Goryl

matka z dzieckiem

Naukowcy pokazali, że goryle żyją w złożonych grupach społecznych, mają indywidualne osobowości, tworzą i używają narzędzi, a także okazują emocje takie jak żal i współczucie. Poznajcie zaskakujące ciekawostki, informacje i ważne fakty o gorylach.

1. Goryle zamieszkują lasy środkowej Afryki Subsaharyjskiej. Są to głównie małpy roślinożerne. Goryle dzielą się na 2 gatunki: goryle wschodnie i goryle zachodnie oraz 4-5 podgatunków.

2. Goryl górski jest podgatunkiem goryla wschodniego. Goryle górskie są zagrożone – szacuje się, że w stanie dzikim jest ich 1063.

3. Wszystkie goryle potrafią zrywać bananowce, nie starając się zbytnio, potrafią wyjść z klatek wyginając żelazne pręty, a ich siła zgryzania wynosi około 1300 psi, czyli jest dwukrotnie większa od siły lwa.

4. Goryle górskie mają zazwyczaj dłuższe włosy, podczas gdy goryle nizinne mają krótkie, miękkie włosy.

5. Zaobserwowano, że goryle okazują emocje, takie jak żal i współczucie dla innych naczelnych, w tym ludzi.

duży goryl

6. Goryl górski, duża, silna małpa zamieszkująca wulkaniczne zbocza Afryki, ma niewiele naturalnych drapieżników. Jednak z powodu szkodliwej działalności człowieka, takiej jak kłusownictwo, wojna domowa i niszczenie siedlisk, goryl górski, podgatunek goryla wschodniego, stał się najbardziej zagrożonym typem goryla.

7. Goryle są największymi na świecie naczelnymi, z samcami ważącymi około 143-169 kg i mającymi około 1,4-1,8 m wysokości. Samice są zazwyczaj krótsze o 20-30 cm i ważą mniej więcej połowę tego, co samce.

8. Samiec goryla ma ogromną rozpiętość ramion, rozciągającą się na 2,3-2,6 m, natomiast samice goryla są proporcjonalnie mniejsze.

9. Trudno jest zmierzyć, jak silny jest naprawdę goryl, ale szacunki wahają się, że jest od około 4x do 10x silniejszy od przeciętnego człowieka.

10. Goryle górskie żyją w Rwandzie, Ugandzie i Demokratycznej Republice Konga, na zielonych, wulkanicznych górach. Goryle nizinne żyją w lasach Afryki Środkowej i Zachodniej w Gwinei Równikowej, Angoli, Kamerunie, Republice Środkowej Afryki, Kongo, Gabonie i Demokratycznej Republice Konga.

11. Goryle będą pielęgnować się wzajemnie, czesząc się palcami i zębami. Pielęgnacja jest ważnym aspektem grup goryli, który pomaga nawiązać i wzmocnić więzi społeczne.

12. Małpy te spędzają dużo czasu na ziemi i każdej nocy robią nowe gniazda na ziemi.

13. Goryle są dużymi małpami, które pochodzą z Afryki. Zazwyczaj dzielą się one na dwie grupy. Goryl górski żyje w górzystych regionach środkowej Afryki, a goryl nizinny w płaskich, gęstych lasach środkowej i zachodniej Afryki.

małpa

14. Grupa goryli może mieć terytorium nawet do 41 kilometrów kwadratowych.

15. Goryle są zazwyczaj łagodnymi zwierzętami, które rzadko używają pełnej siły. Są one również zbudowane zupełnie inaczej niż ludzie, co czyni je bardziej wydajnymi wspinaczami i lepiej przystosowanymi do chodzenia na czworaka.

16. Są to największe żywe ssaki naczelne. DNA goryli jest bardzo podobne do DNA ludzi, od 95 do 99% i są one najbliższymi żyjącymi krewnymi ludzi po szympansach.

17. Goryle żyją w dość stabilnych grupach społecznych składających się z jednego dorosłego samca określanego zwykle jako srebrny grzbiet, ze względu na srebrne włosy na plecach, które sygnalizują pełne dorosłości oraz wielu samic z młodymi i niemowlętami. Gdy młode samce osiągną wiek 8-11 lat, zazwyczaj odchodzą od rodziny i albo dołączają do innej grupy, albo tworzą nowe grupy.

18. Goryl nizinny zachodni jest najliczniejszym z czterech podgatunków, a jego populacja jest często wymieniana na 100 tys.-200 tys.. Jednak ze względu na ich gęste, odległe siedliska, nikt nie wie na pewno, ile ich jest.

19. Obecnie siedlisko goryla górskiego ogranicza się do chronionych parków narodowych w dwóch regionach Afryki. Jedna grupa goryli mieszka w Parku Narodowym w Ugandzie. Druga grupa jest rozłożona na trzy parki narodowe w Demokratycznej Republice Konga, Ugandzie i Rwandzie.

20. Goryle mają okres ciąży wynoszący 9 miesięcy, tak jak ludzie. Młode ważą około 2 kilogramów, a ich rozwój jest mniej więcej dwa razy szybszy niż ludzi.

21. W niewoli goryle osiągają większe rozmiary niż na wolności, niekiedy przekraczając 310 kg.

22. Goryle są głównie roślinożerne, a większość ich diety składa się z liści, pędów i łodyg, niektórych owoców i niektórych małych zwierząt, takich jak gąsienice, ślimaki, termity i mrówki.

zoo

23. Goryle górskie są tak nieśmiałe, jak są silne. Ale gdy są zagrożone, mogą być agresywne. Biją się w klatkę piersiową i wściekle ryczą. Liderzy grup będą szarżować podczas zagrożenia. Matki będą walczyć na śmierć i życie, by chronić swoje młode.

24. Największy na świecie dziki goryl ważył 267 kg, kiedy został zastrzelony w Kamerunie, ale nie był tak wysoki jak inny goryl, który został zastrzelony w Kongo w 1938 roku. Ten miał 1,95 m wysokości i mierzył 1,98 m wokół klatki piersiowej. Miał 2,7 m rozpiętości ramion i ważył 219 kg.

25. Samice zaczną rodzić w wieku około 10 lat i będą miały potomstwo średnio co 3-4 lata.

26. Goryle górskie żyją w grupach do 30 osobników. Grupa prowadzona jest przez jednego samca alfa.

Pytania i Odpowiedzi

Jak silny jest goryl?

Goryle są silne, bo w porównaniu z ludźmi, goryl jest nawet dziewięciu razy silniejszy od przeciętnego człowieka. Silny goryl może podnieść do 815 kilogramów, podczas gdy najsilniejszy strongman może podnieść maksymalnie tylko 410 kilogramów.

Czy goryl zje człowieka?

Goryle były kiedyś przedstawiane jako brutalne. Zabiłyby człowieka przy każdej okazji. To nie przypadek, że potworna gigantyczna małpa King Kong została przedstawiona jako goryl.

Jakie są ciekawostki o gorylach?

Goryle mają ręce i stopy jak ludzie, w tym przeciwstawne kciuki i duże palce u nóg. Niektóre goryle w niewoli nauczyły się używać języka migowego do komunikowania się z ludźmi.
Goryle żyją około 35 lat. Śpią w nocy w gniazdach.

Co jest specjalnego w gorylach?

Goryle żyją w złożonych grupach społecznych, tworzą i używają narzędzi, okazują emocje. Goryle są jednym z naszych najbliższych żyjących krewnych i dzielą z ludźmi co najmniej 95% DNA.

Czy goryle potrafią pływać?

Nie, goryle nie umieją pływać. Dlatego też, tak wiele siedlisk goryli w ogrodach zoologicznych jest otoczonych dużą rzeką.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *