Polska

6 Najlepszych Miejsc z Makaronami we Wrocławiu 🍝

makarony wrocław

Wrocław to miejsce, które może poszczycić się wyjątkowo bogatą ofertą gastronomiczną. W tym urokliwym mieście łatwo można znaleźć restauracje serwujące potrawy z różnych zakątków świata. Bez wątpienia jest to też stolica makaronów w regionie. Sprawdź też, jakie są najlepsze restauracje we Wrocławiu i też gdzie dobrze zjeść we Wrocławiu. Gdzie warto się udać w poszukiwaniu najlepszych makaronów? Oto kilka wybranych propozycji.

1. Ragu Pracownia Makaronu

Ragu Pracownia Makaronu mieści się przy ulicy Sienkiewicza 34A. Co ciekawe, to miejsce, które od kilku lat uchodzi za najlepszy lokal serwujący makarony, pierwotnie miało być głównie pracownią dostarczającą makarony dla innych restauracji. Założenie właścicieli polegało na dostarczaniu makaronów najwyższej jakości do różnych lokali, lecz zainteresowanie przerosło ich najśmielsze oczekiwania. Dziś można tu degustować wyśmienite dania przyrządzone z produktów najwyższej jakości. Warte uwagi jest klasyczne włoskie danie – Aglio e olio, czyli jajeczny makaron spaghetti z dodatkiem chilli, pietruszki, czosnku oraz oliwy. Na uznanie zasługuje też truflowe cacio e pepe – spaghetti z serami pecorino romano i pecorino, wzbogacone truflami, masłem oraz pieprzem, oraz tagliatelle ragu Monte Bianco z wieprzowo-wołowym sosem ragu.

2. Piec na Szewskiej

Przy ulicy Szewskiej 44 mieści się restauracja serwująca kuchnię włoską z naciskiem na tradycje południowej części kraju. Neapolitańskie potrawy cieszą się ogromnym uznaniem zarówno we Włoszech, jak i poza ich granicami, a właśnie taką kuchnię serwuje Piec na Szewskiej. W menu znajdziemy wiele interesujących pozycji. Zdecydowanie warto skosztować rigatoni z neapolitańskim ragu. Dużą popularnością cieszy się też spaghetti z mulami i konfitowanymi pomidorkami oraz doskonale przygotowane spaghetti scarpariello z buratą z mleka bawolego. W ofercie lokalu znajduje się również pyszna neapolitańska pizza.

3. Pasta Mia

Pasta Mia to urokliwe miejsce położone w samym sercu Wrocławia, bezpośrednio przy rynku pod adresem 53/55. Otwarte jest sześć dni w tygodniu z wyjątkiem poniedziałków. Goście mogą delektować się tu smacznymi bruschetami z pomidorami czy risotto z borowikami. Niemniej jednak, to przede wszystkim doskonale przyrządzone makarony przyciągają licznych klientów. Szczególnie popularne są tagliatelle z krewetkami w sosie gorgonzola oraz makaron linguine sepia z owocami morza. Dania przyrządzane są z dużą starannością, co sprawia, że każde z nich to prawdziwa gratka nie tylko dla podniebienia, ale i dla oka.

4. Siesta Trattoria

Przy ulicy Ślicznej 22 mieści się Siesta Trattoria. Ten niewymuszony lokal emanuje miłością do kuchni włoskiej na każdym kroku. Właściciele postawili na autentyczną, prostą włoską kuchnię. To właśnie tutaj możemy rozkoszować się klasycznymi włoskimi daniami, takimi jak makaron bolognese czy ravioli ze szpinakiem i ricottą. Oprócz tego, lokal oferuje pyszne desery oraz dania bogate w owoce morza.

5. Bella Storia

Bella Storia jest kolejnym wyjątkowym punktem na kulinarnej mapie Wrocławia. Znajduje się przy placu Grunwaldzkim 53 i został stworzony z ogromnej pasji do włoskiej kuchni. Miejsce to jest idealne o każdej porze dnia, zwłaszcza gdy mamy ochotę na tradycyjne włoskie śniadanie. Za niewygórowaną cenę można tu zasmakować omletu z trzech jajek, pomidora, mozzarelli, prosciutto cotto i chrupiącego pieczywa. Wielbiciele kuchni włoskiej na pewno docenią serwowane tu makarony. Szczególnie popularne są tagliatelle ze szpinakiem, orzechami włoskimi, szałwią, cytryną w sosie śmietanowym, posypane grana padano. Równie godne polecenia jest tagliatelle z podgrzybkami, wieprzowiną, czosnkiem i natką pietruszki, polane aromatycznym sosem śmietankowym i posypane świeżo startym grana padano.

6. Ristorante Pizzria o Sole Mio

Ristorante Pizzeria „O Sole Mio” usytuowane jest w strategicznym miejscu Wrocławia, tuż przy rynku pod adresem 16. Po dniu pełnym intensywnego zwiedzania, takie miejsce to prawdziwa oaza dla spragnionych autentycznych smaków. Warto odwiedzić to miejsce z kilku ważnych powodów. Po pierwsze, jest ono przemyślnie i pięknie zaaranżowane, co sprawia, że niemal od progu czujemy się jak w sercu Włoch. Jednak to nie wystrój jest główną atrakcją – to przede wszystkim kuchnia. Lokal stanowi prawdziwy raj dla miłośników włoskiej kulinarii. Serwują tu nie tylko aromatyczne pizze, przygotowywane z produktów najwyższej jakości, ale również doskonale skomponowane makarony. Szczególnie polecam tagliatelle z polędwicą wołową, doprawione czosnkiem, wędzonym boczkiem, świeżą natką pietruszki, delikatną cukinią i obfitym posypem parmezanu. Dla wielbicieli owoców morza idealnym wyborem będzie tagliatelle z krewetkami, przyprawione oliwą, czosnkiem, świeżym pomidorem i aromatyczną natką pietruszki.