Czy puma i czarna pantera to to samo?

Puma
Puma

Puma nazywana kuguarem oraz czarna pantera są wdzięcznymi przedstawicielami rodziny kotów. I na tym kończą się ich cechy wspólne. Środowisko w jakim występują, cechy antropomorficzne, styl życia i nawyki tych zwierząt są zupełnie różne. Przyjrzyjmy się różnicom oraz porównajmy cechy wspólne pantery czarnej i pumy.  

Puma ma niejedno imię. Kuguar, lew górski  i puma to nazwy, które określają tego samego kota. Wielość nazw wzięła się z stąd, że puma zamieszkuje ogromną przestrzeń w Kanadzie, Ameryce Północnej i Południowej. Pantera czarna najlepiej czuje się w lasach tropikalnych i dżungli.

czarna pantera w śniegu
czarna pantera w śniegu

Populacja pantery w obu Amerykach jest na skraju wyginięcia. Głównym zagrożeniem dla zwierząt drapieżnych są kłusownicy i niszczenie ich naturalnego środowiska. Średnia długość życia kuguarów wynosi 8-13 lat na wolności i do 20 lat w niewoli. Pantery czarne żyją 12-15 lat.

Wygląd zewnętrzny i sylwetka kotów

Omawiane zwierzęta różnią się przede wszystkim umaszczeniem. Pumy czyli i kuguary mają brązowe futro o jaśniejszym lub ciemniejszym umaszczeniu. Zdarza się, że na ogonie i głowie pumy występują ciemne plamy. Pantera jest zaś melanistą, co oznacza zjawisko przeciwne do albinizmu. Jej czarny kolor wynika z aktywności  specyficznych genów.

Ciało obu kotów jest bardzo elastyczne, co pomaga im w chwytaniu zdobyczy. Oba mają długi ogon. Charakterystyczne, tylne nogi kuguara są bardziej masywne i dłuższe niż przednie kończyny. Przyczynia się to do podniesienia tylnej części jej pleców, przez co pantera ma prostą linię grzbietu. Głowa pantery jest proporcjonalnie większa niż głowa kuguara.

Mruczenie czy warczenie?

Puma potrafi wydawać osobliwe okrzyki, które można usłyszeć tylko w okresie godowym. W czasie poza rują jest to raczej ciche zwierzę i płochliwe. Puma jest podobna w zachowaniu i pod względem umiejętności miauczenia i mruczenia do kota domowego. Pantera wręcz przeciwne, nie mruczy, ale jako drapieżnik głośno warczy, co może uczynić dzięki specjalnej budowie krtani.

Styl życia pumy i pantery

Kuguary są samotnikami.  W grupie występuje wyłącznie w okresie godowym i w przypadku samicy z kociętami w czasie karmienia. Ulubionymi siedliskami pumy są góry i pogórze gęsto porośnięte lasami i bujną roślinnością. Pantera czarna zaś jest miłośniczką gorących klimatów. Jej siedliskiem jest strefa tropikalna.

Obydwa koty mają różne podejście do człowieka.Jaka jest różnica między pumą a panterą? Kuguar atakuje ludzi w ekstremalnych przypadkach, jest lękliwa, woli unikać spotkania z człowiekiem. Pantera przeciwnie, jest agresywna, co przejawia się również w stosunku do ludzi, których się nie boi i potrafi ich zaatakować bez powodu i znienacka.

Dieta pumy i pantery czarnej

Kuguary polują tylko o zmierzchu. Podczas ataku zwierzęta te po cichu zmniejszają odległość do ofiary, a następnie wykonują szybki rzut. Dieta kuguarów opiera się na zwierzętach kopytnych żyjących w górach. Czasami drapieżniki polują na małe zwierzęta roślinożerne i gryzonie. Czarne pantery mają niezwykłą ciemną barwę sierści, dlatego też zaczynają polować w późniejszym czasie. Zwierzęta te żywią się roślinożercami kopytnymi, żółwiami, gryzoniami, ptakami, małymi kajmanami.

Podsumowanie

Styl życia tych obydwu przedstawicieli kociego świata jest inny. Kuguary są samotnikami. Nie lubią gromadzić się w stadach. Wyjątkiem jest okres godowy i czas karmienia kociąt przez samicę. Kuguar żyje w górach lub na pogórzu, w lasach lub na równinach.

Pantera zaś preferuje gorący klimat. W tropikach czuje się najlepiej. Ponadto kuguar nie zaatakuje jako pierwszy człowieka, ale może przyjąć postawę obronną w razie niebezpieczeństwa. Pantera jest natomiast drapieżnikiem, którego charakter przejawia się agresywnym zachowaniem wobec człowieka.

4/5 - (liczba ocen: 3)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.