O Strusiach – 10 ciekawostek dla dzieci

struś

Każdy z nas słyszał o strusiach. Są to wyjątkowe ptaki, które potrafią naprawdę szybko biegać. Niestety nie posiadają one umiejętności latania co wyróżnia je wśród większości ptaków żyjących na naszej planecie. Strusie nie żyją naturalnie na naszych obszarach, jednak możemy spotkać je w zoo lub w specjalnych hodowlach. Są to wyjątkowo ciekawe zwierzęta, dlatego chcielibyśmy przedstawić wam 10 ciekawostek na temat strusiów które przygotowaliśmy dla dzieci. Być może w ten sposób wzbudzimy w was zainteresowanie tym gatunkiem.

1. Strusie są naprawdę dużymi zwierzętami, jednak charakteryzują się one niewielkim mózgiem. Ich głowa niestety jest mała w związku z tym ilość miejsca w czaszce jest ograniczona.

2. Strusie to największe ptaki na ziemi – mogą osiągać wzrost 2,7 metra i ważyć nawet do 150 kg.

3. Strusie mają bardzo duże oczy – ich średnica może wynosić nawet 5 cm.

zwierzę w mini zoo

4. Strusie w trakcie biegu mogą osiągać wielkość nawet 70 km na godzinę.

5. Jak już wcześniej wspominaliśmy strusie nie potrafią latać. Wiąże się to z wielkością ich skrzydeł w stosunku do pozostałej części ich ciała. Skrzydła używaj jedynie do utrzymywania równowagi w trakcie biegu.

6. Strusie bardzo często połykają kamienie, które mają pomóc im w rozdrabnianiu pokarmu w żołądku. Jednorazowo mogą one mieć w sobie nawet kilogram kamieni.

młode strusie

7. Strusie należą do zwierząt wszystkożernych. Żywią się zarówno roślinami, jak i mięsem, jak już wcześniej wspomnieliśmy mogą one również zjadać kamienie.

8. Do ochrony przed drapieżnikami strusie używają swoich nóg. Potrafią one kopać z ogromną siłą, co pozwala im pokonać swoich przeciwników.

9. Istnieje powiedzenie związane z tym, że strusie chowają głowę w piach w momencie niebezpieczeństwa, jednak jest to tylko mit. W rzeczywistości strusie nie robią tego.

10. Ciekawym faktem jest to, że strusie nie muszą pić wody. Wraz ze spożywanymi roślinami strusie dostarczają sobie niezbędną dla ich funkcjonowania ilość wody. Jednak mimo to spożywają one wodę, gdy natkną się na kałuże lub inne jej zbiorniki.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *