Polska

Kielce: 5 Miejsc na Najlepszy Makaron w Mieście!

Kielce to malownicze miasto znajdujące się w południowo-wschodniej części kraju i będące równocześnie stolicą województwa świętokrzyskiego. Na niezwykłość tego miasta wpływa przede wszystkim wyjątkowa lokalizacja. Usytuowane jest bowiem Górach Świętokrzyskich i nie będzie przesadą stwierdzenie, że otaczająca je przyroda stanowi jedną z największych zalet tego miejsca.

Prężnie rozwijające się miasto ma także godną pochwały ofertę gastronomiczną. Każdy smakosz znajdzie tutaj coś dla siebie począwszy od kuchni polskiej, a skończywszy na azjatyckiej czy amerykańskiej. Nie brakuje również miejsc, w których podawane są wybitne makarony. Gdzie warto się wybrać? Oto kilka sprawdzonych propozycji.

Zobacz też -> Najlepsze restauracje w Kielcach

1. Kilo Mąki

fot. fb.com/KiloMakiKielce

Kilo Mąki to restauracja tworzona przez prawdziwych fanatyków gotowania i smacznej kuchni. W tym przyjemnym dla oka miejscu liczy się przede wszystkim wyśmienity smak i nietuzinkowe kompozycje składników, które wspólnymi siłami pracują na doskonały całokształt. Lokal mieści się przy ulicy Piotrkowskiej 31. To właśnie tutaj będzie można skosztować pysznej pizzy na wybitnym cieście.

Warto podkreślić, że receptura na ciasto została opracowana przez ekipę tworzącą to wyjątkowe miejsce. Lokal serwuje doskonałej jakości makarony. Z całą pewnością warto skusić się na Broccoli e gorgonzola, czyli makaron podawany z kurczakiem, brokułem, gorgonzolą i sosem śmietanowym. Doskonałym wyborem będzie także makaron penne podawany z pomidorkami cherry i szparagami czy Crudo e Rucola – makaron tagliatelle z prosciutto credo, rukolą i sosem śmietanowym z serem grana padano.

2. Azzurro

fot. fb.com/AzzurroKielce

Przy ulicy Henryka Sienkiewicza 60A znajduje się restauracja Azzurro. To wyjątkowe miejsce na mapie Kielc i z pewnością miejsce, które przypadnie do gustu smakoszom o dosyć wyrafinowanym guście. Niezaprzeczalną zaletą tej restauracji jest fakt, iż każde danie powstaje z oryginalnych i zawsze świeżych produktów. Ogromna dbałość dotyczy również odpowiedniego dobierania składników, co z kolei skutkuje tym, że na talerzach pojawiają się potrawy idealnie skomponowane.

Na miejscu będziemy mogli skosztować wybitnej pizzy prosto z pieca opalanego drewnem czy dania mięsne grillowane na kamieniu lawowym. Wielkim uznaniem cieszą się makarony. Warto skusić się na tagliatelle w sosie śmietankowym z dodatkiem aromatycznych grzybów. Sporą popularnością cieszy się także tagliatelle z dodatkiem szpinaku i pomidorków koktajlowych. Azzurro to synonim kuchni włoskiej w najpiękniejszym i najsmaczniejszym wydaniu.

3. Del Favero

fot. fb.com/profile.php?id=100063786720551

Przy placu Moniuszki 5B znajduje się restauracja Del Favero. To niepozorne miejsce dla wielu mieszkańców Kielc stanowi namiastkę włoskich wakacji. Jest miejscem, w którym będzie można delektować się włoskimi rarytasami w przystępnych cenach, a to wszystko z najlepszej jakości produktów. Lokal serwuje rewelacyjne dania rybne i mięsne. Sporą popularnością cieszą się tutejsze sałatki, które zachwycają doborem świeżych składników.

W takim miejscu nie mogło również zabraknąć makaronów. Zdecydowanie warto skusić się na carobonarę, która przygotowywana jest ściśle według określonych we Włoszech receptur. Doskonałym pomysłem będzie także aromatyczna lasagne bolognese.

4. Restauracja u Kucharzy

fot. fb.com/ukucharzykielce

Restauracja u Kucharzy to kolejne miejsce w Kielcach, które ma szansę podbić serca nawet najbardziej wymagających klientów. Przede wszystkim jest to miejsce odznaczające się bardzo eleganckim i jednocześnie przytulnym wystrojem wnętrza. To perfekcyjne miejsce dla bliskich znajomych, którzy pragną spędzić czas w miłej atmosferze i w towarzystwie wyjątkowego jedzenia. Warto dodać, że wszystkie wyroby począwszy od pierożków, a na makaronach kończąc, powstają w lokalu.

W kuchni pracują profesjonaliści, którzy doskonale wiedzą, jak działać, by zadowolić wybredne podniebienia. W karcie dań znajdziemy sezonowe zupy ze świeżych produktów, pierogi domowej roboty czy dania dedykowane najmłodszym gościom. Warto zwrócić uwagę na makarony, które jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki przeniosą nas do malowniczych włoskich miasteczek. Sporym uznaniem cieszy się tagliatelle z kurczakiem, szpinakiem, pomidorkami, czosnkiem oraz serem grana padano. Warto skusić się także na Strozzapreti z polędwicą wołową w sosie borowikowym i z dodatkiem cebuli, czosnku i cukinii.

5. Pasta Mia

fot. fb.com/profile.php?id=100063624520609

Ostatnio odwiedziłam restaurację, w której zdecydowałam się na makaron z sosem tygodniadyniowym. Muszę przyznać, że był to doskonały wybór! Makaron był idealnie ugotowany, a sos dyniowy zachwycał swoją głębią smaku i aromatem, idealnie komponując się z jesienną aurą. Co więcej, obsługa była niezwykle miła, a czas oczekiwania na zamówienie zaskakująco krótki, co jest dużym plusem.