10 Interesujących Ciekawostek o Żubrach Dla Dzieci

żurb

Żubry to jedne z najważniejszych zwierząt dla naszego kraju. Prowadzi się liczne działania mające na celu powiększenie ich populacji na terenie Polski. Obecnie na naszym terenie żyje około 2200 osobników. Nie jest to zatem duża liczba. Większość z nich spotkać możemy na terenie Puszczy Białowieskiej. W związku z tym, że jest to zagrożony gatunek żyjący w naszym rodzimym kraju to chcielibyśmy przedstawić wam więcej informacji na ich temat. Zaprezentujemy 10 ciekawostek dotyczących żubrów które przygotowaliśmy dla dzieci.

1. Żubry w dawnych czasach żyły głównie na otwartych przestrzeniach, jednak w związku ze zmianami klimatu oraz działalnością człowieka przeniosły one swoje siedliska na tereny zalesione.

2. Żubry mogą zadziwić nas swoją wielkością. Dorosłe żubry mogą osiągać masę nawet około tony.

3. Wiek żubrów żyjących w niewoli może osiągać nawet 30 lat. Niestety te żyjące w naturalnym środowisku żyją dużo krócej.

4. Żubry są prawdziwymi żarłokami – przez około 70 procent swojego dnia jedzą. Spożywają nawet 60 kilogramów pożywienia na dobę.

5. Zwierzęta te żyją stadnie – w pojedynczym stadzie żyje od 8 do 13 osobników.

6. W miejscowości Pszczyna funkcjonuje Pokazowa Zagroda Żubrów, gdzie możemy zobaczyć na własne oczy zwierzęta te z bliska.

7. Żubry mogą krzyżować się z domowym bydłem hodowlanym. W wyniku takiego połączenia powstaje żubroń.

8. W związku z drastycznie zmniejszającą się liczbą żubrów na świecie są one poddane ściśle ochronie gatunkowej we wszystkich krajach.

9. W okresie godowym samce żubra walczą o względy samicy. Niestety konkurencja ta może wiązać się z prawdziwymi walkami, które czasem prowadzą do śmierci jednego z przeciwników.

10. Ciąża u żubrów trwa tyle samo co ciąża człowieka – dokładnie 9 miesięcy. Na świat zazwyczaj przychodzi jeden osobnik, który może ważyć nawet 35 kilogramów. Już od urodzenia staje się on nowym członkiem swojego stada.

Żubry to naprawdę ciekawe zwierzęta. Ich gatunek jest bardzo cenny, dlatego powinniśmy skupić się na jego ochronie i zwiększaniu jego liczebności.

4.2/5 - (6 votes)



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *