Intrygujące ciekawostki dla dzieci o Reniferach

Renifery to ssaki z rodziny jeleniowatych, które żyją w północnej Eurazji i Ameryce Północnej. Szerokość ramion dorosłego renifera wynosi od 85 do 150 cm. Rozpędza się do 80 km/h. Renifer kojarzony jest przede wszystkim ze świętami Bożego Narodzenia i tym, iż ciągną sanie Świętego Mikołaja z prezentami.

Najsłynniejszy renifer to oczywiście Rudolf, który ma czerwony nos. Renifer jest oczywiście roślinożerny. Głównie zjada trawy, mchy, liście krzewów, byliny i porosty, zwłaszcza chrobotki. Porosty szczególnego znaczenia nabierają w zimie. Jeśli Renifery mają trudności ze znalezieniem pożywienia poprzez występowanie grubej i twardej pokrywy śniegu mogą one wędrować na zadrzewione obszary, by zjadać porosty z drzew. Ruja trwa od października do listopada.

W tym przypadku samiec może zapłodnić kilka samic. Ciąża trwa od 203 do 240 dni. Renifery są wpisane na listę zwierząt, którym niestety grozi wyginięcie. Zwierzę to jest często wykorzystywane przez między innymi Lapończyków jako zwierzę juczne, wierzchowe, pociągowe, dostarczające mleka, mięsa, skór, kości i rogów. Ponadto mięso z renifera jest bardzo zdrowe. Jest bogate na przykład w witaminy B12, żelaza, cynku i selenu. Renifer nie jest groźnym zwierzęciem.

Ciekawostki o reniferach

1. Skóra

Skóra renifera składa się z dwóch warstw

2. Malowane farbą

Renifery złowione w Finlandii są malowane farbą odblaskową. Ma to na celu zmniejszenie liczby wypadków drogowych.

3. Mięso renifera

W Finlandii do pizzy często dodaje się mięso renifera.

4. Renifer Maia

Renifer Maia służy w fińskiej policji. Niestety w 2011 roku zginęła w wypadku samochodowym.

5. Oczy renifera

Oczy renifera są złote latem i niebieskie zimą.

6. Samce

Zarówno samce, jak i samice reniferów mają poroże.

7. Nos renifera

Nos renifera bardzo szybko ogrzewa wdychane powietrze, ogrzewając je do płuc. Zwierzęta lądowe).

8. Amerykańskie renifery

Amerykańskie renifery – karibu potrafią w ciągu roku przebyć ponad 4 500 km (najwięcej z pośród wszystkich zwierząt lądowych),

9. Kopyta reniferów

Kopyta reniferów zmieniają się wraz z porami roku. Rozwijają się latem i kurczą zimą.

10. Święty Mikołaj

Święty Mikołaj ma 8 reniferów.




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *