Ciekawostki

Kaczka dworka – Interesujące Ciekawostki, Informacje i Fakty

kaczka dworka

Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z tego, że niektóre kaczki wykorzystywane są w celach hodowlanych ze względu na ich piękny wygląd. Przykładem kaczek wystawowych, którym atutem jest ich piękne umaszczenie jest kaczka dworka. Ma ona naprawdę ciekawy wygląd. Bardzo chętnie opowiemy wam więcej na ich temat i poszerzymy waszą wiedzę na temat tego ciekawego gatunku kaczek. Przedstawimy 10 cech, które mogą zainteresować was, a na pewno zbliżą was do tych zwierząt.

1. Kaczki Dworki uzyskano poprzez skrzyżowanie kaczorów cayuga z tradycyjnymi mięsnymi kaczkami Pekinami.

2. Charakterystyczne jest ich upierzenie – mają one czarne pióra oraz wyjątkowy biały kołnierzyk w okolicy szyi.

3. Oprócz ciekawego wyglądu cenione są one również ze względu na smak ich mięsa. Wielu smakoszy bardzo chętnie spożywa ten produkt. Jedynym minusem pozyskiwania mięsa z kaczek dworek jest trudność w trakcie skubania.

4. Kaczki te osiągają wagę około 4 kilogramów w przypadku samic oraz 5 kilogramów w przypadku samców.

5. Kaczki te są bardzo proste jeśli chodzi o ich hodowlę. Są odporne na złe warunki pogodowe i klimatyczne.

6. W trakcie hodowli należy uważać na skłonność kaczek do otłuszczania się. Następuje to zazwyczaj po okresie dorośnięcia kaczki do jej wagi, dlatego należy prowadzić ubój w odpowiednim momencie.

7. Kaczki te są bardzo ruchliwe, chętnie żerują na naturalnych pastwiskach.

8. Kaczki te mają wodoodporne pióra, dzięki czemu puch znajdujący się bezpośrednio przy skórze jest zawsze suchy, nawet gry kaczka nurkuje.

9. Z łatwością można pozyskać takie kaczki do dalszej hodowli w specjalnych wylęgarniach zajmujących się hodowlą młodych kaczek dworek.

10. Jedynym elementem wyróżniającym się w ciele kaczek dworek są ich pomarańczowe nóżki – pozostałość po ich przodkach kaczkach Pekinach.

Hodowla kaczek dworek może przynosić korzyści zarówno ze względu na ich wygląd i walory wizualne, ale również na smak mięsa, który jest coraz częściej doceniany przez najlepszych znawców w świecie gastronomii.