Togo – ciekawostki, informacje, fakty
Togo, oficjalnie Republika Togijska, jest krajem w Afryce Zachodniej. Jego powierzchnia wynosi 56 785 km2 . Lomé City jest jego stolicą i największym miastem. Oto najlepsze ciekawostki o Togo
1. Tradycyjne religie afrykańskie stanowią ponad połowę populacji religijnej w Togo.
2. Togo jest znane również jako „wybrzeże niewolników”. Między XVI a XVIII wiekiem Europejczycy przybyli tu w poszukiwaniu niewolników.
3. Nie zdziw się, jeśli znajdziesz się na rynku Voodoo. Jest ich wiele i są one bardzo dobrze widoczne.
4. Togo jest krajem tropikalnym, subsaharyjskim, w dużym stopniu zależnym od rolnictwa.
5. Powitania w Togo obejmują uścisk dłoni i słowne „Bonjour” po francusku. Pozdrowienia są ważne w tradycji afrykańskiej.
6. Togo ma bogatą historię religii. Jest tutaj 9% chrześcijan, 20% muzułmanów i 51% rdzennej ludności.
7. Dzieci pozostają w domu do piątego roku życia. Dzieci idą do szkoły na formalną edukację po przekroczeniu tego wieku.
8. Togo jest jednym z najmniejszych krajów w całej Afryce.
9. Pomimo niewielkich rozmiarów Togo posiada bogate grunty rolne. Głównymi uprawami są kawa i kakao.
10. Togo jest niezależne od 58 lat. Niepodległość uzyskało 27 kwietnia 1960 roku.
11. Tradycyjne metody leczenia są szeroko stosowane w Togo. Leczenie zwykle wiąże z Voodoo.
12. Zielone pasy w fladze Togo symbolizują nadzieję i rolnictwo. Zielony jest tradycyjnie kolorem roślinności. Większość krajów, które mają zielony kolor na swojej fladze, symbolizuje naturę, płodność, roślinność i inne.
13. Jeśli jesteś w Togo i ktoś starszy niż nosi ciężki przedmiot, jako znak szacunku, powinieneś pomóc. Tradycja afrykańska kładzie duży nacisk na szacunek dla starszych. Starsi są źródłem mądrości.
14. Publiczne okazywanie uczuć jest rzadkością w Togo. Tylko mężczyźni i chłopcy mogą chodzić trzymając się za ręce. Małżeństwo jest dyskretnie i nie jest kierowane przez rodziców.
15. Miejscowi zazwyczaj spożywają dwa do trzech posiłków dziennie i są zazwyczaj bardzo gościnni. Każdy posiłek składa się z dużej ilości skrobi, takiej jak kukurydza i ryż. Białko obejmuje: mięso kozie, ryby i fasolę.