Europa

Specjały kuchni greckiej – rozsmakuj się w daniach kuchni śródziemnomorskiej

kuchnia grecka

Kuchnia grecka jest kuchnią śródziemnomorską, uwielbianą na całym świecie. Specjały kuchni greckiej są z reguły lekkie i bazują na owocach morza, a także warzywach i aromatycznych serach. Jedzenie greckie cenione jest przez największych smakoszy kulinarnych. Które tradycyjne dania greckie są najbardziej popularne? Sprawdź typowe greckie dania i przekonaj się, że greckie przepisy wcale nie muszą być trudne do przygotowania.

Specjały kuchni greckiej – sprawdź greckie przepisy i najsłynniejsze potrawy

Musaka – potrawa mięsna, której nie oprze się żaden smakosz kulinarny

Musaka jest jednym z najbardziej popularnych dań w Grecji. To przepyszna potrawa, która jest niczym innym, jak kilkuwarstwową zapiekanką. Na kolejne warstwy musaki składają się dokładnie obsmażone: mięso mielone, pomidory, bakłażany oraz sos beszamelowy i starty ser żółty. Tradycyjna musaka to potrawa mięsna, choć w Grecji można skosztować również musaki wegetariańskiej. Z jakiego mięsa najczęściej korzystają Grecy, aby przyrządzić danie? Otóż z jagnięciny, wołowiny lub cielęciny.

Musaka po raz pierwszy została opisana przez kucharza Nikosa Tselementesa w 1950 roku. Kucharz ten opatentował sos beszamelowy, który jest słynnym i najbardziej charakterystycznym dodatkiem tradycyjnej musaki w Grecji. Bez cienia wątpliwości musaka to danie sycące, a także będące doskonałym pomysłem na obiad dla kilkuosobowej rodziny – zwłaszcza że to potrawa jednogarnkowa. Jeżeli szukasz łatwego przepisu na grecką musakę, koniecznie sprawdź inne przepisy kuchni greckiej.

Souvlaki, czyli to, co Grecy lubią najbardziej!

Typowe greckie dania to przede wszystkim smaczne, aromatyczne souvlaki. Jest to mięsna potrawa pochodząca z Grecji, a właściwie mięsne szaszłyki przygotowywane w różnych wersjach. Głodny Grek zawsze ochoczo sięga po souvlaki, które są sycące i znacznie zdrowsze niż fast foody. Na mięsne szaszłyki składa się siekany kurczak bądź wieprzowina, które nadziewane są następnie na drewnianą szpadkę. Czasami szaszłyk dodatkowo owija się plasterkiem boczku, a następnie piecze na ruszczcie.

Souvlaki wyśmienicie smakują podane w placku pita lub bezpośrednio na talerzu z bukietem surówek i słynnym sosem tzatziki. Grecy serwują souvlaki również ze świeżym pieczywem i cytryną. W lokalach bardzo często spotkać można też potrawę podawaną z ryżem. Jest to przysmak, którego w Grecji koniecznie skosztować muszą zapaleni mięsożercy.

Fasolatha – grecka zupa z białej fasoli

Greckie zupy nie są tak popularne, jak potrawy mięsne. Warto jednak spróbować fasolathy, a więc przepysznej zupy z białej fasoli. To narodowe danie greckie, które bazuje na bardzo prostych składnikach: fasoli, pomidorach, cebuli, selerze oraz marchewce. Aby zupa była aromatyczna i smaczna, Grecy dodają do niej natkę pietruszki, liść laurowy oraz tymianek. Oczywiście wszystko świeże, sezonowe i pachnące.

Fasolathę potrafi przygotować każdy Grek. Niemal każdy z nich lubi tę zupę. Odwiedzający Grecję turyści znają souvlaki i musakę, jednak większość z nich nie wie, że zupa fasolowa należy do sztandarowych potraw greckich. Jeżeli tylko będziesz na jednej z greckich wysp, koniecznie przejrzyj restauracyjne menu i poszukaj fasolathy. Warto jej spróbować właśnie tam, np. na Krecie!

Tradycyjne dania greckie. Zobacz, które specjały kuchni greckiej warto zjeść!

Dolmades – greckie gołąbki w liściach winogron

Potrawa dolmades do złudzenia przypomina nasze polskie gołąbki. W rzeczywistości jednak dania te mocno różnią się od siebie – zwłaszcza że mięsny farsz w greckich gołąbkach zawija się w liście winogron. Właśnie to sprawia, że greckie gołąbki są o wiele mniejsze niż nasze. Farsz dolmades to mieszanka mięsa (zazwyczaj jagnięcego) i ryżu. Potrawę podaje się na ciepło z sosem – czyli podobnie jak w Polsce.

W Grecji serwowana jest również wegetariańska wersja dolmades. Wówczas farsz wkładany do liści winogron jest wyłączne ryżowy, ale i z dodatkami np. czosnku, posiekanej cebuli, rodzynek czy orzeszków piniowych. Wege dolmades podaje się na zimno. W takiej opcji danie stanowi raczej przekąskę, a nie pełnowymiarowe danie. Z reguły wegetariańską wersję dolmades podaje się z sosem oliwkowo-cytrynowym. Jeżeli nie jesteś mięsożercą, a chcesz spróbować dolmades, koniecznie poproś w Grecji o wegetariańską wersję tego pysznego dania.

Sałatka wiejska, czyli horiatiki

Sałatka wiejska w Grecji nazywana jest horiatiki. Stanowi ona dla Greków najbardziej ulubiony dodatek do dań głównych. Co ciekawe w sałatce wcale nie ma sałaty, ale są za to świeże pomidory, ogórki, oliwa z oliwek, cebula, oregano oraz szczypta soli. Bardzo często Grecy dodają do niej również marynowany pieprz zielony, oliwki i grecki ser feta. Dlaczego mówi się o niej „sałatka wiejska”? Otóż składniki horiatiki powinny pochodzić z wiejskiego ogródka w Grecji właśnie.

Horiatiki wyróżnia kompozycja prostych, świeżych i sezonowych warzyw. To aromatyczny dodatek do dosłownie każdej potrawy. Jak widać, najprostsze dania zazwyczaj okazują się najbardziej smaczne. W przypadku greckiej horiatiki teoria ta sprawdza się w stu procentach.

Greckie pączki loukoumades

Słynne greckie pączki loukoumades są słodkim rarytasem, który uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli.  Pyszne pączki wyrabiane są z ciasta drożdżowego. Kiedy już się je usmaży, loukoumades polewane są syropem i posypywane posiekanymi drobno pistacjami. Niektórzy Grecy dodają do nich również skórkę pomarańczy. W greckich cukierniach pączki posypywane bywają również posiekanymi orzechami włoski albo świeżym cynamonem.

Grecy najchętniej jadają loukoumades do herbaty bądź kawy. Ten typowy grecki deser wbrew pozorom nie jest trudny w przygotowaniu. Jeżeli chcesz zaskoczyć swoich gości, warto będzie znaleźć dobry i sprawdzony przepis na te drożdżowe smakołyki. Ciężko znaleźć kogoś, kto będzie w stanie oprzeć się greckim słodkościom. Jedzenie pączków loukoumades to czysta rozkosz!