Fascynujące Informacje i Ciekawostki o Kondorach

głowa kondora

Kondory uznawane są za jedne z największych ptaków latających. To gatunek głównie padlinożerny, który zamieszkuje bardzo zróżnicowane środowiska: najwyższe partie gór, równikowe lasy deszczowe, ale także miasta. Ptaki te występują w Ameryce Północnej i Południowej, od Kanady, po Patagonię. Jakie są jeszcze ciekawostki związane z kondorami?

Kondor wielki z rozpiętością skrzydeł do 3, 2 m czy kondor kalifornijski o rozpiętości skrzydeł do 3, 4 m sprawiają, że gatunek ten, obok albatrosa wędrownego i pelikana, zaliczany jest do największych ptaków latających na świecie. Równie imponujące są ich waga dochodząca do 15 kg czy długość – do 1, 4 metra.

Kondory są rekordzistami również, jeśli chodzi o długość życia. Kondor olbrzymi może dożyć nawet 100 lat.

W przeciwieństwie do większości ptaków drapieżnych różnice między wielkością samic i samców kondora nie są aż tak znaczące. Samce i samice kondora królewskiego mają praktycznie te same rozmiary.

kondor w locie

Kondor królewski jest jedynym ptakiem tego gatunku, który nie ma ciemnego umaszczenia i uznawany jest za najładniejszego przedstawiciela kondorowatych, czemu zawdzięcza swoją nazwę. Jego upierzenie w przeważającej mierze jest białe, z szarymi lub czarnymi piórami wokół szyi, na lotkach i ogonie. Charakterystyczny jest dla niego również mięsisty, żółty grzebień na dziobie. Występuje on w Ameryce Południowej i Centralnej, od południowego Meksyku do południowej Argentyny i znajduje się pod ochroną.

Znak kondora królewskiego używany był w hieroglificznym alfabecie przedkolumbijskich Majów, gdzie oznaczał 13. dzień miesiąca według ich kalendarza.

Populacja kondora kalifornijskiego, będącego symbolem Dzikiego Zachodu, na początku lat 80. XX wieku niemal całkowicie wyginęła. Pozostałe więc na wolności ptaki zostały wyłapane i umieszczone w ogrodach zoologicznych w San Diego oraz Los Angeles, aby rozmnożyć je i wypuścić na wolność. Program ochrony kondora był jednym z najdroższych programów ochrony gatunków w Stanach Zjednoczonych.

Niestety, mimo powiększenia populacji kondorów kalifornijskich, nadal są one zagrożone, głównie ze względu na zatrucie ołowiem. Ołowianych nabojów używają w większości myśliwi w Stanach Zjednoczonych, a kondor kalifornijski żywi się zastrzeloną przez nich zwierzyną.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *