Polska

10 Najlepszych Restauracji w Tykocinie i okolicy

Tykocin to ukryta perła Podlasia, gdzie żydowska historia żywo łączy się z królewską przeszłością tego miejsca. Podróżujący chętnie obierają ten kierunek podróży, poszukując spokoju i wyciszenia we wschodniej części naszego kraju. Również tykocińskie zaplecze gastronomiczne prezentuje się solidnie, ponieważ na terenie tego niewielkiego miasta można znaleźć kilka restauracji, które zasługują na polecenie. Oto dziesięć najlepszych miejsc tego typu!

1. Tejsza

Restauracja „Tejsza” zalicza się do miejsc, stanowiących silną reprezentację żydowskiej kuchni w Tykocinie. Na miejscu można skosztować potrawy, będące połączeniem nurtów dominujących na tych terenach od kilkuset lat. Sam wystrój wnętrza przepełniony jest hebrajską ornamentyką, dlatego przekroczenie progu „Tejszy” to jedna z nielicznych okazji w Polsce do poczucia prawdziwego żydowskiego klimatu. W menu restauracji można znaleźć między innymi śledziki po żydowsku, cymes świąteczny, kugel i kreplech. Warto również dodać, że sam lokal znajduje się w piwnicy Domu Talmudycznego, co podkreśla charakter całego miejsca. Punkt obowiązkowy na całej mapie Tykocina!

Adres: Kozia 2, Telefon: 85 718 77 50

2. Opowieści z Narwi

„Opowieści z Narwi” dumnie określają się mianem „Galerii Sztuki i Smaku”, co jest w pełni zrozumiałe biorąc pod uwagę jakość serwowanych potraw. Na przyjezdnych czekają pyszne zupy, pierogi i dania mięsne, które wydają się być przepełnione klimatem wschodniej Polski. Warto również skorzystać okazji i skosztować w tym miejscu naleśniki, których sława wykracza daleko poza sam Tykocin!

Adres: plac Czarnieckiego 9, Telefon: 882 199 052

3. Restauracja Alumnat

„Alumnat” stanowi połączenie bazy noclegowej z zapleczem kulinarnym, jednak na szczególnie wyróżnienie zasługuje część restauracyjna. Wśród dań mięsnych można znaleźć policzki wieprzowe, golonkę, karkówkę w bejcy oraz kaczkę pieczoną, natomiast dla miłośników „lżejszej” kuchni z pewnością interesujące będą tutejsze sałatki. Menu jest modyfikowane zgodnie z przemijającymi porami roku, dlatego zawsze serwowane są dania, które opierają się na świeżych i sezonowych produktach. Pychota!

Adres: Poświętna 1, Telefon: 600 941 351

4. Tykocin Bistro

Dla przełamania smaków warto zajrzeć również do lokalu „Tykocin Bistro”. W miejscu tym można skosztować klasycznych dań, które są utożsamiane z kuchnią międzynarodową. Obok pizz w menu dumnie prezentują się zestawy burgerowe, a całość można wzbogacić o jedną z kilku sałatek – grecką, z tuńczykiem lub z kurczakiem.

Adres: plac Stary Rynek, Telefon: 574 808 685

5. Restauracja Villa Regent

Wpływów koszernej kuchni jest w Tykocinie znacznie więcej! Potwierdzeniem tego faktu jest oferta gastronomiczna restauracji kompleksu „Villa Regent”. Na przystawkę można wybrać tutaj humus z falafelami, natomiast główny posiłek skomponować z litewskim chłodnikiem, czulentem, kreplachami i kurczakiem w zatarze. Nie zapominajcie również o żydowskich deserach – to jedno z nielicznych miejsc w Polsce, gdzie można zjeść prawdziwy charoset i paschę!

Adres: Sokołowska 3, Telefon: 85 718 74 76

6. Pierogi z Tykocina

„Pierogi z Tykocina” to skromny lokal, który ma jednak jedną ukrytą zaletę – serwuje najlepsze pierogi w całym mieście. Wśród nich można znaleźć te z dodatkiem mięsa, kapusty, jagód, truskawek i grzybów, a wszystko to za stosunkowo niską cenę. Wyjazd na wschód Polski bez spróbowania posiłku z pierogami powinien być zakazany! Jeśli chcesz poświęcić kilka godzin na przywołanie smaków z dzieciństwa, to najlepiej zrobić to w „Pierogach z Tykocina”. Dodatkowo istnieje również możliwość zakupu pierogów na wagę, przez co zyskasz okazję powrotu do domu z pysznym wspomnieniem z całej wycieczki.

Adres: Złota 12, Telefon: 507 729 219

7. Wilczy Apetyt

Podczas każdego wyjazdu nachodzi ochota, aby odrzucić na bok wszelkie postanowienia dietetyczne. W Tykocinie najlepiej to zrobić zaglądając do „Wilczego Apetytu”, który może poszczycić się mianem najlepszego kebaba w mieście! Cienka pita, a może pokaźnych rozmiarów bułka? Zestaw z sałatkami, czy też klasyczne mięso i sos? Wybór jest ogromny, dlatego gwarantujemy, że każdy znajdzie tutaj coś dla siebie. Klimat miasta można poznać nie tylko poprzez jadanie w ekskluzywnych restauracjach, ale także przez odwiedzenie miejsc chętnie odwiedzanych przez lokalnych mieszkańców!

Adres: plac Stary Rynek, Telefon: 695 117 018

8. Karczma Rzym

„Karczma Rzym” zlokalizowana jest w położonych kilka kilometrów od Tykocina Kiermusach – na terenie obiektu „Dworek nad Łąkami”. Piękne okoliczności przyrody to nie jedyna zaleta tego miejsca, bowiem samo menu ma wiele do zaoferowania podróżnym. Śledzie, pierogi, chleb ze smalcem kiermusiańskim, ogórki kiszone oraz ogromny wybór trunków. Ten lokal to karczma z prawdziwego zdarzenia, a przekroczenie progu „Rzymu” będzie prawdziwą podróżą w czasie do Rzeczypospolitej Szlacheckiej!

Adres: Kiermusy 12, Kiermusy, Telefon: 501 607 566

9. Restauracja na Zamku w Tykocinie

Zamek w Tykocinie to obowiązkowy punkt wycieczki po mieście. Głód może pojawić się w każdej chwili, dlatego znajdując się w okolicy warto zajrzeć do restauracji zamkowej. Stanowi ona połączenie lokalnych wpływów polskich z żydowskimi, przez co samo menu prezentuje się naprawdę imponująco. Koszerne bułeczki, smalczyk, staropolski żur, pielmieni w rosole, bialys, tatarskie czuberki, pierogi z gęsiną i kołduny litewskie – przysmaki można mnożyć bez końca, dlatego poszukując prawdziwego klimatu staropolskiego opłaca się wspiąć na wzgórze zamkowe i skosztować jedno z dań, które są serwowane w tym miejscu!

Adres: Puchalskiego 3, Telefon: 85 718 73 72

10. Restauracja Dwór Czarneckiego

„Dwór Czarneckiego” zlokalizowany jest poza miastem, a dokładniej w Choroszczach – w odległości około dwudziestu kilometrów od centrum Tykocina. Serwowane na miejscu dania jednak w pełni rekompensują trud, jaki trzeba włożyć w dotarciu do samej restauracji! Znajduje się ona na terenie luksusowego kompleksu wypoczynkowego, który obejmuje dodatkowo hotel oraz część SPA&wellness. Samo menu restauracji opiera się na tradycyjnej kuchni polskiej z widocznymi wpływami wschodnimi. Najlepszym tego potwierdzeniem są przygotowywane w tym miejscu tatary wołowe, śledzie w kurkach, kołduny litewskie w rosole, poliki wołowe oraz pierogi z dziczyzną. Mało jest lokali w naszym kraju, które serwują polskie dania tak wysokiej jakości! Z tego powodu pobyt w Tykocinie powinien wiązać się z przejazdem w kierunku Białegostoku i odwiedzeniem pobliskiego „Dworu Czarneckiego”. Warto!

Adres: Kolonia Porosły 54 A, Choroszcz, Telefon: 85 663 74 00