Gdzie dobrze zjeść w Katowicach: Gastronomiczny przewodnik 2022

jajko sadzone

Zarówno przyjezdni, jak i mieszkańcy większych miast często stają przed wyborem miejsca, gdzie warto zjeść. W Katowicach, ze względu na liczbę możliwości, decyzja może być szczególnie trudna. Jeśli zastanawiasz się, które restauracje na gastronomicznej mapie Katowic warto odwiedzić, oto przewodnik, który okaże się pomocny.

1. Złoty Osioł

To lokal, który jest darzony zainteresowaniem przez ogromne grono katowickich wegetarian i wegan. Jego dogodna lokalizacja sprawia, że jest w nim zazwyczaj dość tłumnie – znajduje się przy ulicy Mariackiej 2, zaraz obok Starego Dworca. W Złotym Ośle można zjeść przepyszne tajskie curry, pierogi oraz różnego rodzaju lazanię czy makarony. W Katowicach działa również piekarnia Złotego Osła; jagodzianki, słodkie bułki z owocami oraz te bardziej wytrawne, na przykład z cukinią, kupić można na ulicy Słowackiego 12.

2. Pizza z Pieca Classic Italian Styl

Katowiczanie twierdzą, że to najlepsza pizzeria, która funkcjonuje w ich mieście. To kolejne miejsce w centrum (Mielęckiego 7), które przyciąga tłumy. Włoska pizza na cienkim cieście ze świeżymi dodatkami – oto jak można w kilku słowach opisać menu tej restauracji.

3. Falla Katowice

Ulubiona, zaraz obok Złotego Osła, restauracja wegan oraz wegetarian. Na ulicy Plebiscytowej 10 znajdzie coś dla wielbicieli Bliskiego Wschodu; zarówno składniki, jak i przyprawy nawiązują do smaku potraw tego rejonu. W Falli można spróbować wrapów, zup, hummusów oraz burgerów. Na wielbicieli czegoś słodszego czekają też desery.

4. Śląska Prohibicja

To restauracja, którą można połączyć ze zwiedzaniem niezwykłego zabytkowego osiedla górniczego Nikiszowiec, ponieważ właśnie tam się znajduje (dokładnie na ulicy Krawczyka 1). W menu znajdziemy przeróżne śląskie klasyki, takie jak rolada, kluski czy modra kapusta. Restauracja podaje sałatki, zupy, dania główne i desery. Jest to miejsce dla tych, którzy chcą poczuć atmosferę Śląska.

5. Taj

Zlokalizowany w budynku Starego Dworca (Dworcowa 4). To lokal bardzo przestronny, posiadający aż trzy piętra. Dania przygotowywane przez rodowitych Tajów są doceniane przez fanów tego rodzaju kuchni. Warto spróbować między innymi curry, owoców morza lub pozycji mniej oczywistych, takich jak placki kukurydziane.

Oceń artykuł



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.