Gdzie dobrze zjeść na Helu? Praktycznie gastronomiczny przewodnik 2022

grillowana ryba, gotowane warzywa i widelec na talerzu

Hel to prężnie rozwijające się miasto na półwyspie Helskim. Idealne miejsce na spędzanie czasu w sezonie, ale także poza nim. Fani sportów wodnych, wycieczek rowerowych i plażowania spędzą tu przyjemnie czas z rodziną i przyjaciółmi.

Morze Bałtyckie otaczające Hel dostarczy nam zdrowotnej dawki jodu i pozwoli na złapanie w płuca świeżego nadmorskiego powietrza. Dobre towarzystwo, ruch, morze i słońce to wspaniali kompanie eksplorowania helskiego okręgu, ale brakuje jednej z najważniejszych rzeczy.

Czym zapełnić wygłodniał brzuchy po całym dniu aktywności ? Hel to miejsce, gdzie można znaleźć punkty z pysznym, świeżym i różnorodnym menu.

Mam ochotę na rybę

  1. „Kutter” – jedna z najlepiej ocenianych restauracji na Helu. Przemiła obsługa w przyjemnej atmosferze serwuje świeże ryby i owoce morza. Zdrowe dania pełne smaku, odpowiednio przyprawione i przygotowane. W menu można znaleźć kuchnię polską, Europejska, ale również Środkowoeuropejska.
  2. „Stara Wędzarnia” – restauracja z pięknym widokiem na zatokę. Ryby i owoce morza to główną część menu, ale jest też możliwość rozpoczęcia dnia dobrym śniadaniem. Porcję idealne na spory apetyt, a obsługa z uśmiechem na twarzy nie pozwala na długi oczekiwanie na dania.
  3. „Maszperia” – trochę inna opcja, bo restauracja i kawiarnia w jednym. W menu oczywiście przepyszne ryby, ale nie bez ciekawych przysmaków i świeżych frytek. Zamówić tam można regionalne i domowe dania pełne smaku. Kawa, herbata, lane piwo i drinki umilą spotkanie towarzyskie,
  4. „Fala” – lokalizacja restauracji to jeden z jej atutów, znajduje się nieopodal fokarium. Miejsce rodzinne z prostym, przyjemnym i pełne możliwości wyboru menu. Najeść można się tam w przyjemnym klimacie z miłą i komunikatywną obsługą. Miejsce z duszą i tradycją, o której możemy poczytać na kartach menu.

A może cos innego? Top 3 lokali z burgerami

  • Hell’ski Burger – prawdziwe amerykańskie, wołowe burgery z licznymi ciekawymi dodatkami.
  • Dom z Burgera – świeże krążki cebulowe i wołowe burgery przypadną do gustu wielu.
  • U Braci – ciemna bułka przykuwa uwagę ale to soczyste wołowe mięso zachęca do powrotów.
Oceń artykuł



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.