11 ciekawostek dla dzieci na temat czarnych panter

głowa czarnej pantery

Większość z nas zna czarne pantery z programów telewizyjnych lub z wizyt w ogrodach zoologicznych. Są to zwierzęta z rodziny kotowatych, których raczej nie chcielibyśmy spotkać na żywo twarzą w twarz. Są to drapieżniki, które w warunkach naturalnych żyją głównie w Afryce, Zachodniej Azji, a także w Himalajach.

Często uznawane są one jako osobny gatunek, jednak należą one do gatunku lampartów. Wyróżnia się z tej grupy ze względu na swoje zabarwienie. Dziś przedstawimy wam kilka ciekawostek na ich temat.

1. Czarne pantery to jaguary, lamparty i jaguarundi, które chorują na melanizm. Jest to schorzenie odwrotne do albinizmu. W organizmie tych zwierząt nagromadzona jest zbyt duża ilość melaniny odpowiedzialnej za ciemne zabarwienie.

2. Wśród naukowców pojawiły się teorie, że wzrost ilość melaniny w organizmie czarnych panter związany jest z ich przystosowaniem do środowiska, w którym żyją. Spotkać je możemy bowiem głównie w miejscach, do których dociera bardzo mało światła.

3. Zaobserwowano, że w naturalnym środowisku żyje więcej samców czarnych panter, niż samic.

4. Zdarza się, że potomstwo czarnych panter ma jasne ubarwienie sierści. Bardzo często można spotkać również potomstwo czarnych panter z charakterystycznymi czarnymi cętkami.

5. Koty, które cierpią na melanizm – czyli nasze czarne pantery – są dużo mniejsze niż ich krewni o jasnym zabarwieniu futra.

6. Czarne pantery są rekordzistkami jeśli chodzi o siłę ich szczęk.

7. Koty te posiadają naprawdę bardzo dobry wzrok. Widzą nawet 7 razy lepiej niż ludzie.

8. Pantery mają wyjątkowo dobry zmysł orientacji. Nawet po wywiezieniu o kilkaset kilometrów od domu potrafią one z łatwością do niego wrócić.

9. Pantery po urodzeniu przez około 10 dni nie potrafią otworzyć oczu. Przypominają swoich małych krewnych – koty domowe.

10. Istnieją przypadki, gdy pantery zaatakowały przedstawicieli gatunku ludzkiego. Jednak ich ulubionym pożywieniem jest mięso pawianie.

11. Zwierzęta z tego gatunku są samotnikami. W grupie można spotkać je tylko w trakcie godów i opieki nad młodymi.

4/5 - (5 votes)



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *