Polska

6 Najlepszych Miejsc z Makaronami we Wroc艂awiu 馃崫

makarony wroc艂aw

Wroc艂aw to miejsce, kt贸re mo偶e poszczyci膰 si臋 wyj膮tkowo bogat膮 ofert膮 gastronomiczn膮. W tym urokliwym mie艣cie 艂atwo mo偶na znale藕膰 restauracje serwuj膮ce potrawy z r贸偶nych zak膮tk贸w 艣wiata. Bez w膮tpienia jest to te偶 stolica makaron贸w w regionie. Sprawd藕 te偶, jakie s膮 najlepsze restauracje we Wroc艂awiu i te偶 gdzie dobrze zje艣膰 we Wroc艂awiu. Gdzie warto si臋 uda膰 w poszukiwaniu najlepszych makaron贸w? Oto kilka wybranych propozycji.

1. Ragu Pracownia Makaronu

Ragu Pracownia Makaronu mie艣ci si臋 przy ulicy Sienkiewicza 34A. Co ciekawe, to miejsce, kt贸re od kilku lat uchodzi za najlepszy lokal serwuj膮cy makarony, pierwotnie mia艂o by膰 g艂贸wnie pracowni膮 dostarczaj膮c膮 makarony dla innych restauracji. Za艂o偶enie w艂a艣cicieli polega艂o na dostarczaniu makaron贸w najwy偶szej jako艣ci do r贸偶nych lokali, lecz zainteresowanie przeros艂o ich naj艣mielsze oczekiwania. Dzi艣 mo偶na tu degustowa膰 wy艣mienite dania przyrz膮dzone z produkt贸w najwy偶szej jako艣ci. Warte uwagi jest klasyczne w艂oskie danie 鈥 Aglio e olio, czyli jajeczny makaron spaghetti z dodatkiem chilli, pietruszki, czosnku oraz oliwy. Na uznanie zas艂uguje te偶 truflowe cacio e pepe 鈥 spaghetti z serami pecorino romano i pecorino, wzbogacone truflami, mas艂em oraz pieprzem, oraz tagliatelle ragu Monte Bianco z wieprzowo-wo艂owym sosem ragu.

2. Piec na Szewskiej

Przy ulicy Szewskiej 44 mie艣ci si臋 restauracja serwuj膮ca kuchni臋 w艂osk膮 z naciskiem na tradycje po艂udniowej cz臋艣ci kraju. Neapolita艅skie potrawy ciesz膮 si臋 ogromnym uznaniem zar贸wno we W艂oszech, jak i poza ich granicami, a w艂a艣nie tak膮 kuchni臋 serwuje Piec na Szewskiej. W menu znajdziemy wiele interesuj膮cych pozycji. Zdecydowanie warto skosztowa膰 rigatoni z neapolita艅skim ragu. Du偶膮 popularno艣ci膮 cieszy si臋 te偶 spaghetti z mulami i konfitowanymi pomidorkami oraz doskonale przygotowane spaghetti scarpariello z burat膮 z mleka bawolego. W ofercie lokalu znajduje si臋 r贸wnie偶 pyszna neapolita艅ska pizza.

3. Pasta Mia

Pasta Mia to urokliwe miejsce po艂o偶one w samym sercu Wroc艂awia, bezpo艣rednio przy rynku pod adresem 53/55. Otwarte jest sze艣膰 dni w tygodniu z wyj膮tkiem poniedzia艂k贸w. Go艣cie mog膮 delektowa膰 si臋 tu smacznymi bruschetami z pomidorami czy risotto z borowikami. Niemniej jednak, to przede wszystkim doskonale przyrz膮dzone makarony przyci膮gaj膮 licznych klient贸w. Szczeg贸lnie popularne s膮 tagliatelle z krewetkami w sosie gorgonzola oraz makaron linguine sepia z owocami morza. Dania przyrz膮dzane s膮 z du偶膮 staranno艣ci膮, co sprawia, 偶e ka偶de z nich to prawdziwa gratka nie tylko dla podniebienia, ale i dla oka.

4. Siesta Trattoria

Przy ulicy 艢licznej 22 mie艣ci si臋 Siesta Trattoria. Ten niewymuszony lokal emanuje mi艂o艣ci膮 do kuchni w艂oskiej na ka偶dym kroku. W艂a艣ciciele postawili na autentyczn膮, prost膮 w艂osk膮 kuchni臋. To w艂a艣nie tutaj mo偶emy rozkoszowa膰 si臋 klasycznymi w艂oskimi daniami, takimi jak makaron bolognese czy ravioli ze szpinakiem i ricott膮. Opr贸cz tego, lokal oferuje pyszne desery oraz dania bogate w owoce morza.

5. Bella Storia

Bella Storia jest kolejnym wyj膮tkowym punktem na kulinarnej mapie Wroc艂awia. Znajduje si臋 przy placu Grunwaldzkim 53 i zosta艂 stworzony z ogromnej pasji do w艂oskiej kuchni. Miejsce to jest idealne o ka偶dej porze dnia, zw艂aszcza gdy mamy ochot臋 na tradycyjne w艂oskie 艣niadanie. Za niewyg贸rowan膮 cen臋 mo偶na tu zasmakowa膰 omletu z trzech jajek, pomidora, mozzarelli, prosciutto cotto i chrupi膮cego pieczywa. Wielbiciele kuchni w艂oskiej na pewno doceni膮 serwowane tu makarony. Szczeg贸lnie popularne s膮 tagliatelle ze szpinakiem, orzechami w艂oskimi, sza艂wi膮, cytryn膮 w sosie 艣mietanowym, posypane grana padano. R贸wnie godne polecenia jest tagliatelle z podgrzybkami, wieprzowin膮, czosnkiem i natk膮 pietruszki, polane aromatycznym sosem 艣mietankowym i posypane 艣wie偶o startym grana padano.

6. Ristorante Pizzria o Sole Mio

Ristorante Pizzeria „O Sole Mio” usytuowane jest w strategicznym miejscu Wroc艂awia, tu偶 przy rynku pod adresem 16. Po dniu pe艂nym intensywnego zwiedzania, takie miejsce to prawdziwa oaza dla spragnionych autentycznych smak贸w. Warto odwiedzi膰 to miejsce z kilku wa偶nych powod贸w. Po pierwsze, jest ono przemy艣lnie i pi臋knie zaaran偶owane, co sprawia, 偶e niemal od progu czujemy si臋 jak w sercu W艂och. Jednak to nie wystr贸j jest g艂贸wn膮 atrakcj膮 鈥 to przede wszystkim kuchnia. Lokal stanowi prawdziwy raj dla mi艂o艣nik贸w w艂oskiej kulinarii. Serwuj膮 tu nie tylko aromatyczne pizze, przygotowywane z produkt贸w najwy偶szej jako艣ci, ale r贸wnie偶 doskonale skomponowane makarony. Szczeg贸lnie polecam tagliatelle z pol臋dwic膮 wo艂ow膮, doprawione czosnkiem, w臋dzonym boczkiem, 艣wie偶膮 natk膮 pietruszki, delikatn膮 cukini膮 i obfitym posypem parmezanu. Dla wielbicieli owoc贸w morza idealnym wyborem b臋dzie tagliatelle z krewetkami, przyprawione oliw膮, czosnkiem, 艣wie偶ym pomidorem i aromatyczn膮 natk膮 pietruszki.

Oce艅 artyku艂

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *