cie Aglio e Olio, czyli makaron spaghetti z dodatkiem oliwy, czosnku, paryczki chilli i grana padano. Parma e Tartufo to z kolei makaron z dodatkiem borowik贸w, szynki crudi di parma, cebuli, czosnku, borowik贸w oraz sosu 艣mietankowego z truflami. W艂a艣ciciele k艂ad膮 ogormny nacisk na smak oraz jako艣膰 swoich kulinarnych dzie艂, a taka postawa musi zako艅czy膰 pe艂nym sukcesem.

Czytaj dalej: Gdzie dobrze zje艣膰 w Lublinie