8 produktów dobrych dla Twojego mózgu
Właściwe jedzenie jest dobre zarówno dla zdrowia psychicznego, jak i dla zdrowia fizycznego. Mózg wymaga składników odżywczych, tak samo jak serce, płuca czy mięśnie. Ale które artykuły spożywcze są szczególnie ważne, aby utrzymać nasze ciało w zdrowiu i sile?
Zdrowe odżywianie zmniejsza ryzyko cukrzycy, nadciśnienia tętniczego i choroby serca, ale nie jest jeszcze jasne, czy jest to prawdą także w przypadku choroby Alzheimera.
Produkty bogate w przeciwutleniacze, dobre tłuszcze, witaminy i minerały dostarczają energii i pomagają chronić przed chorobami mózgu. Kiedy koncentrujemy się na dawaniu całemu organizmowi pożywnych potraw, korzystają zarówno naszej jelita, jak i mózg.
Oczywiście, niektóre potrawy są lepsze dla mózgu niż inne. Przedstawiamy 8 produktów z mózgu, które powinno się jeść, aby prawidłowo działał Twój umysł, jak i ciało. Z mieszanką owoców i warzyw. Jest coś dla wszystkich! Sami korzystamy z cateringu dietetycznego który dostarcza nam posiłki, dzięki czemu oszczędzamy mnóstwo cennego czasu.
Orzechy i nasiona
Orzechy i nasiona są dobrymi źródłami witaminy E. Warto korzystać z orzechów włoskich, orzechów laskowych, orzechów brazylijskich, migdałów, orzeszków ziemnych, nasion słonecznika, nasion sezamu oraz nasion lnu. Surowe czy pieczone – nie ma znaczenia.
Awokado
Awokado jest prawie tak dobre jak jagody dla naszego mózgu. To prawda, że to awokado jest owocem tłustym, ale, zdrowy przepływ krwi to zdrowy mózg. Awokado również obniża ciśnienie krwi, a tym samym nadciśnienie tętnicze. Awokado ma jednak duże ilości kalorii, więc warto dodawać do potraw 1/4 lub 1/2.
Jagody
Udowodnienie jest, że wielkie rzeczy są w małych opakowaniach. Jagody to owoce, które staram się jeść codziennie. To dlatego, że mają tak wiele korzyści zdrowotnych, podczas gdy smakują jak naturalny cukierek.
Jest to jeden z najwyższych antyoksydantów, które są znane człowiekowi, w tym zawierają witaminę C, witaminę K oraz błonnik. Ze względu na wysoki poziom kwasu galusowego, jagody są szczególnie dobre w ochronie mózgu przed stresem.
Seler
Jak na warzywo z tak małą ilością kalorii (tylko 16 na porcję!) seler ma wiele korzyści. Wysoki poziom przeciwutleniaczy działa przeciwzapalne i może pomóc złagodzić objawy związane z zapaleniem, jak ból stawów i zespół jelita drażliwego.
Ponieważ seler jest bogaty w składniki odżywcze – zapewnia mnóstwo witamin, minerałów i składników odżywczych o bardzo małej ilości kalorii – to świetna opcja na przekąskę, jeśli chcesz zrzucić kilogramy.
Żółtka jajek
Żółtka jaj wreszcie przeżywają swój zasłużony dzień chwały. Jeśli trzymasz się z dala od jedzenia jaj w całości ze względu na obawy przed cholesterolem, jest dobra wiadomość. Badania wykazały, że jaja nie miały wpływu na poziom cholesterolu zdrowych dorosłych osób i mogły w rzeczywistości pomóc w uzyskaniu dobrego poziomu cholesterolu.
Łosoś
Jeśli lubisz owoce morza, ciesz się, ponieważ łosoś jest jednym z najbardziej pożywnych żywności jakie możesz spotkać. Jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3, które pomagają naszemu mózgowi. Np. poprawiają poprawić pamięć.
Jeśli masz dzieci, karmienie ich łososiem może pomóc w walce z ADHD, poprawiając ich skupienie. I te same kwasy tłuszczowe mogą również pomóc w zapobieganiu przed rakiem.
Buraki
Może to być ich śmieszny kształt lub wspomnienia o złych przepisach spożywanych w dzieciństwie, ale buraki wydają się być świetnym pożywieniem dla wielu ludzi. Te warzywa są jednymi z najbardziej pożywnych roślin, które można zjeść – nawet zyskały miejsce na mojej liście zdrowej żywności.
Ograniczają one stan zapalny, są bogate w antyoksydanty chroniące przed rakiem i pomagają pozbyć się z krwi toksyn. Naturalne azotany w burakach faktycznie zwiększają przepływ krwi do mózgu, pomagając w sprawności umysłowej. Plus, podczas ciężkich treningów, buraki faktycznie przyczyniają się do zwiększenia energii i poprawiają nasze rezultaty w treningu. Uwielbiam je dodawać do sałatek.
Brokuły
Twoja mama miała rację, kiedy powiedziała Ci, że należy jeść brokuły. To jeden z najlepszych na świecie produktów dla mózgu. Dzięki dużemu poziomowi witaminy K i choliny pomagają one naszej pamięci.
Brokuły są też ładowne w witaminę C – w rzeczywistości tylko jedna porcja zapewnia 150% zalecanego dziennego spożycia witaminy C. Jeśli rozgotujesz brokuła i będzie on bez smaku to zrób z tego zupę creme.