Porady

8 produktów dobrych dla Twojego mózgu

8 produktów dobrych dla Twojego mózgu

Właściwe jedzenie jest dobre zarówno dla zdrowia psychicznego, jak i dla zdrowia fizycznego. Mózg wymaga składników odżywczych, tak samo jak serce, płuca czy mięśnie. Ale które artykuły spożywcze są szczególnie ważne, aby utrzymać nasze ciało w zdrowiu i sile?

Zdrowe odżywianie zmniejsza ryzyko cukrzycy, nadciśnienia tętniczego i choroby serca, ale nie jest jeszcze jasne, czy jest to prawdą także w przypadku choroby Alzheimera.

Produkty bogate w przeciwutleniacze, dobre tłuszcze, witaminy i minerały dostarczają energii i pomagają chronić przed chorobami mózgu. Kiedy koncentrujemy się na dawaniu całemu organizmowi pożywnych potraw, korzystają zarówno naszej jelita, jak i mózg.

Oczywiście, niektóre potrawy są lepsze dla mózgu niż inne. Przedstawiamy 8 produktów z mózgu, które powinno się jeść, aby prawidłowo działał Twój umysł, jak i ciało. Z mieszanką owoców i warzyw. Jest coś dla wszystkich! Sami korzystamy z cateringu dietetycznego który dostarcza nam posiłki, dzięki czemu oszczędzamy mnóstwo cennego czasu.

Orzechy i nasiona

Orzechy

Orzechy i nasiona są dobrymi źródłami witaminy E. Warto korzystać z orzechów włoskich, orzechów laskowych, orzechów brazylijskich, migdałów, orzeszków ziemnych, nasion słonecznika, nasion sezamu oraz nasion lnu. Surowe czy pieczone – nie ma znaczenia.

Awokado

Awokado

Awokado jest prawie tak dobre jak jagody dla naszego mózgu. To prawda, że ​​to awokado jest owocem tłustym, ale, zdrowy przepływ krwi to zdrowy mózg. Awokado również obniża ciśnienie krwi, a tym samym nadciśnienie tętnicze. Awokado ma jednak duże ilości kalorii, więc warto dodawać do potraw 1/4 lub 1/2.

Jagody

Jagody

Udowodnienie jest, że wielkie rzeczy są w małych opakowaniach. Jagody to owoce, które staram się jeść codziennie. To dlatego, że mają tak wiele korzyści zdrowotnych, podczas gdy smakują jak naturalny cukierek.

Jest to jeden z najwyższych antyoksydantów, które są znane człowiekowi, w tym zawierają witaminę C, witaminę K oraz błonnik. Ze względu na wysoki poziom kwasu galusowego, jagody są szczególnie dobre w ochronie mózgu przed stresem.

Seler

Seler

Jak na warzywo z tak małą ilością kalorii (tylko 16 na porcję!) seler ma wiele korzyści. Wysoki poziom przeciwutleniaczy działa przeciwzapalne i może pomóc złagodzić objawy związane z zapaleniem, jak ból stawów i zespół jelita drażliwego.

Ponieważ seler jest bogaty w składniki odżywcze – zapewnia mnóstwo witamin, minerałów i składników odżywczych o bardzo małej ilości kalorii – to świetna opcja na przekąskę, jeśli chcesz zrzucić kilogramy.

Żółtka jajek

Żółtka jajek

Żółtka jaj wreszcie przeżywają swój zasłużony dzień chwały. Jeśli trzymasz się z dala od jedzenia jaj w całości ze względu na obawy przed cholesterolem, jest dobra wiadomość. Badania wykazały, że jaja nie miały wpływu na poziom cholesterolu zdrowych dorosłych osób i mogły w rzeczywistości pomóc w uzyskaniu dobrego poziomu cholesterolu.

Łosoś

Łosoś

Jeśli lubisz owoce morza, ciesz się, ponieważ łosoś jest jednym z najbardziej pożywnych żywności jakie możesz spotkać. Jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3, które pomagają naszemu mózgowi. Np. poprawiają poprawić pamięć.

Jeśli masz dzieci, karmienie ich łososiem może pomóc w walce z ADHD, poprawiając ich skupienie. I te same kwasy tłuszczowe mogą również pomóc w zapobieganiu przed rakiem.

Buraki

Buraki

Może to być ich śmieszny kształt lub wspomnienia o złych przepisach spożywanych w dzieciństwie, ale buraki wydają się być świetnym pożywieniem dla wielu ludzi. Te warzywa są jednymi z najbardziej pożywnych roślin, które można zjeść – nawet zyskały miejsce na mojej liście zdrowej żywności.

Ograniczają one stan zapalny, są bogate w antyoksydanty chroniące przed rakiem i pomagają pozbyć się z krwi toksyn. Naturalne azotany w burakach faktycznie zwiększają przepływ krwi do mózgu, pomagając w sprawności umysłowej. Plus, podczas ciężkich treningów, buraki faktycznie przyczyniają się do zwiększenia energii i poprawiają nasze rezultaty w treningu. Uwielbiam je dodawać do sałatek.

Brokuły

Brokuły

Twoja mama miała rację, kiedy powiedziała Ci, że należy jeść brokuły. To jeden z najlepszych na świecie produktów dla mózgu. Dzięki dużemu poziomowi witaminy K i choliny pomagają one naszej pamięci.

Brokuły są też ładowne w witaminę C – w rzeczywistości tylko jedna porcja zapewnia 150% zalecanego dziennego spożycia witaminy C. Jeśli rozgotujesz brokuła i będzie on bez smaku to zrób z tego zupę creme.