Czarna Pantera

Czarna Pantera

Czarna pantera to dostojny, elegancki i enigmatyczny dziki kot, którego mylnie często traktujemy jako osobny gatunek. Choć stanowi mniejszość pod względem umaszczenia, jest lampartem, zwanym również leopardem, albo jaguarem, którego sierść jest niemal całkowicie czarna.

1. Czarne pantery występują w Afryce, zachodniej Azji, a nawet w Himalajach. Nie ma również precyzyjnych wymagań co do terenów, w których funkcjonuje, ponieważ lubi zarówno lasy, jak i tereny skaliste.

2. Czarnymi panterami nazywamy jaguary, lamparty i jaguarundi, które są dotknięte melanizmem, czyli przeciwieństwem albinizmu. Jest to cecha genetyczna wynikająca z nadprodukcji melaniny, czyli ciemnego barwnika. W dobrym świetle widać, że sierść czarnej pantery nie jest jednolita, a przez czerń przebijają cętki, które są charakterystyczne dla kotów z tych grup.

3. Naukowcy przypuszczają, że nadmiar melaniny u tych kotów to wynik ich sukcesywnego przystosowywania się do warunków, w których żyją. Czarne pantery najliczniej pojawiają się w lasach, do których dociera mało światła, a czarna sierść powoduje, że o wiele łatwiej jest im się tam kamuflować.

4. Tylko jedenaście procent lampartów produkuje nadmiar melaniny, a badacze odkryli, że czarne lamparty rozmnażają się o wiele trudniej niż ich jaśni bracia. Zauważono również, że w przyrodzie występuje o wiele więcej czarnych samców niż samic.

5. Młode czarnej pantery niekoniecznie same będą czarne. O wiele częściej na świat przychodzą jaguary i leopardy, których sierść jest jasna, za to pokryta czarnym cętkami. Może się jednak zdarzyć, że młody osobnik będzie czarny po którymś z przodków.

6. Kolor futra czarnego lamparta zdaje się opalizować na niebiesko lub grafitowo. Dzieje się tak, dlatego że jego sierść to mieszanka fioletu, czerni, szarości i niebieskiego.

7. Koty dotknięte melanizmem są mniejsze i mają o wiele delikatniejszą budowę ciała niż ich cętkowani krewni. Osiągają około 180 centymetrów długości i ważą około 40 kilogramów.

8. Pantery polują na jelenie, antylopy, małpy, ptaki i ssaki. Często wciągają zabitą ofiarę na drzewo, by między gałęziami ukryć ją przed innymi drapieżnikami.

9. Bagheera z „Księgi dżungli” autorstwa Kiplinga jest najsłynniejszą czarną panterą w kulturze. Była opiekunką chłopca o imieniu Mowgli, którą cechowała mądrość i odwaga.

10. Jeśli chodzi o siłę szczęk, czarna pantera jest rekordzistką wśród dzikich kotów. Potrafi pogryźć całą swoją zdobycz, łącznie z kośćmi i czaszkę. Nie jest jednak łasuchem. Je tylko tyle, ile potrzebuje, a resztę jedzenia ukrywa, aby wrócić, gdy zgłodnieje.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *