Zaskakujące Ciekawostki, Informacje i Fakty o Hienach

hiena

Hieny to więcej niż złoczyńcy zjadający padlinę z Króla Lwa. Chociaż nigdy nie można zakochać się w tych podstępnych zwierzętach, trudno ich nie szanować. Oto ciekawostki o hienach o których mogliście nie słyszeć.

1. Samice hieny plamiste są bardziej umięśnione i bardziej agresywne niż ich męskie odpowiedniki. Wynika to z faktu, że samice mają trzy razy więcej testosteronu w swoim organizmie.

2. Hieny plamiste mogą zabić aż 95% zjadanych przez nie zwierząt, natomiast hieny pasiaste i brązowe są w większości padlinożercami. Hieny pasiaste są owadożerne i w przeważającej części żywią się termitami.

3. Maasajowie z Kenii i Tanzanii pozostawiają swoich zmarłych do spożycia przez hieny, zamiast ich grzebać.

4. Hieny nie tylko śmieją się dla zabawy. Naukowcy twierdzą, że wysokość i częstotliwość dźwięku śmiechu hieny może wskazywać na jej wiek i status społeczny.

5. Hieny mają średnią długość życia 12 lat, ale mogą żyć nawet do 25 lat.

6. Serce hieny jest dwa razy większe od serca ssaków podobnej wielkości.

7. Uważa się, że wielkość kory czołowej zwierzęcia jest związana z jego inteligencją społeczną, a hieny mają korę czołową na równi z naczelnymi. Badania wykazały, że para hien w niewoli lepiej radzi sobie z rozwiązywaniem problemów i współpracą społeczną niż szympansy. Co ciekawe hieny rozwiązywały problemy w ciszy, wykorzystując jedynie niewerbalne sygnały do komunikacji.

8. Zwierzęta te są na Ziemi od 24 milionów lat.

9. Hieny plamiste mogą biegać do 60 km na godzinę.

10. W rodzinie hieny występują cztery gatunki, które różnią się wielkością. Największym gatunkiem jest hiena plamista, która rośnie od 1,2 do 1,8 metra długości. Ważą one od 40 do 86 kg.

11. Hieny i lwy często walczą na tych samych terytoriach i polują na tę samą ofiarę. Prowadzi to do ostrej rywalizacji między tymi zwierzętami. Kradną sobie nawzajem jedzenie i zabijają młode swoich wrogów.

12. Hiena plamista może zjeść aż do jednej trzeciej swojej masy ciała podczas jednego posiłku!

zwierzę mięsożerne

13. Choć wiele osób porównuje hieny do psów, w rzeczywistości są one o wiele bardziej podobne do kotów. Należą one do podrzędu Feliformia, który według Zintegrowanego Systemu Informacji Taksonomicznej (ITIS) jest klasyfikacją mięsożerców przypominających koty.

14. Hiena pasiasta ma największy zasięg ze wszystkich. Żyje ona w północnej i północno-wschodniej Afryce, na Bliskim Wschodzie i w Azji, aż do południowej Syberii.

15. Uważa się, że hiena jest tchórzliwa i nieśmiała, może być odważna i niebezpieczna, atakując zwierzęta i ludzi.

16. Hieny są przede wszystkim zwierzętami nocnymi, ale czasami wychodzą ze swoich legowisk wczesnym rankiem.

17. Młode zaczynają jeść mięso w wieku około 5 miesięcy, ale są ssą mleko nawet przez 12 do 18 miesięcy, co jest niezwykle długim okresem dla mięsożerców. W wieku około 2 lat młode są uważane za dojrzałe i gotowe do opuszczenia matki.

futro hieny

18. Hieny męskie i żeńskie wyglądają podobnie i mają bardzo podobne genitalia, ale nie są obupłciowe.

19. Historycy twierdzili, że starożytni Egipcjanie udomowili hieny pasiaste i wykorzystywali je jako źródło pożywienia. Hieny mogły być oswojone przez pewien czas, ale nie trwało to długo.

20. Hieny brązowe żyją tylko w Afryce Południowej, w tym na pustyni Kalahari i Namib. Hieny brunatne występują zwykle między granicą Angoli z Namibią a rzeką Orange w Afryce Południowej.

21. Po zakończeniu sezonu godowego potrzeba 90-110 dni, aby urodzić małe. Jedna samica ma przeciętnie 2-4 młode i opiekuje się nimi przez 4 tygodnie.

22. W Tanzanii i Indiach, legenda głosi, że czarownice ujeżdżały hieny. W średniowieczu wierzono w mit, że hieny kopią i konsumują ciała zmarłych.

zwierze w Afryce

23. Hieny potrafią zaadaptować się do prawie każdego siedliska i występują na użytkach zielonych, w lasach, na sawannach, na obrzeżach lasów, na terenach blisko pustyni i w górach.

24. Hiena jest najczęściej występującym w Afryce dużym drapieżnikiem.

25. Pomimo swojej niewielkiej różnorodności hieny są unikalnymi i istotnymi składnikami większości afrykańskich ekosystemów.

26. Młode walczą ze sobą o dominację i osiągnięcie najlepszej pozycji dla pożądanej kolejności karmienia. Walka ta może skończyć się fatalnie.

27. Wśród hien, tylko hieny plamiste i pasiaste są znane jako zjadacze ludzi.

28. Hieny są bardzo towarzyskie i żyją w grupach które mogą mieć do 80 członków.

29. Stado kilkudziesięciu hien jest w stanie przegonić kilka lwów które upolowały antylopę i same zjeść padlinę.

Czytaj dalej: Ciekawostki o hienach dla dzieci





Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *