20 Zaskakujących Ciekawostek o Lampartach

Według analizy genetycznej, rozpoznano dziewięć podgatunków lampartów. Zapoznaj się z ciekawostkami i zaskakującymi faktami na temat lampartów.

1. Lamparty to zwierzęta z rodziny kotowatych, które zajmują czwarte miejsce pośród największych kotów na świecie. Ważą średnio między 60 a 90 kilogramów i występują w Środkowej Azji oraz w Afryce. Bardzo często błędnie zakłada się, że pantera to inny gatunek, ale to wymienna nazwa lamparta. Istnieją zarówno plamiste, jak i czarne lamparty, zwane melanistycznymi.

2. Lamparty mają fantastycznie rozwinięty zmysł wzroku, co powoduje, że w ciemności widzą aż siedem razy lepiej niż człowiek.

3. Czarne lamparty posiadają w organizmie więcej melaniny, czyli ciemnego barwnika. Jeśli jednak będziemy mieli okazję przyjrzeć się im w bardzo dobrym świetle, dostrzeżemy delikatne cętki, przebijające przez niemal całkiem czarną sierść.

4. Lamparty polują dopiero po przeprowadzeniu wnikliwej obserwacji. Następnie zbliżają się do ofiary na ugiętych łapach, często ukrywając się w wysokiej trawie, przez co nie się przez nią zauważane. Dopiero, kiedy odległość między lampartem a ofiarną jest minimalna, następuje gwałtowny i brutalny atak.

5. Koty te żywią się niemal wszystkimi stworzeniami, które są w stanie upolować. Są to więc antylopy, małpy, perliczki, jaszczurki, jelenie, ryby i gryzonie, które podobnie jak ptaki, lampart może pozbawić życia jednym uderzeniem silnej łapy.

6. Ich piękna, plamista sierść zapewnia im wyjątkowy wygląd, ale służy przede wszystkim do kamuflażu. Ciemne plamki na jasnym tle powodują, że lamparty potrafią ukryć się w liściach drzew, krzakach i wysokiej trawie. Są tam niemal niewidoczne.

7. Lamparty nie są zbyt towarzyskie. Zdecydowanie wolą spędzać czas w samotności, a razem można je zobaczyć tylko podczas kopulacji lub opieki nad młodymi osobnikami. Wtedy samica tworzy legowisko dla małych panter, a później często zmienia jego lokalizację, żeby chronić je przed zagrożeniem za strony innych drapieżników.

8. Lamparty są wyśmienitymi biegaczami. Potrafią rozwinąć prędkość do niemal sześćdziesięciu kilometrów na godzinę, a także skakać, pokonując kilka metrów w powietrzu.

9. Lamparty wspinają się na drzewa, by tam odpocząć lub obserwować inne stworzenia, które najprawdopodobniej wkrótce staną się celem ich ataku i posiłkiem. Posiadają też umiejętność schodzenia z drzewa głową w dół.

10. Sytuacja lampartów na obszarach, gdzie występują jest skrajnie różna. W Azji grozi im wyginięcie, a w Afryce jest ich ponad pół miliona, czyli dziesięć razy więcej niż innych dzikich kotów.

11. Lamparty polują na zwierzęta hodowlane, tylko kiedy zmuszą je do tego okoliczności, czyli brak naturalnych zdobyczy w ich otoczeniu. Dochodzi również do przykrych incydentów, kiedy obiadem lamparta zostaje człowiek.

12. W pierwszej połowie dwudziestego wieku w Indiach grasowała pantera-ludojad, która miała na swoim koncie 125 osób. Przez osiem lat mieszkańcy hinduskiej wsi byli przez nią terroryzowani i niemal nie opuszczali swoich gospodarstw ze strachu. Nie stanowiło to jednak problemu dla głodnej pantery, która nauczyła się otwierać drzwi, wchodzić przez okna, a nawet niszczyć ściany lepianek. W krytycznym momencie musiał interweniować Brytyjski Parlament, który wysłał na miejsca Jima Corbetta, słynnego myśliwego. W 1925 roku Corbett zabił lamparta i po latach przywrócił spokój wiosce.

13. Lamparty rewelacyjnie orientują się w terenie i potrafią wrócić na zamieszkany przez siebie obszar, nawet kiedy zostaną wywiezione setki kilometrów dalej.

14. Lamparty bardzo często myli się z jaguarami i nie ma w tym nic dziwnego. Koty te są do siebie bardzo podobne, choć jaguary są bardziej atletycznie zbudowane. Amator ma niewielkie szanse, by znaleźć różnice, ale pomocny może być obszar występowania, który w obu przypadkach jest zupełnie inny.

15. Cętkowana sierść lamparta jest unikalna dla każdego z nich i nie sposób znaleźć dwóch identycznie umaszczonych osobników. Są one kocim odpowiednikiem ludzkich odcisków palca.

16. Należą do najbardziej enigmatycznych zwierząt, z jakimi spotkali się naukowcy. Nawet w zamknięciu pozostają tak czujne i skupione na otoczeniu, że trudno jest obserwować ich naturalny tryb życia.

17. Koty te są wyjątkowo silne. Świadczy o tym fakt, że są w stanie wciągnąć na drzewo ofiarę, która jest o wiele cięższa od nich. Wysoko w koronie drzewa upolowana antylopa czy jeleń są zabezpieczone przed innymi drapieżnikami.

18. Lamparty polują głównie w nocy i wyłącznie na swoim terytorium, dzięki czemu unika konfliktów z innymi lampartami w swojej okolicy.

19. Ciąża pantery trwa prawie trzynaście tygodni, a następnie rodzą się dwa lub trzy młode osobniki. Dopiero po dziesięciu dniach są w stanie otworzyć oczy, a ich zachowanie przypomina najzwyklejsze koty domowe.

20. Przysmakiem, za którym lamparty wybitnie przepadają, jest mięso pawianów. Małpy nie mają zbyt spokojnego życia w pobliżu tak doskonałych łowców i wspinaczy, jak lamparty.





Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *