Ciekawostki

44 mało znane informacje i ciekawostki o herbacie

Herbata jest dobra dla zdrowia. Zawiera ona między innymi polifenole – antyoksydanty, które naprawiają komórki i w ten sposób mogą pomóc naszemu organizmowi w walce z chorobami układu krążenia, nowotworami, osteoporozą, cukrzycą i innymi dolegliwościami. Przedstawiamy najlepsze ciekawostki, informacje i fakty o herbacie.

1. Brytyjczycy piją 165 milionów filiżanek herbaty dziennie. To zdumiewające 60,2 miliarda rocznie.

2. Wszystkie herbaty pochodzą z tej samej rośliny. Czarne, zielone, białe i pu-erh pochodzą z camellia sinensis, subtropikalnej wiecznie zielonej rośliny pochodzącej z Azji, ale uprawianej obecnie na całym świecie.

3. Herbata została po raz pierwszy odkryta w Chinach przez Shen Nunga w 2737 roku p.n.e., który używał jej jako antidotum na trujące zioła.

4. Istnieją cztery główne rodzaje herbaty – czarna, zielona, biała i ulung.

5. Rooibos to herbata ziołowa produkowana z rośliny rosnącej w RPA. Jej liście wyglądają jak igły i są fermentowane jak zwykłe liście herbaty.

6. Herbata pochłania wilgoć, dlatego ważne jest przechowywanie torebek z herbatą w szczelnym pojemniku.

7. Herbata miętowa to nie herbata – to napar. Wszystkie herbaty klasyfikowane jako herbata muszą pochodzić z liści rośliny Camellia sinensis. Wszystko inne, jak zioła (jak mięta), owoce (jak malina) i tak dalej, to napar.

8. Kiedyś herbata była bardzo droga. Była przechowywana w zamkniętej skrzyni z herbatą w salonie. Pani domu była odpowiedzialna za herbatę i często była jedyną osobą z kluczem do zamka.

9. W Stanach Zjednoczonych wymyślone zostały torebki z herbatą w 1904 roku.

10. Herbata czarna poddawana jest najdłuższemu procesowi utleniania. Najkrótszy jest proces utleniania herbaty białej.

11. W Irlandii pije się najwięcej herbaty na świecie w przeliczeniu na jednego mieszkańca. Wielka Brytania jest druga.

12. Czarne herbaty powstają z liści, które są fermentowane, a następnie podgrzewane w celu usunięcia wilgoci. Ciepło zmienia kolor liści na czarny.

13. Praktyka mieszania mleka z herbatą ma związek z klasą społeczną, a nie smakiem. Filiżanki z porcelany niskiej jakości pękały, gdy wlewano do nich gorącą herbatę, więc wlanie mleka w pierwszej kolejności mleka oznaczało, że filiżanki pozostaną nienaruszone.

14. 85% herbaty spożywanej w Stanach Zjednoczonych to herbata mrożona.

15. Po wodzie herbata jest najczęściej spożywanym napojem na Ziemi.

16. Lipton jest najlepiej sprzedającą się marką herbaty na świecie.

17. Fabryka herbaty Lipton w Jebel Ali, Dubaj, produkuje 5 miliardów torebek herbaty rocznie.

18. W 2018 r. całkowita wartość światowego rynku herbaty wyniosła ponad 40 mld USD.

19. W latach 1700-tych herbata zastąpiła gin jako ulubiony napój brytyjski.

20. Świat wschodni pije herbatę od prawie 5000 lat. Zachód pije ją dopiero od 400 lat.

21. Istnieje ponad 1500 różnych rodzajów herbaty.

22. Chiny produkują najwięcej herbaty na świecie, a tuż za nimi plasują się Indie.

23. Herbata dotarła do Rosji w XVI wieku, kiedy to ambasada chińska w Moskwie dała carowi Aleksiejowi prezent z herbatą.

24. Liście zielonej herbaty nie są fermentowane. Są one parzone, a następnie podgrzewane w celu usunięcia wilgoci.

25. W latach 2010-2015 spożycie herbaty w Wielkiej Brytanii spadło o jedną piątą.

26. Earl Grey został stworzony w 1831 roku przez Twinings dla ówczesnego premiera – Earl Grey-a.

27. W jednym z badań poproszono uczestników o picie herbaty tylko przez 12 godzin i porównano ich poziom nawodnienia z poziomami ludzi, którzy pili tylko przegotowaną wodę. Uczestnicy badania mieli mniej więcej taki sam poziom nawodnienia . Inne badania wykazały, że sama kofeina nie jest odwadniająca.

28. Herbata jest narodowym napojem w Iranie i Afganistanie. Herbata zielona spożywana jest jako środek gaszący pragnienie, a herbata czarna jako napój rozgrzewający. Obie herbaty przygotowywane są z dużą ilością cukru.

29. Herbata nadaje się do spożycia przez około dwa lata, pod warunkiem, że będzie się ją trzymać z dala od światła i wilgoci.

30. Woreczki z herbatą są dobre przez około sześć miesięcy, zanim zaczną tracić swój smak i jakość.

31. Potrzeba około czterech do 12 lat, aby roślina herbaciana wyprodukowała nasiona.

32. Potrzeba około trzech lat, zanim nowa roślina będzie gotowa do zbioru.

33. Herbata naprawdę zawładnęła Wielką Brytanią dzięki British East India Company, która w XVIII wieku posiadała monopol na chińską herbatę. Kawa była trudna do zdobycia, ponieważ Wielka Brytania poszła na wojnę z Francją i Hiszpanią, odcinając się od krajów, które ją dostarczały.

34. Herbata jest ważną cechą brytyjskiej kultury i społeczeństwa.

35. Czarna herbata w Chinach nazywana jest Czerwoną Herbatą.

36. W 2014 r. 56-letni mężczyzna miał problemy z nerkami po wypiciu 16 szklanek herbaty. Doprowadziło to do niewydolności nerek.

37. Herbata rośnie obecnie w 52 krajach – najstarsze drzewo w Chinach ma 3200 lata.

38. Rośliny herbaciane rosną dziko w niektórych częściach Azji, ale jest również uprawiana. Najlepsza herbata pochodzi z wysokich wzniesień i jest zbierana ręcznie.

39. Oryginalna herbata „Darjeeling” uprawiana jest na obszarze Indii u stóp Himalajów, który ma mniej niż 70 mil kwadratowych. Z tego powodu Darjeeling jest bardzo ceniony i znany jako „szampanem z herbat”.

40. Karolina Południowa jest jedynym stanem USA z dużą plantacją herbaty.

41. Każdego roku na całym świecie produkuje się ponad 3 miliony ton herbaty.

42. Niektórzy myśliciele z XVII wieku głosili, że zbyt duża ilość herbaty może powodować problemy zdrowotne.

43. Najdroższą herbatą na świecie to rzadka herbata chińska o nazwie Tieguanyin.

44. W Himalajach tradycyjnie dodaje się masło do czarnej herbaty mlecznej. Sól pomaga ludziom żyjącym na dużych wysokościach utrzymać wysoki poziom nawodnienia. W Tybecie nazywa się ją po cha cha i jest to nieoficjalny napój narodowy kraju.

Jeśli znasz inne ciekawostki, informacje i fakty o herbacie to podziel się nimi w komentarzu na dole.