36 Zaskakujących Ciekawostek o Emu

emu

Emu jest drugim co do wielkości ptakiem, po swoim bezgrzebieniowym krewnym, strusiu. Warto zapoznać się z ciekawostkami i mało znanymi informacjami o ptakach Emu które przedstawiamy poniżej.

1. Najczęściej spotykane są na terenach lasów sawannowych, a najmniej w regionach intensywnie zaludnionych i na obszarach suchych.

2. Ich silne nogi pozwalają im skakać 2 metry prosto w górę.

3. Emu może żyć na wolności od 5 do 10 lat. Dłużej mogą żyć w niewoli.

4. Szacuje się, że od dziobu do ogona emu jest długość od 139 do 164 cm.

5. Emu był wykorzystywany jako źródło pożywienia przez rdzennych Australijczyków i wczesnych europejskich pielgrzymów.

6. Chociaż Emu nie są zbyt towarzyskie dla ludzi, mają ciekawą i potulną naturę.

Australia

7. Emu jest również doskonałym pływakiem. Może z łatwością przepłynąć rzekę, szukając pożywienia i nowych miejsc do karmienia.

8. To drugi co do wielkości ptak na ziemi. Emu może urosnąć do 1,9 metrów.

9. Emu pojawia się w wielu różnych legend opowiadanych przez rdzenne społeczności Australii, w tym opowieści o tym, jak słońce zostało stworzone przez jajo emu na niebie.

10. Samice składają od 8 do 10 jaj. Ponieważ jaja są duże, samice składają jedno jajo co 2 do 3 dni.

11. Pisklęta Emu są aktywne natychmiast po wykluciu się. Ich ciało pokryte jest paskami brązowych i kremowych miękkich piór, które zapewniają kamuflaż. Po trzech miesiącach ich upierzenie zaczyna wyglądać jak pióra u dorosłych zwierząt.

12. Emu mają dobry wzrok i słuch, co pozwala im na wykrywanie zagrożeń z dużej odległości.

13. Masa dorosłego emu mieści się w przedziale 18 – 60 kg.

zwierze

14. Emu pije się rzadko, ale dużo.

15. Często mówi się, że emu i kangur zostały wybrane do herbu Australii, ponieważ nie mogą chodzić do tyłu, co czyni ich odpowiednimi symbolami postępu.

16. Emu ma w gardle worek, który jest częścią ptasiej tchawicy i służy do komunikacji. Kiedy worek jest napompowany, emu może wydawać głębokie dźwięki dudnienia.

17. Mają długie szyje i nogi. mogą biegać z prędkością do 48 km/h.

18. Samice są zazwyczaj nieco większe od samców i są znacznie większe w tylnej części.

19. Podczas gdy Emu jest endemiczne dla Australii, ich nazwa nie pochodzi od Aborygenów. Jest teoria mówiąca o tym, że słowo Emu pochodzi od arabskiego słowa „wielki ptak”.

20. Emu ma niski, głęboki głos, który można porównać do pustego bębna. Potrafi też gwizdać. Dźwięk może być głośny, ale ma tak niską częstotliwość, że trudno go nagrać.

trawnik

21. Znane są również z tego, że żywią się pszenicą, a także wszelkimi owocami i innymi uprawami, do których mogą mieć dostęp, w razie potrzeby łatwo wspinając się po wysokich płotach. Dlatego są traktowane jako szkodniki u niektórych Australijskich Rolników.

22. Emu występują na dużych powierzchniach, żerując na owocach, nasionach, pędach roślin, małych zwierzętach i owadach.

23. We wschodniej części Australii żyje duża populacja Emu.

24. Emu pojawiają się na 50 centowej monecie Australii.

25. Jaja są koloru ciemnozielonego, mają grubą skorupkę i wagę około pół kilograma. Przypominają wyglądem awokado.

zoo

26. Emu głównie podróżują w grupach. W rzeczywistości, mogą one tworzyć ogromne grupy.

27. Zanim Europejczycy przybyli do Australii, dwa karłowate gatunki Emu mieszkały na Wyspach Kangurów na południu Australii. Niestety, zostały one wytępione przez nowych osadników.

28. Emu są znane z tego, że pokonują duże odległości w celu znalezienia obszaru, który ma wystarczającą ilość pożywienia.

29. Ptaki te nie są szybsze od wschodnioszarych kangurów, które mogą osiągnąć maksymalną prędkość 70 km na godzinę.

30. Emu tworzą pary w grudniu lub styczniu i mogą przebywać razem przez około pięć miesięcy.

31. Chociaż nie latają, emu mają małe skrzydła które mierzą około 20 cm, a każde skrzydło ma mały haczyk na czubku.

dwa emu

32. Emu znajdują się w całej Australii, zarówno w suchych obszarach śródlądowych, jak i wzdłuż wybrzeża, ale najczęściej występują w południowo-wschodniej części kraju.

33. Pary godowe pozostają razem do pięciu miesięcy, po czym samice składają duże, szmaragdowo-zielone jaja. Samce inkubują jaja przez około siedem tygodni bez picia, karmienia i opuszczania gniazda. W międzyczasie samice często przemieszczają się dalej, czasami kryjąc się z innym samcem w tym samym sezonie. Pisklęta pozostają u samca przez około cztery miesiące, aż będą mogły jeść same.

34. Emu składa skrzydła podczas biegu, jako sposób na balansowanie podczas szybkiego ruchu.

35. Aby uchronić się przed drapieżnikami, główną obroną Emu jest kopnięcie.

36. Emu jest w stanie bardzo efektywnie przechowywać tłuszcz. To pozwala mu na bardzo długi czas bez jedzenia i pozwala samcowi inkubować jaja przez 48 do 56 dni inkubacji. W tym czasie nie je ani nie pije i traci do jednej trzeciej swojej masy ciała.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *