10 Fascynujących Ciekawostek o Emu Dla Dzieci

emu

Emu to drugie w kolejności największe ptaki żyjące na naszej planecie. Swoją wielkością pokonują je jedynie ich krewni – strusie. Emu należą do naprawdę wyjątkowych i ciekawych zwierząt. Chcielibyśmy dziś opowiedzieć wam więcej na ich temat, przetaczając 10 ciekawostek o emu.

1. Zwierzęta te mają naprawdę silne nogi, które umożliwiają im wykonywanie skoków powyżej 2 metrów wzwyż.

2. Emu nie potrafią latać, jednak są naprawdę dobrymi pływakami. Potrafią one przepłynąć przez rzekę z jednego jej brzegu na drugi.

3. Jak już wspominaliśmy wcześniej to drugi co do wielkości ptak, którego spotkać możemy na ziemi. Jego wysokość może osiągnąć nawet do 1,9 metra.

4. Emu mają w gardle specjalny worek, który jest częścią jego tchawicy i umożliwia im wydawanie odgłosów. Gdy worek ten jest napełniony emu mogą się komunikować ze światem poprzez charakterystyczne dźwięki dudnienia.

5. Emu są wolniejsze, niż ich kuzyni. Mogą rozwinąć prędkość do 48 kilometrów na godzinę.

emu

6. Emu żywią się głównie pszenicą i owocami. Mogą wspinać się na różnego typu płoty co sprawia, że uważane są często za szkodniki.

7. Emu nie latają, posiadają jednak niewielkie skrzydła wielkości około 20 centymetrów. Każde ze skrzydeł zakończone jest charakterystycznym haczykiem.

8. W przypadku tych ptaków to samce odpowiedzialne są za opiekę nad młodymi. Samce wysiadują jaja przez okres kilku tygodni bez jedzenia i picia. Wychowują również młode po ich wykluciu. Samice po złożeniu jaj opuszczają je.

9. Tak jak strusie emu wykorzystują silne kopnięcia do ochrony przed drapieżnikami, które czyhają na ich życie.

10. Emu posiadają umiejętność efektywnego przechowywania tłuszczu w swoim ciele co pozwala im wytrzymać długi okres nawet kilku tygodni bez jedzenia i picia. Wykorzystują to samce w trakcie wysiadywania jaj.

Emu są ptakami podobnymi do ich kuzynów strusi. Jednak mają one swoje zwyczaje oraz przystosowania do środowiska, w którym żyją. Są wolniejsze i mniejsze, jednak również należą do wspaniałych zwierząt.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *