22 Zaskakujących Ciekawostek o Hienach dla dzieci

zwierze w Afryce

Te niesamowite zwierzęta żyją na sawannach, łąkach, w lasach i na skraju lasu w Afryce Subsaharyjskiej. Poznaj ciekawostki o hienach przygotowane specjalnie dla dzieci.

1. Są zwierzętami nocnymi. Polują w nocy.

2. Hieny żyją w terytorialnych i dużych klanach, które mogą składać się nawet z 80 członków.

3. Protel (hiena grzywiasta) jest najmniejszym gatunkiem

4. W zależności od gatunku, hieny mogą żyć nawet 15 – 20 lat.

5. Hieny różnią się wielkością. Największe z nich to hieny plamiste.

6. Hieny są powszechnie postrzegane jako przerażające i godne pogardy, a także kojarzą się z czarnoksięstwem. W niektórych kulturach uważa się, że hieny wpływają na ludzkie duchy, okradają groby, kradną zwierzęta gospodarskie i dzieci.

7. Na ogół hieny żyją w suchych siedliskach, gdzie roczne opady deszczu nie przekraczają 800 mm. Hieny pasiaste i plamiste są dość wytrzymałe, ponieważ są w stanie przetrwać wszelkie ekstremalne warunki. Nie mieszkają jednak w miejscach zimnych.

8. Hieny mogą przystosować się do prawie każdego siedliska. Można je znaleźć na użytkach zielonych, w lasach, na sawannach, na obrzeżach lasów i w górach.

9. W wieku dwóch lat, samce hieny opuszczają klan, podczas gdy samice pozostają z klanem przez całe życie.

10. Pomimo swojej średniej wielkości, hieny mogą zabierać ofiarę od dużych drapieżników takich jak lamparty, gepardy, a nawet lwice.

11. Jednym z najbardziej charakterystycznych dźwięków wytwarzanych przez hieny jest śmiech. Dźwięk ten alarmuje inne hieny, że znajduje się nowe źródło pożywienia.

12. Najgorszymi wrogami hien są lwy i psy myśliwskie.

13. Hieny jedzą jelenie, zebry, młode hipopotamy, cielęta nosorożców, ryby, martwe ptaki i prawie każde zwierzę, które występuje w ich siedlisku. Hieny zazwyczaj nie jedzą owadów. Ssaki stanowią 80% diety hieny.

14. Zazwyczaj polują samotnie. Mają ostry zmysł węchu i wzroku.

15. Hieny od dawna znane są jako padlinożercy, ale w rzeczywistości są umiejętnymi myśliwymi i klany organizują się, by atakować ofiary tak duże jak zebra.

16. Hieny to kanibale. Mogą one atakować i zjadać inne hieny, szczególnie gdy są młode.

17. Uważa się, że wielkość kory czołowej zwierzęcia jest związana z jego inteligencją społeczną, a hieny mają korę czołową na równi z naczelnymi. Badania wykazały, że para hien w niewoli lepiej radziła sobie z rozwiązywaniem problemów i współpracą społeczną niż szympansy.

18. Wielkość ich polowania i posiłku często zależy od tego, jak duży jest klan hieny. Klany współpracują ze sobą, aby złapać ofiarę.

19. Zaokrąglone uszy hieny plamistej pomagają odróżnić ją od hieny pasiastej i brązowej.

20. Hieny używają różnych dźwięków, pozycji i sygnałów do komunikowania się ze sobą.

21. Ponieważ ich szczęki są tak silne, hieny mają zdolność do jedzenia kości, zębów i kopyt. Hieny jedzą w nocy.

22. Hiena może sporo zjeść za jednym razem. Czasami resztki są grzebane w błocie na późniejszy posiłek.

Czytaj dalej: 28 interesujących ciekawostek o hienach




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *