Ciekawostki o wodzie mineralnej

woda mineralna

Myślałeś kiedyś o tej butelce wody, którą pijesz? Większość z nas spożywa wodę butelkowaną w ogromnych ilościach, nie zastanawiając się nad tym.

Woda mineralna a woda zwykła

Jaka jest różnica między wodą mineralną a zwykłą wodą? Na podstawie obecnych dowodów, różnice te nie są zbyt duże.

Oba rodzaje wody zawierają minerały i podlegają jakiejś formie przetwarzania. Jednak z definicji woda mineralna musi zawierać pewną ilość minerałów, a proces butelkowania odbywa się u źródła.

Woda z kranu

Wodę można czerpać z rzek, sztucznych zbiorników wodnych,  jezior, czy z ujęć głębinowych. Zanim jednak woda trafi do kranów przebywa dość długą drogę. Aby nadawała się ona do picia to musi przejść proces uzdatniania.

Woda jest napowietrzana i kierowana do filtrów. O co w tym chodzi?

Napowietrzanie utlenia zanieczyszczenia, usuwa niepotrzebne gazy oraz podnosi stężenie tlenu rozpuszczonego. Dzięki temu ulega przekształceniu części zanieczyszczeń w osad, który zostaje odfiltrowany. Filtracja natomiast odbywa się w filtrach z odpowiednim złożem, dobieranym w zależności od charakterystyki wody.

Ostatni proces uzdatniania wody to dezynfekcja, która oczyszcza wodę z niebezpiecznych mikroorganizmów.

Możemy bez obaw pić nieprzegotowaną wodą z kranu, ponieważ jej jakość jest zgodna z normami unijnymi, bardziej wymagającymi niż te, które zostały opracowane przez Światową Organizację Zdrowia.

Czysta woda jest ostatecznie dostarczana do gospodarstw domowych poprzez system rur podziemnych.

Woda z kranu zawiera minerały, w tym wapń, magnez i potas. Twarda woda z kranu zawiera więcej minerałów. Jednak minerały w twardej wodzie tworzą osady, które mogą powodować korozję rur.

Ponadto, pomimo wysiłków publicznych dostawców wody, zanieczyszczenia z zardzewiałych lub nieszczelnych rur mogą zanieczyszczać wodę pitną.

Woda we wszystkich polskich miastach spełnia normy bezpieczeństwa określone przez Ministerstwo Zdrowia. Sanepid informuje nas, że w Polsce woda z kranu jest tak samo dobra, jak ta w Prażu czy Londynie.

Woda mineralna z butelki

Wody mineralne pochodzą ze źródeł głębinowych. Swój skład i właściwości zawdzięczają właśnie źródłom głębinowym. Wody mineralne są wodami pochodzenia naturalnego, które znajdują się głęboko pod ziemią.

Warstwy skalne w każdej warstwie wodonośnej określają skład mineralny przepływającej przez nie wody, co wyjaśnia, dlaczego istnieje tak wiele różnych naturalnie pozyskiwanych wód butelkowanych.

W przeciwieństwie do wody z kranu, woda mineralna jest butelkowana u źródła. Niektórzy preferują wodę mineralną ze względu na jej postrzeganą czystość, smak i brak chemicznych środków dezynfekcyjnych.

Jednak woda mineralna może być poddawana pewnym procesom. Może to obejmować dodawanie lub usuwanie dwutlenku węgla (CO2) lub eliminowanie substancji toksycznych, takich jak arsen. CO2 pomaga zapobiegać utlenianiu i ogranicza rozwój bakterii w wodzie mineralnej.

Po otwarciu zaleca się, aby naturalna woda mineralna została zużyta w ciągu kilku dni, szczególnie jeśli woda została wypita bezpośrednio z butelki. W niektórych przypadkach pokarm i/lub ślina mogą przenosić mikroorganizmy do wody, co może zmienić jej smak lub ją zepsuć.

Jakie minerały znajdują się w wodzie mineralnej?

Woda mineralna często zawiera substancje takie jak magnez, wapń, sód i cynk, a według badań woda mineralna jest dość skutecznym sposobem na zwiększenie spożycia minerałów.

Dlaczego woda mineralna jest zdrowa?

Butelkowana woda mineralna zawiera do czterech razy więcej wapnia i magnezu niż zwykła woda z kranu. Jedno z badań wykazało, że osoby, których woda z kranu miała niską zawartość magnezu, były w stanie obniżyć ciśnienie krwi, pijąc codziennie litr wody mineralnej. Oczywiście istnieją inne sposoby na uzyskanie magnezu.

4.3/5 - (7 votes)



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *