22 Ciekawostki o Strusiach o Których Nie Słyszeliście

głowa ptaka

Strusie to duże ptaki które nie latają. Mają długie nogi i długą szyję, która wystaje z okrągłego ciała. Poznaj najlepsze ciekawostki o strusiach.

1. Choć strusie są największym ptakiem, nie mają dużych mózgów. Dzieje się tak głównie dlatego, że nie ma wystarczająco dużo miejsca, aby pomieścić wielkie oczy i mózg.

2. Strusie są większe niż jakikolwiek inny ptak na świecie. Mogą dorastać do 2,7 metra wysokości i ważyć do 145 kilogramów.

3. Oczy największych strusi mają średnicę 5 centymetrów – największą spośród wszystkich zwierząt lądowych.

4. Struś jest jedynym ptakiem, który ma dwa palce na każdej łapie. Wszystkie pozostałe ptaki mają trzy lub cztery palce.

5. Samce mają odważne czarno-białe zabarwienie, którego używają do przyciągania samic. Samice natomiast są jasnobrązowe.

6. Strusie mogą biegać sprintem z prędkością ponad 70 km/godz.

7. Dzikie strusie żyją na suchych, gorących sawannach i w lasach Afryki. Niegdyś wędrowały po całej Azji, Afryce i Półwyspie Arabskim, ale z powodu kłusownictwa, zasięg występowania dzikich strusi został zredukowany do Afryki subsaharyjskiej.

8. W przeciwieństwie do wszystkich innych ptaków, struś wydziela mocz oddzielnie od kału.

ptaki

9. Strusie, w przeciwieństwie do innych ptaków, nie potrafią latać. Ich skrzydła są po prostu za małe. Używają skrzydeł, by pomóc w zachowaniu równowagi podczas biegu.

10. W niektórych krajach afrykańskich ludzie ścigają się na grzbietach strusi z pomocą specjalnych siodeł.

11. Strusie połykają kamyki, aby rozdrobnić ich pokarm. Dorosły struś nosi jednorazowo nawet 1 kg kamieni.

12. Olbrzymie jaja są największymi spośród wszystkich żywych ptaków o długości 15 cm i wadze aż odpowiadające 24 jaj kurzych, choć paradoksalnie są to najmniejsze jaja w stosunku do wielkości dorosłego ptaka.

13. Strusie są wszystkożerne, co oznacza, że żywią się zarówno roślinnością, jak i mięsem. Choć preferują rośliny – zwłaszcza korzenie, nasiona i liście, nawet piasek i kamyki. Lubią jeść szarańcze, jaszczurki, węże i gryzonie.

14. Silne nogi tego ptaka są skuteczne, jeśli chodzi o samoobronę. Jeśli struś zostanie otoczony przez głodnego drapieżnika, takiego jak lew, gepard, lampart czy hiena, będzie kopał z siłą wystarczającą do zabicia zwierzęcia. Każda dwupalcowa stopa jest uzbrojona w dziesięciocentymetrowy ostry pazur.

15. Skrzydła strusia osiągają rozpiętość ok. 2 metrów i są wykorzystywane w pokazach godowych.

strusie

16. Wbrew powszechnemu przekonaniu strusie nie chowają głowy w piasku.

17. Co ciekawe, strusie nie muszą pić wody, ponieważ otrzymują całą potrzebną im wodę z roślin, które spożywają. Ale strusie i tak piją, jeśli natkną się na kałużę, lub zbiornik wodny.

18. Samce rywalizują ze sobą o kontrolę kilku samic, a zwycięzca zostaje liderem stada.

19. Populacja dzikich strusi drastycznie zmniejszyła się w ciągu ostatnich 200 lat, a większość z nich przetrwała w parkach dzikich zwierząt lub na farmach.

20. W sezonie lęgowym samiec alfa zakłada gniazdo w ziemi i stara się przyciągnąć samice, tańcząc. Jego imponujące ruchy obejmują upadek na ziemię, potrząsanie skrzydłami i ogonem oraz kołysanie głową i szyją z boku na bok. Po kryciu, kury składają jaja w gnieździe.

21. Po około 40 dniach, nowe pisklęta wylęgują się, wszystkie upierzone i gotowe do chodzenia. W ciągu kilku dni opuszczają gniazdo, aby podążać za rodzicami, którzy chronią je przed gorącym słońcem lub deszczem, trzymając je pod ciałem lub wyciągniętymi skrzydłami. Zanim młode strusie skończą 18 miesięcy, są w pełni dorosłe.

22. Od 5000 lat strusie inspirują kultury i cywilizacje w Mezopotamii i Egipcie.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *