Ciekawostki

34 najlepsze informacje i ciekawostki o oliwie z oliwek

Oliwa z oliwek jest znana ze swoich właściwości prozdrowotnych i jest bardzo popularna wśród konsumentów zarówno w zakresie gotowania, jak i dodawania smaku do żywności. Oto interesujące informacje, fakty i ciekawostki na temat historii oliwy z oliwek i sposobu jej produkcji w dzisiejszych czasach.

1. To Homer nazwał oliwę z oliwek „płynnym złotem”.

2. W wielu przypadkach Rzymianie nakazali płacenie podatków od ludności podbitej w postaci oliwy z oliwek.

3. Drzewo oliwne pochodzi z basenu Morza Śródziemnego.

4. Wzmacnia ściany komórkowe. Jak wynika z badania z 2018 r. opublikowanego w Internation Journal of Molecular Sciences, oliwa z oliwek zawiera polifenole, które pomagają w budowie
mocniejszych ścian komórkowych. Zwiększa ona również elastyczność ścian tętnic, chroniąc Cię przed różnymi schorzeniami serca.

5. Historycznie, oliwa z oliwek była używana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także w medycynie, paliwach do lamp, mydle i do pielęgnacji skóry.

6. Oliwa z oliwek jest bogata w jednonienasycony kwas oleinowy. Uważa się, że kwas tłuszczowy ma wiele korzystnych skutków i jest to zdrowy wybór.

7. Nazwa pochodzenia oliwy z oliwek składa się z rozległego obszaru Mágina, znajdującego się w Jaén, z 61 000 hektarów drzew oliwnych, z których produkuje się średnio 25000 ton oliwy.

8. W krajach śródziemnomorskich ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory jest niższe, a wielu naukowców uważa, że przyczyną może być oliwa z oliwek.

9. Można gotować z oliwą z oliwek Extra z pierwszego tłoczenia . Pomyślmy o Grekach i Południowych Włochach w latach 60-tych, którzy praktycznie gotowali wszystko z oliwą z oliwek, ponieważ to
ją mieli i dzięki temu osiągnęli jedną z najwyższą średnią długość życia na świecie.

10. Pozostawienie oliwy z oliwek w połowie pustej na długi czas może być szkodliwe dla jej związków ochronnych. Kupuj najlepiej małe butelki.

11. Najwyższej jakości oliwę uzyskuje się zazwyczaj, gdy oliwki zbiera się ręcznie i wkłada do koszyka, ale najszerzej stosowaną metodą jest metoda, w której oliwki zbiera się ręcznie za pomocą siatki, za pomocą grabek z tworzywa sztucznego.

12. Rafinowana oliwa z oliwek jest gorsza niż oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia.

13. Smażenie zmienia skład oliwy z oliwek.

14. Oliwa z oliwek ma silne właściwości przeciwzapalne. Oliwa z oliwek zawiera składniki odżywcze, które zwalczają stany zapalne. Należą do nich kwas oleinowy oraz przeciwutleniacz oleokanthal.

15. Olej zmienia swój kolor w trakcie sezonu – najmłodsza oliwa ma kolor ciemnozielony, co oznacza, że jest pełna chlorofilu. Z upływem czasu oliwki dojrzewają, a oliwa nabiera żółtawego zabarwienia.

16. Niektóre badania sugerują, że oliwa z oliwek może zwalczać chorobę Alzheimera, jednak potrzebne są dalsze badania. Jedną z jej kluczowych cech choroby jest tworzenie tzw. blaszek beta-amyloidalnych wewnątrz komórek mózgowych. Jedno z badań na myszach wykazało, że substancja zawarta w oliwie z oliwek może pomóc w usunięciu tych płytek.

17. Eksperci medyczni sugerują, że bardzo trudno jest przybrać na wadze z tłuszczów jednonienasyconych obecnych w oliwie z oliwek. Badania nad śródziemnomorską oliwą z oliwek wykazały pozytywne wyniki w odniesieniu do stosowania jej do utraty wagi, ponieważ zawiera ona zdrowe tłuszcze i jest doskonałą alternatywą dla innych olejów.

18. Dziś często zbiory są wykonywane przez maszyny, które przenoszą wibracje na gałęzie drzew, powodując, że oliwki spadają do zbiornika.

19. Opóźnienia starzenie się. Bogata w przeciwutleniacze oliwa z oliwek spowalnia naturalny proces starzenia się organizmu człowieka. Stosowana w kosmetykach i naturalnej terapii ziołowej, robi wspaniałe efekty dla skóry nadając jej naturalny połysk.

20. Olej z oliwek zawiera duże ilości przeciwutleniaczy. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia ekstra jest pożywna. Oprócz korzystnych kwasów tłuszczowych zawiera ona również niewielkie ilości witamin E i K.

21. Oliwa z oliwek ma właściwości antybakteryjne. Oliwa z oliwek zawiera wiele składników odżywczych, które mogą hamować lub zabijać szkodliwe bakterie.

22. Termin „virgin” oznacza powszechnie, że olej był przetwarzany wyłącznie przy użyciu środków mechanicznych, bez obróbki chemicznej.

23. Zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych. Stosowanie oliwy z oliwek jest również skuteczne w zapobieganiu powstawaniu kamieni żółciowych, ponieważ działa przeczyszczająco. Jest ona często stosowana przez osoby praktykujące oczyszczanie pęcherzyka żółciowego.

24. Średnio świat zużywa około 2,25 mln ton oliwy z oliwek rocznie. Grecy są rekordzistami, którzy spożywają co najmniej 20 kg oliwy na osobę rocznie.

25. Kilka badań pokazuje, że ludzie spożywający oliwę z oliwek mają znacznie mniejsze ryzyko udaru mózgu, drugiego największego zabójcy w krajach rozwiniętych.

26. Oprócz oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, niższe klasy oliwy z oliwek obejmowały rafinowaną oliwę z oliwek i oliwę z wytłoczyn z oliwek.

27. Zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych. Stosowanie oliwy z oliwek jest również skuteczne w zapobieganiu powstawaniu kamieni żółciowych, ponieważ działa przeczyszczająco. Jest ona często stosowana przez osoby praktykujące oczyszczanie pęcherzyka żółciowego.

28. Badania obserwacyjne przeprowadzone kilkadziesiąt lat temu wykazały, że choroby serca występują rzadziej w krajach śródziemnomorskich. Oliwa z oliwek chroni przed chorobami serca.

29. Oliwka, której botaniczna nazwa brzmi Olea Europea, jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych roślin w regionie Morza Śródziemnego, a jej historia liczy co najmniej 7000 lat.

30. Ilość oliwy z oliwek potrzebna do gotowania lub smażenia jest mniejsza niż w przypadku innych rodzajów tłuszczu, ponieważ oliwa z oliwek „rośnie” po podgrzaniu.

31. Na całym świecie istnieje ponad tysiąc odmian oliwek wykorzystywanych do produkcji oliwy.

32. Oliwa z oliwek wydaje się być wysoce ochronna przed cukrzycą typu 2. W kilku badaniach połączono oliwę z oliwek z korzystnym wpływem na poziom cukru we krwi i wrażliwość na insulinę.

33. Poprawia trawienie. Oliwa z oliwek jest znana jako pomoc w procesie trawiennym. Stosowana jest jako olej leczniczy do oczyszczania przewodu pokarmowego i poprawy ruchów jelit.

34. Większość oliwy z oliwek produkuje się w Europie, przy czym Hiszpania jest największym producentem, a następnie Włochy i Grecja. W Stanach Zjednoczonych oliwa z oliwek jest produkowana w Kalifornii, Arizonie, Teksasie, Gruzji, na Florydzie, w Oregonie i na Hawajach.