6 najlepszych miejsc z makaronami we Wrocławiu

makarony wrocław

Wrocław to niezwykle klimatyczne miasto znajdujące się w południowo-zachodniej części Polski. Jest stolicą Dolnego Śląska i miejscem, w którym nie sposób się nudzić. Sercem miasta jest przepiękny rynek otoczony urokliwymi kamieniczkami, który w średniowieczu pełnił rolę placu targowego. Przyjeżdża się w ten rejon kraju również ze względu na Panoramę Racławicką, gdzie można podziwiać jedno z najbardziej imponujących dzieł malarskich Bitwę Pod Racławicami, tworzoną pod nadzorem Wojciecha Kossaka i Jana Styki. Wrocław to także miejsce, które może poszczycić się wyjątkowo dobrą ofertą gastronomiczną. W tym cudownym mieście można bez problemu znaleźć miejsca z kuchniami całego świata. Można się tutaj również delektować najsmaczniejszymi makaronami w całym województwie. Gdzie warto się udać? Oto kilka wybranych propozycji.

1. Ragu Pracownia Makaronu

Ragu Pracownia Makaronu znajduje się przy ulicy Sienkiewicza 34A. Co ciekawe, miejsce, które od kilku lat cieszy się mianem najlepszego lokalu serwującego makarony, na samym początku miało być przede wszystkim pracownią, w której powstają makarony przeznaczone dla innych restauracji. Założeniem właścicieli było dostarczanie najwyższej jakości makaronów do innych miejsc, ale zainteresowanie i wielkie uznanie przekroczyło ich najśmielsze oczekiwania. Dzisiaj, można się tutaj delektować wyśmienitymi daniami powstającymi na bazie produktów pierwszej klasy. Warto skusić się na klasyczne włoskie danie w postaci Aglio e olio, czyli jajeczny makaron spaghetti z dodatkiem chilli, pietruszki, czosnku oraz oliwy. Na uznanie zasługuje również truflowe cacio e pepe, czyli spaghetti z pecorino romano i pecorino z truflami, masłem oraz pieprzem czy tagliatelle ragu Monte Bianco z wieprzowo-wołowym sosem ragu.

2. Piec na Szewskiej

Przy ulicy Szewskiej 44 znajduje się restauracja serwująca kuchnię włoską, choć z naciskiem na kuchnię wywodzącą się w południowej części kraju. Neapolitańskie dania cieszą się wielkim uznaniem zarówno we Włoszech, jak i poza granicami kraju i właśnie takiej kuchni możemy się spodziewać w Piecu na Szewskiej. W karcie dań znajduje się sporo pozycji godnych zainteresowania. Z całą pewnością warto skosztować rigatoni z neapolitańskim ragu. Sporą popularnością cieszy się także spaghetti z mulami i konfitowanymi pomidorkami czy doskonale przyrządzone spaghetti scarpariello z buratą z mleka bawolego. W lokalu można również skosztować pysznej neapolitańskiej pizzy.

3. Pasta Mia

Pasta Mia to klimatyczne miejsce znajdujące się w samym sercu miasta, bo przy rynku. Lokal mieści się pod numerem 53/55 i jest czynny przez sześć dniu w tygodniu z wyjątkiem poniedziałku. Lokal serwuje pyszne bruschetty z pomidorami czy risotto z borowikami. Niemniej, wiele osób przychodzi tutaj przede wszystkim ze względu na doskonale przygotowane makarony. Sporym uznaniem cieszy się tagliatelle z krewetkami wsosie gorgonzola oraz makaron linguine sepia z owocami morza. Kucharze z ogromną starannością przygotowują wszystkie dania, a w związku z tym każde jedno jest prawdziwą gratką dla estetów.

4. Siesta Trattoria

Przy ulicy Ślicznej 22 znajduje się Siesta Trattoria. Ten bezpretensjonalny lokal to miejsce, w którym miłość do kuchni włoskiej jest wyczuwalna na każdym kroku. Właściciele stawiają na prostą włoską kuchnię w najlepszym wydaniu. To właśnie tutaj będziemy mogli delektować się klasycznymi włoskimi daniami, np. makaronem bolognese czy ravioli ze szpinakiem i ricottą. Lokal serwuje także pyszne desery oraz dania obfitujące w owoce morza.

5. Bella Storia

Bella Storia to kolejne wyjątkowe miejsce na wrocławskiej mapie kulinarnej. Lokal znajduje się przy placu Grunwaldzkim 53 i powstał z wielkiej miłości do kuchni włoskiej. Warto tutaj zaglądać o każdej porze dnia, zwłaszcza gdy w grę wchodzi iście włoskie śniadanie. W bardzo przystępnej cenie będzie można delektować się omletem z trzech jajek, pomidorem, mozzarellą, prosciutto credo i pieczywem. Miłośnicy włoskiej kuchni z pewnością docenią tutejsze makarony. Sporym uznaniem cieszy się tagliatelle ze szpinakiem, orzechami włoskimi, szałwią, cytryną, sosem śmietanowym i grana padano. Warto także skosztować tagliatelle z podgrzybkami, wieprzowiną, czosnkiem, natką pietruszki skąpanej w aromatycznym sosie śmietankowym i posypanym grana padano.

6. Ristorante Pizzria o Sole Mio

Ristorante Pizzria o Sole Mio znajduje się tuż przy rynku pod numerem 16. Po intensywnym zwiedzania takie miejsce staje się wartością na wagę złota. Warto tutaj zajrzeć z kilku powodów. Miejsce jest pięknie zaaranżowane i niemal natychmiastowo sprawia, iż czujemy się jak w domu. Wystrój wnętrza to jednak tylko namiastka, bo tak naprawdę liczy się fakt, iż jest to kulinarna skarbnica. Prawdziwy raj dla miłośników włoskiej kuchni. W lokalu będziemy mogli skosztować pysznej pizzy z dodatkiem najlepszych jakościowo produktów, a także doskonale przygotowane makarony. Warto skosztować tagliatelle z polędwicą wołową z dodatkiem czosnku, wędzonego boczku, natki pietruszki, cukinii i parmezanu. Doskonałym pomysłem w przypadku miłośników owoców morza będzie również tagliatelle z krewetkami, oliwą, natką pietruszki, czosnkiem oraz pomidorem.

Oceń artykuł

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.