6 najlepszych miejsc na śniadanie w Szczecinie

śniadania szczecin

Szczecin to dynamicznie rozwijające się miasto, a jednocześnie stolica województwa zachodniopomorskiego. Dla jednych wizyta w tym mieście jest szansą na nawiązanie nowych relacji służbowych, dla innych lekcją historii oraz możliwością pospacerowania wśród ciekawych zabytków. Kuszą malownicze Wały Chrobrego, zachwycają pełne skarbów muzea i takie perełki, jak Zamek Książąt Pomorskich. Szczecin to również piękna okolica, kusząca licznymi jeziorkami i rozległymi kompleksami leśnymi. Kto chce odkrywać wszystkie walory tego miasta, ten potrzebuje energii oraz solidnego śniadania. Gdzie można je zjeść? Oto 5 miejsc w Szczecinie, w którym można rozpocząć dzień w bardzo przyjemny sposób.

1. Dzień Dobry

Kto chce rozpocząć dzień w przyjemny sposób, ten znajdzie dla siebie idealne miejsce w samym centrum Szczecina. Jaki lokal zachwyca atmosferą i bogatym menu? „Dzień Dobry” – punkt założony przez dwie siostry specjalizujące się w pożywnych i wartościowych śniadaniach oraz smacznych lunchach. Miejsce to docenią zarówno miłośnicy aromatycznej kawy, jak i ci, którzy szukają wegańskich alternatyw dla popularnych przysmaków. Co można tu zjeść? Bananowe placuszki, pankejki z bananem i słonym karmelem oraz owsiankę z owocami. Kto woli konkretniejsze śniadanie, ten może wybrać klasykę: jajecznicę, jajka po benedyktyńsku lub talerz angielski. Chałka z szarpaną wieprzowiną, chałka w jajku podawana z parzoną szynką i sosem serowym – oto kolejne ciekawe pozycje w menu. Na tych, którzy postawili na dietę roślinną, czeka tu z kolei pajda z fasolą i wegańskim parmezanem lub pasta awokado z łososiową marchewką. Do tego oczywiście aromatyczna kawa (podawana również z mlekiem roślinnym) lub herbata. Kuszą też świeże soki oraz rozgrzewające napoje, np. napar z imbiru, miodu i cytryny – idealny na chłodniejsze poranki.

2. Spotkanie

„Spotkanie” to dobre miejsce i dla tych, którzy dzień zaczynają dość wcześnie, jak i dla tych, którzy śniadanie jedzą w porze lunchu. Zestawy poranne można tu zamawiać aż do godziny 16:00, co z pewnością zadowoli śpiochów, osoby pracujące na nocnych zmianach oraz tych, którzy chcą zjeść smaczne i zdrowe drugie śniadanie zamiast lunchu. Na co warto tu postawić? Na śniadania sezonowe (np. w okresie jesienno-zimowym zdominowane przez dynię i jej przetwory) oraz na poranne klasyki. Jajecznica, tosty z bekonem lub wafel z hummusem – oto wybrane propozycje na dobry początek dnia. Można tu również zjeść smaczną owsiankę z owocami oraz kultowe już gofry z serem i pieczarkami. Do tego oczywiście kawa lub herbata, a w okresie zimowym rozgrzewający napar z imbiru lub herbata z goździkami i miodem.

3. Nad Piekarnią

Śniadanie „Nad Piekarnią” to propozycja dla fanów pięknych wnętrz, świeżego pieczywa i wybornej kawy. Bajgiel z jajkiem lub z szarpanym kurczakiem, omlet francuski lub śniadanie angielskie to podstawa porannego menu. Można tu również zjeść danie z jajkiem w roli głównej lub szakszukę (klasyczną lub zieloną). Na tych, którzy cenią sobie zdrowie, czeka z kolei owsianka z owocami lub takimi dodatkami, jak orzechy i gorzka czekolada. Można tu smacznie zjeść, można też napić się pysznej kawy lub herbaty. Czy istnieje lepszy sposób na rozpoczęcie dnia?

4. Kisiel

Kolejnym lokalem w centrum miasta, który wyspecjalizował się w śniadaniach i lunchach, jest „Kisiel”. Dzień można tu rozpocząć od smacznej owsianki lub francuskich tostów, można też postawić na bananowy bowl, w którego skład wchodzą m.in. granola, krem orzechowy i nasiona chia. Wegańska chałka z owocami, jajka po turecku lub omlet serowy – oto kolejne pozycje w menu. Dla tych, którzy chcą się najeść do syta, przygotowano również klasyczne rozwiązanie, czyli śniadanie po angielsku (dostępne w wersji tradycyjnej i wegańskiej). Do tego pyszna kawa, która swoim aromatem każdego postawi na nogi, lub herbata o wybornym smaku.

5. Bajgle Króla Jana

Na Rynku Nowym czeka królestwo bajgli, których sława już dawno przekroczyła granice Szczecina. „Bajgle Króla Jana” to przede wszystkim powrót do XVII-wiecznej tradycji, czyli do czasów, gdy bajgle cieszyły się ogromną popularnością. Podstawą śniadań są tu bajgle (np. sezamem, makiem, solą morską lub czosnkiem) oraz dodatki, dzięki którym tradycyjne pieczywo przemienia się w wyborną kanapkę. Co można zjeść w tym miejscu na śniadanie? Francuskie tosty z konfiturą z pomarańczy, fasolkę z pieczarkami i jajkami sadzonymi oraz płatki owsiane z owocami i sokiem jabłkowym. Kto dba o zdrowie i sylwetkę, ten może postawić na sałatkę sezonową. Trudno oprzeć się też takim przysmakom, jak bajgiel z jajkiem sadzonym i bekonem lub bajgiel z seitanem a’la kurczak, płatkami drożdżowymi i wegańskim majonezem. Można też sięgnąć po bajgle z marynowanym tofu lub wędzonym łososiem. Wybór jest ogromny, zatem każdy znajdzie tu dla siebie idealny zestaw na dobry początek dnia.

Oceń artykuł

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.