Interesujące Ciekawostki, Informacje i Fakty o Żubrach

Żubr Europejski

Żubr jest największym ssakiem lądowym kontynentu europejskiego. Często mylony z żubrem amerykańskim, populacja żubrów w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat stała się dramatycznie niska, co jest spowodowane głównie drapieżnością człowieka. Poznajcie ciekawostki o żubrach o których być może nie słyszeliście.

Podczas I wojnie światowej, okupujący Niemcy zajęli Puszczę Białowieską. Naukowiec podobno poinformował oficerów, że żubry w Puszczy są niezwykle rzadkie. Żołnierze rozstrzeliwali je dla mięsa.

Ocalałe żubry zostały zebrane i umieszczone w ogrodach zoologicznych. W 1927 roku zniknęła kaukaska populacja żubrów, pozostała wówczas globalna populacja składała się z kilkunastu zwierząt.

Puszcza Białowieska pozostała żywym rezerwatem: dużym i niezabudowanym, był to jeden z niewielu obszarów „dzikiej przyrody” w Europie. Żubry powróciły tam stosunkowo szybko. .

Mają gęsty płaszcz, który ma kolor od ciemnego do złotobrązowego.

Grzywa jest długa i rozłożona na czole i pod szyją.

Ogon jest długi, mierzy od 30 do 80 cm.

Obie płcie mają rogi wystające na zewnątrz i zakrzywione do góry.

 

Ciekawostki o Żubrach

Żubry Europejskie

Jak świadczą słynne malowidła jaskiniowe, wielkie stada dzikich ssaków niegdyś wędrowały po Europie. Ale osadnictwo ludzkie i rolnictwo wyparło lub wyeliminowało wiele z tych gatunków. Ludzie zepchnęli żubry do nielicznych pozostałych na kontynencie, obszarów dzikiej przyrody.

Żubry zostały po raz pierwszy naukowo opisane przez Carla Linnaeusa w 1758 roku. Niektóre późniejsze opisy traktują żubra jako spokrewnionego z żubrem amerykańskim. Nie należy go mylić z turami, wymarłym przodkiem bydła domowego.

Wielkość: Pod względem długości mają one od 2,1 do 3,5 m, natomiast wysokość od 1,6 do 1,95 m.

Dziś Białowieża jest domem dla prawie 600 żubrów. Jednak ogólnie rzecz biorąc, gatunek ten powoli się odbudowuje.

Całkowita populacja żubrów amerykańskich (bizonów)przekracza 500 tysięcy osobników.

W 1996 roku Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody zakwalifikowała żubra jako gatunek zagrożony. Od tego czasu jego status został zmieniony na gatunek wrażliwy. W przeszłości, zwłaszcza w średniowieczu, powszechnie zabijano go dla skóry i rogów.

Samce ważą od 400 do 920 kg, podczas gdy waga samic wynosi od 300 do 540 kg.

Żubr jest zwierzęciem narodowym Polski i Białorusi.

Roślinożerca ma gruby kształt ciała, z wyraźnym garbem na ramionach i krótką szyją.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *