10 Fascynujących Informacji i Ciekawostek o Fenkach Dla Dzieci

fenek śpi

Fenki to wyjątkowe ssaki, które przyciągają swoim uroczym wyglądem. Mimo słodkiego pyszczka, to doskonale przystosowane do życia w ciężkich warunkach drapieżniki. Przedstawiamy 10 wyjątkowych ciekawostek i zaskakujących informacji o fenkach które przygotowaliśmy specjalnie dla dzieci!

1. Fenki pustynne są blisko spokrewnione z lisami i należą do tego samego rodzaju.

2. Zwierzęta te osiągają długość zaledwie 30cm i wagę maksymalnie 1,5kg. Samice są jeszcze mniejsze – ich waga nie przekracza 0,8kg. Małe rozmiary fenków sprawiają, że mają one wielu naturalnych wrogów.

3. Fenki są zwierzętami bardzo społecznymi. Żyją w grupach po kilka lub kilkanaście osobników. Wzajemnie opiekują się swoim potomstwem, polują, zamieszkują nory i ostrzegają się przed zagrożeniem.

4. Charakterystyczną cechą fenków są jego uszy. Mogą one osiągać długość nawet 15cm, co przy całej długości ciała jest wynikiem naprawdę imponującym! Uszy umożliwiają wychwycenie dźwięków wydawanych przez drapieżniki, ale również pozwalają na szybsze chłodzenie organizmu.

5. Wewnętrzne części łap fenków są pokryte sierścią. To wyjątkowa cecha, nawet u ssaków psowatych. Delikatne owłosienie zabezpiecza skórę przed oparzeniami, o które nie trudno na piaszczystym, pustynnym terenie rozgrzanym słońcem.

6. Choć hodowla fenków jest możliwa, ma tylu zwolenników, co przeciwników. Zwierzęta te z natury są dosyć łagodne i szybko się uczą, jednak wciąż pozostają dzikimi stworzeniami, które najszczęśliwsze są w swoim naturalnym środowisku.

7. Fenki są zwierzętami nocnymi – upalne dni spędzają głównie w wykopanych przez siebie norkach. Są bardzo aktywne nocą i wczesnym rankiem, kiedy temperatury na terenach pustynnych są stosunkowo niskie.

8. Fenki są wszystkożerne. Podstawą ich diety są owady, jaszczurki oraz jaja i niewielkie gatunki ptaków. Nie pogardzą jednak także skąpym na pustyniach pokarmem roślinnym.

9. Zwierzęta te żyją na pustyniach na obszarze Półwyspu Arabskiego i północnej części Afryki. Duża populacja fenków zamieszkuje Saharę – największą gorącą pustynię świata. Na tym ogromnym obszarze uchodzi także – mimo swoich niewielkich rozmiarów – za największego drapieżnika.

10. Nazwa tego zwierzęcia pochodzi od arabskiego słowa „fanek”, które oznacza po prostu „lisa”.

4.4/5 - (5 votes)



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *