Wilk kanadyjski – największy wilk, ciekawostki

Wilk kanadyjski

Wilk kanadyjski to nazwa podgatunku wilka szarego, drapieżnego ssaka z rodziny psowatych. Gatunek ten występuje na terenach Kanady, na Terytorium Północno-Zachodnim, ale także w Kolumbii Brytyjskiej, Jukonu, na Alasce, na terenach Alberty oraz Saskatchewan.

Jest to największy podgatunek, rekordowa masa jednego z osobników osiągnęła aż 105 kilogramów. W większości stanów USA wilki objęte są ochroną, jednak w niektórych częściach Kanady i na Alasce można urządzać na nie legalne polowania.

1. Wilk kanadyjski i jego tryb życia

Osobniki tego gatunku uwielbiają życie nocne. Podczas jednej nocy mogą przebiec one nawet od 60 do 80 kilometrów, rozpędzając się wówczas do 55 – 60 km na godzinę. Wilki kanadyjskie są zwierzętami społecznymi, lubią żyć w grupie, podczas samotnych wędrówek czują się źle. Wataha takich wilków może liczyć zazwyczaj od 8 do 12 osobników. Wataha najczęściej składa się z rodziców oraz z małych, urodzonych w bieżącym roku. Nierzadko dołączają do niej również wilczęta zeszłoroczne oraz samotne wilki, które szukają towarzystwa.

2. Obyczaje wilków w watasze

Wilki te nigdy nie polują w pobliżu legowisk, wolą oddalić się od nich na około 7, do 10 kilometrów, aby chronić swoje potomstwo. Polują one również według ustalonych zasad. Najczęściej przy polowaniu funkcjonuje dwójka z nich – jeden pełni rolę naganiacza, drugi zaś czatuje na zdobycz w zasadzce. Osobniki te polują również w większych grupach, wówczas mogą zabić nawet łosia amerykańskiego, czy karibu.

3. Wycie wilków

Dzięki wyciu osobniki porozumiewają się, najczęściej dają znać innym z watahy, gdzie obecnie się znajdują. Każdy z wilków wyje innym głosem. Towarzysze z watahy odróżniają je, dzięki temu, jeżeli się rozdzielą mogą się dowiedzieć, czy któryś z towarzyszy nie został zabity. Wilki poprzez wycie wyrażają także swoje uczucia oraz odpędzają inne gromady od swojego terytorium. Wycie słyszalne jest nawet w promieniu 10 kilometrów.

4. Mózg wilka

Wilki mają duże i bardzo rozwinięte mózgi. Najbardziej rozwinięta u nich jest umiejętność kojarzenia faktów oraz zapamiętywania.

5. Odżywianie wilka kanadyjskiego

Wilki różnie polują na różne zwierzęta, w zależności od wielkości ofiary. Przykładowo: myszkę lub zająca, po schwytaniu, przyciskają do podłoża przednimi łapami i od razu zagryzają, większe ofiary zagryzają podczas walki (najczęściej poprzez ugryzienie w szyję) lub próbują zwalić z nóg i od razu rozdzierają żywcem. Wilki kanadyjskie przez dłuższy czas mogą przetrwać jednak bez jedzenia (2-3 tygodnie). Zwykłą porcją dorosłego osobnika są około 2 kilogramy mięsa, wygłodzony potrafi na raz zjeść nawet 10 kilogramów.

6. Zasady po upolowaniu ofiary

Jak wcześniej wspomniano, najczęściej na jedną ofiarę poluje para. Po udanym polowaniu, reszta wilków z watahy czeka, aż nasyci się ta dominująca para, dzięki której wszyscy zdobyli pożywienie. Zaraz potem cała reszta ma dostęp do zdobyczy. Podporządkowanie parze dominującej ukazują przez cierpliwość oraz położenie uszu. Oznacza to prośbę, w której zawarte jest pytanie o to, czy mogą im towarzyszyć.

Oceń artykuł

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.