12 ciekawostek na temat dingo

dingo

Dingo, inaczej nazywany również dingo australijskim, to przedstawiciel, który należy do rodziny psowatych. W tym artykule dowiecie się o ciekawostkach na temat dingo. Ważne informacje i fakty o których prawdopodobnie nie słyszeliście!

1. Dingo to zwierzę, które występuje na różnych terenach. Zamieszkuje on tereny Australii, Nowej Gwinei, części Azji, czy też Filipin.

2. Jest to zwierzę, które z wyglądu przypominać może psa domowego. Może z nim płodzić różnego rodzaju krzyżówki. Istotnymi różnicami, które wyróżniają dingo od psa, są m. in. budowa czaszki, czy też nie umiejętność szczekania.

3. Jest to takie zwierzę, które wykazuje się bardzo dobrymi cechami, które przystosowują je do społeczeństwa. Żadna z populacji tego zwierzęcia nie wykazuje spadków w swojej liczbie.

4. Dingo jest to zwierzę drapieżne. Żywi się m. in. królikami, różnymi zwierzętami domowymi, a także kangurami i innymi małymi torbaczami.

5. Dingo to zwierzę, które żyje dość długo, choć jest to wiek porównywalny np. do psa domowego.

6. Najpewniej przodek tego zwierzęcia dotarł na kontynent ok. 5 tys. lat temu wraz z jedną z osad pochodzących z Azji.

7. Ciekawym faktem jest to, że pierwotnie był to gatunek udomowiony przez człowieka, jednak z czasem wtórnie zdziczał.

8. Zwierzę to swoją dojrzałość płciową osiąga w wieku ok. 2 lat. Ciąża trwa ok. 63 dni, natomiast liczba młodych może dochodzić nawet do 8.

9. Samice tego zwierzęcia mają ruję w okresie późnej jesieni. Wtedy też za samicami podążają duże grupy samców, a samica wybiera wśród nich ojca swoich młodych. Nierzadko bywa to ten sam osobnik, z którym spłodziła swoje potomstwo w poprzednim okresie godowym. Grupy samców złożone są najczęściej z 12 osobników.

10. Młode rodzą się w dobrze ukrytej i w głębokiej norze. W początkowym okresie pożywienie dla młodych przynosi tylko samica, jednak następnie zajmuje się tym również samiec.

11. Został uznany za gatunek zagrożony wyginięciem w Czerwonej księdze gatunków zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody i Jej Zasobów.

12. Głównym czynnikiem, który zagraża przetrwaniu tego gatunku, jest krzyżowanie się go razem z psem domowym.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *