10 ciekawostek o jajkach

jajka

Wolisz jajko na miękko, na twardo czy jajecznicę? A może omleta?  Albo jajko sadzone? Możliwości jest jak widać sporo, więc jajka nie mogą się znudzić.

Jajka to również dodatek do różnych potraw, ale pewnie o tym wiesz i stosujesz na co dzień!

A kolorowe jajka na Święta Wielkanocne, to bardzo fajna zabawa kiedy się je zdobi oraz cieszące oczy pisanki, które aż szkoda zjeść, bo trzeba obrać skorupkę nad którą się długo pracowało. Taki już los jajek, które uwielbiane są przez wiele osób!

 

Znane w każdej kuchni jajka i nie znane na ich temat ciekawostki:

 

1. Zawsze w co drugi piątek października obchodzony jest Światowy Dzień Jajka. Dzień ten został ustanowiony w 1991 roku.

2. Jaja zawierają tzw.dobry cholesterol, więc są zdrowe dla organizmu ludzkiego.

3. Jajka ponadto są pełne witamin i minerałów, więc dodatkowo mają wiele wartości odżywczych. Warto je spożywać.

4. Kiedy chcesz odróżnić jajko ugotowane od surowego, połóż je na stole i zacznij obracać w jedną stronę. Gotowane będzie kręcić się szybko, a surowe wolno.

5. Jajo tworzy się około 24 godzin, więc kura spokojnie zniesie rocznie około 350 jaj.

6. Najmniejsze jajka na świecie składa koliber, a największe struś. Jaja od strusia ważą około 2 kg.

7. Aby jajka zachowały świeżość na dłużej warto postawić je czubkiem do góry, a poza tym przed włożeniem do lodówki nie należy ich myć.

8. Więcej wartości odżywczych mają jajka gotowane krótko oraz te które pochodzą od kur, które karmiły się świeżą trawą i żyły na wolnym wybiegu z dostępem do świeżego powietrza i słońca. Warto zwracać uwagę na to jakie jajka kupujemy, najlepsze są te od wiejskich hodowców.

9. Jedno duże jajko o rozmiarze L lub XL ma około 70 kalorii.

10. Kiedy okazuje się że dziecko ma alergię na jajka tzw.skazę białkową, to bardzo prawdopodobne jest to, że z wiekiem dorastania z tej alergii wyrośnie.

Oceń artykuł



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.